Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare: "Fystest i monté – men för vem?"

Foto: TR BILD
Skribenten är kritisk mot fystester för montéryttare. Foto: TR BILD
Av: Anki Svarén och många fler
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

För att få montélicens i Sverige krävs att man genomför en utbildning på cirka 15 gånger där man rider provlopp, lär sig volta, startbil, reglementet med mera. När man hade visat att man behärskade detta fick man sin licens – i alla fall fram till 2017. 
Sedan hände något, man ville även se ryttarna springa? Lite svårt att få reda på hur detta test kom till, men det verkar som att någon tyckte att ryttarna blev trötta och ramlade av. Så om man kan springa fort ramlar man inte av? Man har alltid ramlat av hästar, och kommer alltid göra, det vet alla som rider, det spelar ingen roll hur fort man kan springa. Hästarna som tävlar i monté kan vara besvärliga, en del för besvärliga för att tävla i sulky. Det är ingen enkel uppgift att tygla en nervig, het häst, som bara vill iväg. Det går dessutom fort och en liten skyggning eller tvärnit kan göra att man tappar balansen och ramlar av, hur fort man än kan springa.
För att förnya sin licens ska alla springa 3 000 meter under 15 minuter. Det är samma som intagningsprovet för kvinnor att bli brandman, för män är det 13 minuter. Det krävs ganska mycket träning för att klara det. Ganska svårt om man är 150 centimeter lång och har korta ben, lättare om man är 180 centimeter med långa ben som de flesta löpare har. En del har ont i knä och rygg som gör det omöjligt att springa. Män ska dessutom springa på samma tid, konstigt.
De fyra sista åren har de fem bästa ryttarna gjort tillsammans 2 378 starter och ridit in 34 445 000 kronor, enligt ST:s statistik. Ska de visa att de kan springa för att orka rida? 
Säkerhetsrisk säger man? Hur kan man då låta ryttare från andra länder rida här utan att ha uppfyllt våra licensbestämmelser? Sprang Éric Raffin innan han vann monté-SM, för att visa att han orkar rida? Våra montéryttare är fantastiskt duktiga som borde bemötas med respekt för den många gånger farliga prestationen de gör, och inte som nu. Ingen lyssnar. Ingen bryr sig att sporten tappat, och fortsätter tappa ryttare på grund av ett för många omöjligt test som inte har med ridning att göra. Rida vet vi ju redan att de klarar.
Varför inte helt enkelt göra ett ridtest, provlopp, om man varit borta ett tag, någon bedömer om man är i form för att tävla. Lyssna på aktiva, de kan säkert med gemensamma krafter komma fram till något som fungerar. Jag vill ha vår montésport kvar. Gör om gör rätt.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Anki Svarén och många fler

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.