Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"In memoriam: Hans Enggren"

Foto: TR BILD
Hans Enggren och Meadowbranch Ricky. Foto: TR BILD

Vid 91 år fyllda slutade ett hjärta att slå som i stor utsträckning klappat för travsporten. Svenskamerikanen Hans Enggren somnade in den 18 januari i sviterna av covid-19.

Av: Bosse Rydgren
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Hans Enggren har på många sätt gjort sig ett namn i hästsporten, kanske framförallt som uppfödare (Meadowbranch) och hästägare. Han var till stor hjälp när Sören Nordin etablerade sig i USA i början av 1980-talet. När Per Eriksson ställde sig på egna ben efter sin tid hos Team Nordin var Hans en av hörnpelarna bland de som initialt satsade på Per som tränare. Och framgångarna hos Per kom tämligen omgående bland annat via vinnaren av the Hambletonian 1985, Prakas. Stora framgångar på tävlingsbanan och sedan i avelsboxen hade Davidia Hanover. På sin framgångsrika europaturné kördes hon av Jorma Kontio. Bland de övriga fölston som funnits i Hans ägo kan nämnas Peace Corps och Delmonica Hanover. Den sistnämnda nedkom under sin tid på Meadowbranch Farm med Hambletonianvinnaren Park Avenue Joe (omdöpt).

Hans kom till USA redan i början av 50-talet via tjänstgöring hos UD. När han lämnade den banan sökte han sig till Pennsylvania där han slog sig ner i trakterna av Gettysburg. Hans var en sann entreprenör och han nådde stora framgångar inom turistnäringen (hotell och motell). Detta gav honom möjligheten att på allvar satsa på sitt hästintresse och många är de framgångsrika travare som börjat sitt travarliv hos Hans och Christina Enggren på Meadowbranch Farm i New Oxford Pennsylvania. Farmen avvecklades för några år sedan men Hans och Christina byggde sig en ny hemvist alldeles i närheten. Där har de blivit kvar även om de tillbringat vintrarna nere i Florida.

På senare år fick Hans fram sin sista stora stjärna i vinnaren av bland annat VM-loppet 2016 på Yonkers i New York, Resolve. Tillsammans med Resolve även fick Hans möjligheten att en sista gång besöka sin födelsestad Stockholm i samband med andraplatsen i Elitloppet 2016. Resolve var tillbaka på Solvalla även 2017 och efter resultatkorrigering slutade även det besöket med en andraplats.

Hans sörjes närmast av sin fru Christina (bördig från Sverige), barn och barnbarn samt otaliga vänner runt om i travvärlden.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Bosse Rydgren

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.