Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Harmoniserade regler – då får hästen starta efter behandling

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Arkivbild. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Regelverket kring karenstider harmoniseras.
Från den 1 juli 2020 gäller enhetliga regler i hela Skandinavien vad gäller tidpunkten för när en häst får starta efter att ha behandlats.

Publicerad:

Det är Nordic Equine Medication and Antidoping Committe (NEMAC) som uttryckt en önskan om att samma regelverk ska gälla i hela Skandinavien avseende när tidpunkten för karenstiden går ut.

Då får hästen starta

Tävlingsdagens starttid är det som gäller från och med 1 juli vilket innebär att om en häst behandlats med en sju dagar lång karensbelagd substans en onsdag klockan 19.00 är det inte tillåtet att starta följande onsdag om tävlingsdagen har starttid 18.00 – oavsett i vilket lopp hästen startar. Har behandlingen skett klockan 16.00 är hästen startberättigad följande onsdag om tävlingsdagen startar 18.00.

Karenstid försvinner

Vidare har Glukosamin har just nu 96 timmars karenstid då det är klassificerat som läkemedel för människa, men om det förekommer i fodertillskott så är det inte att betrakta som läkemedel för djur, enligt Läkemedelsverket. Därför är det, från 1 juli, inte längre karenstid på glukosamin om det ges som fodertillskott.

Här finner du den uppdaterade listan.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.