Insändare: "Han klandrar oss för att vi engagerat oss"
I en intervju i Travronden (28/4) gör Fredrik Tenfält, ordförande för valberedningen för ATG:s bolagsstämma den 8 maj, några förunderliga uttalanden om vår förening En häst en röst.
Insändare i Travronden
Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.
Fredrik Tenfält får frågan om han är ”rädd” för att valberedningens förslag kommer att möta kritik, eftersom ”det har funnits synpunkter kring den här processen” och föreningen En häst en röst ”är sprunget lite ur den här frågan med ny ATG-styrelse”.
Tenfält svarar då med att beskriva oss som har framfört önskemål om att ATG ska få en professionellt och kommersiellt kompetent styrelse med följande:
”Då kommer det en grupp personer som över huvud taget inte varit engagerad i något förtroendeskapande arbete och säger att personer som inte heller varit med och arbetat med det är bäst lämpade, det är lite konstigt.”
“Det visar tydligt att de hade rätt”
Tenfält hänvisar således till personer som ”varit engagerade i förtroendeskapande arbete" med staten, när han samtidigt ska beskriva arbetet med att ta fram förslag på en kommersiellt och professionellt kompetent styrelse för ett spelbolag som ATG som ska verka i konkurrens med andra spelbolag på marknaden.
Tenfälts resonemang påvisar tydligt att de 41 hästägare, tränare och kuskar, tillsammans representerande 2.700 travhästar, som undertecknade uppropet i början av februari, hade helt rätt, när de luftade sina farhågor om att organisatoriska hänsyn skulle väga tyngre än kommersiella hänsyn i tillsättningen av ATG:s styrelse.
Därtill är Tenfälts retorik om avsaknad av engagemang direkt taktlös. Vårt engagemang för den svenska travsporten bygger på omfattande investeringar i och ägande av travhästar för tävling och avel. Detta för övrigt till skillnad från flera ledande befattningshavare inom organisationen Svensk Travsport som inte ens äger en egen travhäst.
Vi som är grundare av En häst en röst har länge varit aktiva i såväl organisationer för travsporten som i debatten om sportens villkor och framtid. Vi har också varit engagerade i frågan om statens roll i ATG och ATG:s framtid efter att staten lämnat sin kontroll av bolaget.
Vi har nödgats att agera under hög tidspress därför att processen med att utse en ny styrelse för ATG under dess frigörelse från staten har forcerats fram av Svensk Travsport. Tillsättningen valberedningen och instruktionerna för den kom att aviseras strax före julhelgen och klubbades igenom strax efter nyårshelgen utan större möjlighet till debatt.
Likväl har vårt engagemang har väckt Tenfälts missnöje. När två av våra företrädare träffade Tenfält och övriga valberedningen den 14 mars och det framkom att tre av de kommande grundarna av En häst en röst, Marjaana Alaviuhkola, Hans Nelén och Lennart Ågren, träffat finansmarknadsminister Niklas Wyman (M) och luftat våra farhågor om valberedningens arbete med förslaget till styrelse för ATG, blev Tenfält märkbart irriterad.
“Både anklagar och klandrar oss”
Tenfält menade att vår kontakt med Wykman var att ”i princip att gå bakom ryggen på ST:s styrelse och ledning” och att ”det relevanta i det här sammanhanget är att man söker kontakt med de som finns inom travet och travorganisationen i första hand”.
Angående vår diskussion med Wykman om hur valberedningens instruktion skulle tolkas, sade Tenfält: ”Staten har inte dugg med den här tolkningen att göra. Att gå till regeringen och be om deras tolkning, det är helt åt helsicke skulle jag vilja säga. Hela den här grejen bygger på att staten nu har släppt greppet om ATG …”
Det går inte som valberedningens ordförande Fredrik Tenfält att både anklaga oss för att sakna engagemang i den svenska travsporten och samtidigt klandra oss för att vi har engagerat oss i den.
“Ett dystert faktum”
Våra farhågor kring sportens framtid bygger på att en allt minskande andel av ATG:s spelnetto går till hästarna och hästägarna. Det har hittills saknats ett ägardirektiv till ATG, och en viktig komponent i ett sådant ägardirektiv bör ange hur stor andel av spelnettot som ska gå till de som levererar sportens innehåll – hästar till loppen – och att denna andel bör öka framöver.
Vårt engagemang bygger således på ett dystert faktum: att sifforna för att äga och avla travhästar är blodröda, för att inte säga katastrofala. Och vi vill vara med och bidra till att vända denna negativa trend.
För styrelsen i En häst en röst, Johan Arneng, styrelseordförande
Ämnen i artikeln
Taggar i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.