Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Det synliga och osynliga missbruket av våra hästar"

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Skribenten är kritisk mot att banorna inte är anpassade efter hästarnas hastigheter vilket ökar skaderisken. Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Av: Roland Nordström
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Våra travhästar vårdas och tas om hand på ett utomordentligt sätt av våra tränare och hästskötare. Hästen tränar vi och fostrar till en samarbetsvillig arbetskamrat och tävlingsindivid. När våra hästar skadas är det oftast ett resultat av tävlingsmomentet på våra banor.

Det som skadar hästen mest är det publiken inte ser, det osynliga slitaget av olika leder i benen genom att travtävlingar genomförs på banor med kurvradier och doseringar som inte är anpassade till de hastigheter som hästarna presterar. Hästarna springer 10-15 sekunder snabbare än vad banorna är utformade för. Detta osynliga ”våld” mot hästen ökar hela tiden eftersom våra hästar springer snabbare och snabbare. Publiken står inte vid veterinärkliniken och ser på hältutredningar och behandlingar efter travloppen.

ST ”mörkar” det riktiga problemet och veterinärer verkar också blunda för detta osynliga våld utan att öppna munnen och säga ifrån. Istället koncentrerar sig ST på att jaga det för publiken synliga bruket av spö och skriker högt och bestraffar och utser syndabockar.

När stod en häst på veterinärkliniken för att den behövde vård för våldsamt spöbruk?
Varje dag året runt står uppemot 50 hästar dagligen i kö för att behandlas för hältor som de fått genom tävlande på våra travbanor.
Fick hästen bestämma skulle ST få avstängning och kraftiga böter för felaktig behandling av häst.
Felaktig drivning av häst ska beivras när det är djurplågeri, men inte för lättare maningar – det tillhör tävlingsmomentet. Här krävs bollsinne från domare och regelskapare.

ST, sluta låtsas vara skenheliga hästbeskyddare. Lös det verkliga problemet och börja bygga nya travbanor som minskar det verkliga skadandet av våra travhästar.
När ska journalister skapa rubriker om detta? När ska veterinärer reagera? När ska hästägare ställa krav på förändring?

/Roland Nordström

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Roland Nordström

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.