Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare: "Ett dråpslag mot en klassisk sport"

Foto: ELINA BJÖRKLUND/SVENSK GALOPP
"Springer ATG ärenden för någon galopptjänsteman som hellre vill lägga hindersportens prispengar på storloppen?", skriver Lars Herlin. Foto: ELINA BJÖRKLUND/SVENSK GALOPP

Den 1 februari skickade ATG ut en pressrelease där man meddelade att ATG inte längre kommer ta spel på hinderlopp och då inte heller visa loppen. Beskedet är ett dråpslag mot en klassisk sport. ATG är i praktiken ett fortsatt monopol som nu också gör sportsliga avgöranden.

Av: Lars Herlin
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Travsporten ska nog se upp. De färska statliga ledamöterna inom ATG med Peter Norman i spetsen som fortfarande har majoritet i styrelsen kan säkert initiera nya sportsliga ingrepp.

Vad finns i riskzonen: Tvååringslopp, diverse ”skygglappar”, tungband och benbandagering kan leva farligt. Djurskydd är numera inte bara en fråga om doping och spöanvändning. Det är säkert också en fråga om sportens image och hur den uppfattas i sociala medier. Är det kommunikatörerna och cheferna på ATG, personer som Victoria Orrsveden (ansvarig för hästvälfärd på ATG) och Patrik Brissman (informationschef), som utsetts som talespersoner i frågan som rentav tar fram djurskyddsbesluten och inte sportens företrädare?

Victoria Orrsveden berättar att beslutet bygger på en rapport som Svensk Galopp skickat in. Hon vill inte överlämna rapporten utan hänvisar till Svensk Galopp, men säger att det "går bara inte att 2024” visa hindersport med sådana stora risker.

När Kanal 75 visade galoppåret 2023 var just hinderloppen på Strömsholm en av höjdpunkterna både i inledningen och i avslutningen om vad som väntas 2024. Tack för den insparken.

Strömsholm är ett av de hästsportsevenemang i Sverige med flest betalande åskådare och alltid tv-sänt och ett evenemang som utan problem får kungabesök. Hindersporten är The Sport of Kings.

Svensk Galopp har på förfrågan ännu inte lämnat ut sin rapport. Där styr en intermittent vd och en tillfällig ordförande.

Eftersom sporten inte är stor går det att kolla vad som är officiellt. Häckloppen hade ett fall i maj där en häst fick tas bort efter ett fall på hinder. 23 häckhästar och 16 steeplechasehästar startade i fjol, varav några utländska. En av steeplehästarna gick bort i fjol, en häst som pullades upp i HM Konungens pris på Stockholm Cup-dagen. Båda hästarna tränades av välrenommerade professionella tränare.

Hindersportens aktiva är hårt engagerade i både banbyggnationer och propositioner. Hästarna besiktigas av veterinär två gånger innan start, en gång i boxarna utan skydd och en gång i ledvolten.

Många tävlar upp i åldrarna. Snittåldern på de fem bästa steeplechasehästarna är nästan nio år. Det går antagligen att göra mer för att skydda ryttare och hästar från skador samtidigt som sporten har många entusiaster som kommer göra allt för att rädda sin sport. Hinderbanan på Bro Park är tillkommen mycket med ideella krafter.

All hästsport är dock farlig, både för häst och människor. Men att sänka en sport rakt av utan att informera i förväg och låta berörda försöka vidta åtgärder är inte fair play.

Nu florerar därför ett antal teorier. Kan det inte rentav vara ett fulspel där ATG springer ärenden för någon galopptjänsteman som hellre vill lägga hindersportens prispengar på storloppen? En annan teori kan vara att ”en djurrättsaktivist” har smugit sig in på ATG och nu börjar agera? Hur som helst, Fair play innebär att man varslar om en förändring om inte en sport lyckas få ned skadefrekvensen.Inte som i det här fallet att ledamöterna i onsdags på ett fullmäktigesammanträde får reda på att ATG kommer skicka ut en pressrelease dagen därpå. 

Lars Herlin, frilansjournalist, medieanalytiker och delägare i hinderhäst

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Lars Herlin

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.