Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare: "Hästens välbefinnande en ödesfråga för travsporten"

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Marjaana Alaviuhkola, ordförande i Svensk Travsport samt Europeiska Travunionen (UET). Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

"De fula och regelvidriga upploppsdrivningarna i flera lopp under dagen var motbjudande att se."
UET- samt ST-ordföranden Marjaana Alaviuhkola skriver om hästvälfärd och fula drivningar i Paris.

Av: Marjaana Alaviuhkola, ordförande UET och Svensk Travsport
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Den stora glädjen och beundran över den fantastiska hästen Face Time Bourbon och den osannolika prestationen vid segern i Prix d’Amérique förbyttes tyvärr snabbt till helt andra känslor. De fula och regelvidriga upploppsdrivningarna i flera lopp under dagen var motbjudande att se, där drivningen bakom den svenskfödda hästen A Sweet Dance var den absolut värsta.

Det är, eller borde vara, en självklarhet för alla inom travsporten att respekten för hästen är det viktigaste ansvar vi har. Hästens välmående ska alltid vara i centrum. Det handlar om samhällets förtroende för oss som sport.

En sådan respektlös behandling av en häst hör inte till ett modernt samhälle eller en modern sport. Det finns få som inte fördömer ett sådant beteende. Jag vill vara så drastisk och hävda att hela vår travsports existens hotas om ingen ändring sker. I den globaliserade och digitaliserade värld vi lever i idag så sprids filmer och bilder över hela världen på ett ögonblick. Och det är inte den här bilden vi vill sprida av vår sport.

Sverige har förmånen att ha ordföranderollen inom UET sedan två år tillbaka. Vi har aktivt drivit frågan om ett striktare drivningsreglemente och hela UET:s styrelse har varit engagerade i frågan. En tydlig effekt av arbetet är att Frankrike har implementerat de nya reglerna sedan november förra året. Det som återstår är att tolkningen och tillämpningen av reglementet, samt straffskalorna, måste anpassas så att de nya reglerna kan göra verklig nytta för hästarna. Ett faktum är dock att varje land som är medlem i UET är juridiskt suverän och UET har inte makten att påverka de nationella tolkningarna och straffen.

Så det återstår fortfarande ett digert arbete för att komma tillrätta med dessa överträdelser. I UET:s styrelse förs en kontinuerlig dialog mellan medlemsländerna där vi lyfter gång på gång när de här överträdelserna förekommer. Det är små, men mycket viktiga, steg mot en bättre praktisk tillämpning av drivningsreglerna. Det tar tid att ändra gammal kultur och tradition i alla olika länder, men de små förändringarna är bättre än inga alls. Vi kan också tydligt se hur påtryckningar från Europas hästmänniskor, främst via sociala medier, är en mycket stark kraft som skapar förändring på riktigt i alla länder.

Jag har tilldelats ett stort ansvar som ordförande för UET och det är ett ansvar jag tar på allvar. Hästens välmående är alltid min första prioritet och frågan gällande otillåtna drivningar är en av de viktigaste jag har på mitt bord. UET kan göra mycket, och även Svensk Travsport kan göra mycket, men om vi inte tar den här frågan på allvar inom hela travsporten kommer det inte ske någon förändring på riktigt. Vi måste alla stå upp för hästens bästa i alla lägen. Gör vi inte det är risken stor att vi inte kommer kunna utöva vår fantastiska sport i framtiden. Så allvarligt är det.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Marjaana Alaviuhkola, ordförande UET och Svensk Travsport

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.