Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"In memoriam: Sven Anders Svensson"

Foto: Örjan Sterner
Sven Anders Svensson. Foto: Örjan Sterner

Jämtländsk travsport har sorg sedan förre proffstränaren Sven Anders Svensson efter en tids sjukdom gått bort i en ålder av 77 år.

Av: Ingemar Sterner
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Travet fick han med sig i modersmjölken då familjen hade hästar på gården ute på Frösön redan vid förra sekelskiftet. Farfar Lars Svensson vann lopp på Storsjöns is redan 1902 och på 1930-talet var segerrika Polka B i familjens ägo innan hon såldes vidare till Stockholm och sen vann SM för kallblod 1943. 

Av Lars barn var det Axel, Sven och Karl J som förde hästintresset vidare. Sven Anders växte upp i familjens fastighet på Gröngatan i Östersund tillsammans med kusinen Bruno men Karl J valde att lämna Jämtland och via Söderhamn hamnade han i Kårsta, norr om Stockholm. Under den resan var helbröderna Romin (vann Östersunds Stora Pris 1962) och Rempo framgångsrika snabbloppshästar. 

Bruno etablerade sig som tränare på Solvalla. Snart skulle kusinerna vara tillsammans igen då Sven Anders efter åtta amatörsegrar bakom förvandlingsnumret Oleander hemma i Östersund valde att börja som lärling hos Bruno 1966. Som skötare fick han uppleva Blixt och Brunos derbyseger på Jägersro samma höst. När pappa Sven dog i början av 1970-talet flyttade Sven Anders hem för att ta hand om hyresfastigheten i Östersund men relationen kusinerna emellan har varit stark genom alla åren.

Sven Anders tog ut sin proffslicens 1974 och drev verksamheten fram till 2004 då han bytte till amatörlicens. Under de framgångsrika åren på 1970- och 1980-talet levererade han rikstotosegrar genom Apollo Child, Okey Frosted, Amnero, Blazing Hunt, Great Ascari och Igitur

Totalt blev det 361 kusksegrar under en travkarriär som sträckte sig över sju decennier.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Ingemar Sterner

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.