Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare: "Lägsta startande på 30 år"

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
L'Amourpourblanca och Rick Ebbinge efter fjolårets seger i Svensk Uppfödningslöpning, största tvååringsloppet för året. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

ST har med prispengar styrt så att våra varmblodiga travhästar ska debutera som treåringar eller senare. Under 30 år har man med inflationens hjälp minskat värdet på prispengarna för tvååringar med över 60 procent. Samtidigt har man mer än dubblat prispengarna för treåringar.

Av: Roland Nordström
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Under dessa 30 år har våra uppfödare lyckats producera en mycket tidigare utvecklad varmblodig häst. Tvååringen för 30 år sedan var en betydligt sämre travare än dagens tvååring. Denna tidigare utvecklade häst vill ST ska debutera senare. ST har uppnått målet att nästan döda tvååringsstartandet. År 2023 var det lägsta antalet svenskfödda på 30 år, nämligen 157 st. Det blir färre hästar som startar per lopp och lopp får ställas in på grund av att för få hästar är anmälda.

Få som kvalade

Endast cirka 10 procent av tvåårskullen gick godkänt kvallopp. Det finns
ingen tvååringssäsong med en planering där man kan utveckla talangerna i ett divisionssystem med debutlopp, mellandivision och en högre division. Det finns i bästa fall ett lopp på hemmabanan och kanske ytterligare ett lopp på en någorlunda närliggande bana.

Lägg ner tvååringsloppen eller planera en riktig säsong att utveckla talangerna i. Med dagens låga prispengar och utan en riktig säsongsplanering kommer ännu fler lopp att ställas in och det blir ännu färre hästar i tvååringsloppen.

I Frankrike kvalar mer än 40 procent in som tvååringar och de ökar antalet tvååringsstarter. De franska hästarna som vinner Elitloppet och Prix d'Amérique har alla startat som tvååringar. Någon enstaka av våra senare debutanter kan hävda sig i toppen men ser vi på en
hel årskull svenskfödda kommer vi att bli distanserade av de som utvecklar talangen tidigare.

Dödsstöten?

De som kan räkna pengar förstår också skillnaden mellan att debutera som två- eller treåring. Det är här vi tappar huvuddelen av våra hästägare. Den ytterligare investeringen i träningsavgifter för start som treåring blir för stor för många hästägare. Ingen tvååringssport innebär en dödsstöt för vår sport långt tidigare än 2053.

Roland Nordström

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Roland Nordström

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.