Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Jag har en vädjan"

Foto: TR BILD
Genrebild. Foto: TR BILD

Vi från Travhästägarna och ett enigt BAS anser att vi aktiva behöver 150-200 miljoner kronor omgående för att täcka kostnadsökningarna.

Av: Mikael Melefors, ordförande Travhästägarna
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Det här är en vädjan till ägarkonsortiet som har möte fredag och lördag i Malmö.
Vi från hästägarhåll anser att någonting måste göras akut med prismedlen för att täcka upp för råvarupriserna som ökat kraftigt den senaste tiden.
Som exempel kan jag räkna upp att kraftfodret ökat med 27 procent. Grovfodret har ökat med 30-35 procent. Spånpriset är än värre med en kostnadsökning på 50 procent. Och då har jag inte ens nämnt de kraftigt ökade priserna på drivmedel och el. Drivmedel som dessutom blir än dyrare då skattelättnaden á 1,80 kronor per liter kommer försvinna sista september.
Vi från Travhästägarna och ett enigt BAS anser att vi behöver 150-200 miljoner kronor omgående för att täcka kostnadsökningarna.
Jag vet att dessa pengar inte finns i systemet så att säga, men jag anser att vi då måste låna från ATG. Vi lånar i dag cirka 1,6 miljarder löpande under året. Det vill vi ska höjas till cirka 1,8 miljarder. Det måste vara viktigare och framför allt billigare att ta till vara på de intressenter vi har – än att börja arbeta med nyrekrytering när intressenterna försvunnit en efter en. Det måste ligga i Svensk Travsports och dess ägares intressen att de licenserade och hästägarna blir kvar i sporten. Även dotterbolaget ATG bör ha intresse i detta då vi utgör spelobjekt.
Av dessa hundratals miljoner som vi kräver, ska även en viss summa gå till sällskapen. Detta för att täcka för de ökade diesel- och elkostnader som i det närmaste blir förödande för en stor anläggning som våra travbanor utgör.

Till sist vill jag också nämna tävlingskalendern. Vi från hästägarhåll anser att det är fel att skära bort tävlingsdagar – om man från Svensk Travsports sida inte kan garantera att de arbetar för att minska resandet. Kan man inte garantera det så kräver vi från hästägarhåll att förslaget om färre antal tävlingsdagar skrotas. Vi hästägare kan inte få ökade transportkostnader på grund av att det finns färre tävlingsdagar i närområdet under en redan ansträngd tid. Dessutom vore det ett dåligt signalvärde utifrån att vi bör och ska tänka mer på vår omvärld och miljö.

Jag hoppas att diskussionerna i Malmö är goda i dagarna två – och att ägarkonsortiet kommer fram till en hållbar lösning för travsportens grund, hästägarna.

//Mikael Melefors, ordförande Travhästägarna

Fotnot: I BAS ingår följande basorganisationer inom travet: Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT), B-tränarnas Riksförbund (BTR), Travhästägarna, Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR), Travklubben Sleipner, Travtränarnas Riksförbund (TR), Svenska Ponnytravförbundet (SPTF), Svensk Monté Riksorganisation (SMR) samt Hästskötarnas och Travlärlingarnas Riksförbund (HTR). SMR och HTR har ej rösträtt vid Svensk Travsports fullmäktige (reds.anm.). 

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Mikael Melefors, ordförande Travhästägarna

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.