Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Låt oss gå i takt med hästens utveckling"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Svampen, ett av de större loppen för tvååringar. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Av: Roland Nordström
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Vi har ett problem att diskutera och lösa: Dagens hästar springer 10-15 sekunder per kilometer snabbare i jämförelse med de hastigheter som banorna designades för på 1970- och 80-talet, oftast 1000-metersbanor med en kurvradie på cirka 70 meter. Till skillnad från franska banor med 1400 meter och cirka 100 meters kurvradie eller amerikanska med 1609 meter och kurvradie på cirka 115 meter.

Frankrike och USA har en delvis annorlunda travsport med sin utformning på 1400-, 1609-, eller 2100-metersbanor som kan vara mindre doserade. En del förespråkar att vi med skor ska få de unga hästarna att springa en sekund långsammare och förbjuda en vagn som kanske gör 0,5 sekund.

Hur vi än utrustar våra hästar kommer alla att med befintlig utrustning försöka att få hästen att springa så fort som möjligt. Ingen häst sparas i tävlingssammanhang, det är bara överlägsna hästar som sparar sig själva. Vi måste vidta andra drastiska åtgärder för att få hästarna att springa tio sekunder långsammare. Vad sägs om obligatoriska tunga boots på alla hovar och tyngre vagnar?

Det måste vara helt galet att få hästarna att springa långsammare. Det avvecklar, snarare än utvecklar, sporten.

Det är de mest talangfulla som kan springa barfota i början av karriären, andra kan med ett par års träning, bättre teknik och styrka lära sig att trava utan skor. De kan inte hävda sig i de första starterna, men gör sig gällande senare i karriären. Det är deras ägare och tränare som ropar på skor och gamla vagnar för att kunna hävda sig. Vi ska inte anpassa oss till de med något mindre talangfulla hästar genom att bromsa andras utveckling. Om vi tvingar sporten tillbaka till farten på Sören Nordins tid för att anpassa hästarna till banorna är vi fel ute.

Hästen fortsätter att utvecklas hela tiden och kommer att springa ännu fortare, vad ska vi bromsa hastigheten med då?

En del säger att vi förkortar hästens karriär om vi startar tidigt med hästarna och i tidig ålder låter dem tävla barfota. De senaste sju åren har alla vinnare av Elitloppet startat som tvååringar, 60 procent av finalfälten har startat som tvååringar, och många av dessa har tävlat barfota tidigt. De har startat i tidig ålder och har utvecklats av det. De har även startat mer och tjänat mer pengar än genomsnittet. Det är dessa tidiga och naturtravande talanger som vi vill avla på för att utveckla sporten. Det är dessa djur som får långa karriärer. Det är inte skor på hovarna som med automatik skapar långa karriärer.

I humanidrotten har man begränsat 200-meterslopp inomhus för ungdomar på grund av att kurvorna är för snäva och är skadeframkallande i de hastigheter som löparna numera kan prestera. De sätter inte på dem pjäxor så att de ska springa långsammare. Vi måste bygga om våra travbanor så att de passar våra fint producerade svenska varmblodiga hästar. Låt de duktiga svenska tränarna bestämma hästarnas utrustning vid varje tävlingstillfälle anpassat till respektive häst, väder- samt ban- förhållande på plats på tävlingsdagen. Ingen annan kan göra det bättre.

Förbud och försök att bromsa den snabba hästen är ett skott i egna foten.

Träning utgör den stora delen av hästens karriär. Träningsförutsättningarna vad avser banor och utrustning måste även vara skonsamma och anpassade till våra hästar, här finns det en del att göra för hästhälsan.

Låt oss gå i takt med hästens utveckling och anpassa oss till den.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Roland Nordström

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.