Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Gocciadoro frikänd – då har nedmonteringen av svensk travsport påbörjats"

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Anders Ekfalk. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

"Hur kan någon eller några (läs överdomstolen) gå emot ST:s dom, ställa sig på Gocciadoros sida och så tydligt visa att hästar inte betyder något för dem? De struntar i djurskydd, sportmannamässigt uppträdande och alla våra värdegrunder", skriver veterinären Anders Ekfalk.

Av: Anders Ekfalk, Leg. Veterinär, Veterinärmedicinsk Doktor, Specialistkompetens i hästens sjukdomar
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Som hästveterinär med 35 års erfarenhet av svensk travsport har jag känt stor stolthet. Jag har varit stolt över våra värdegrunder och beundrat de fantastiska hästarna och alla som arbetat med dem. Med största sorg och förtvivlan kan jag nu konstatera följande:

Alessandro Gocciadoro – en nykomling på svensk mark som utreddes under nästan ett helt år för otillåten medicinering, körde ett regelvidrigt lopp i Italien och vars anställde utsatte en häst för djurplågeri i direktsänd tv – får av ST bestraffningen en månads anmälningsförbud och sex månaders körförbud. Dessutom indraget filialtillstånd. Så långt allt väl.

En kort tid senare läser jag dock att domen är undanröjd och möjligheten att bedriva en filial på svensk mark är tillbaka.

Hur kan någon eller några (läs överdomstolen) gå emot ST:s dom, ställa sig på Gocciadoros sida och så tydligt visa att hästar inte betyder något för dem? De struntar i djurskydd, sportmannamässigt uppträdande och alla våra värdegrunder. Det är med djup förtvivlan jag konstaterar att inget i beslutet värnar om djuren. Kanske juridiskt korrekt, men en moralisk katastrof.

Vad händer när djurrättsorganisationer eller Kalla fakta börjar att undersöka detta? Nu har nedmonteringen av svensk travsport börjat, lett av de högsta ledarna. Ett så fint travland har påbörjat sin resa mot avgrunden. Hur är detta möjligt?

Jag vill ha svar från överdomstolen och även veta varför Marjaana Alaviuhkola inte agerat för hästarna och djurskyddet i sin position som ordförande för ST. Hon är väl veterinär?

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Anders Ekfalk, Leg. Veterinär, Veterinärmedicinsk Doktor, Specialistkompetens i hästens sjukdomar

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.