Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Minnesord: Olle Hansson"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Färjestadstravet, där Olle Hansson var mångårig sekreterare i hästägarföreningen. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Olle Hansson, Karlstad har somnat in vid en ålder av 89 år.

Av: Peter Finell
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Olle var första gången i sitt liv på trav tillsammans med sin farfar 1943. På den tiden var det söndagstrav och farfar som bodde på området Kroppkärr var först på högmässan och tog sedan bussen ut till Färjestadstravet. På den tiden ansågs trav som något fult eftersom det handlade om spel. Farfar avled 1952 i en ålder av 70 år men Olles travintresse fortsatte. En av de första hästarna som Olle fäst sig vid var Helge Solo (f. 1940) som 1943 vann ett större 3-åringslopp på Färjestad. 

Olle köpte sin första häst 1957 och det var Brilliant och sedan fortsatte det med Sigrid.  Sigrid bytte han senare bort mot Justvora som lämnades i träning till Uno Swed. Justvora var en riktigt bra häst som vann 33 lopp. Sedan följde hästar som Speed Watts, Willy, Max Norke, Harr, Gay Ic, Boss Ilo, Ilium, Roberto, Mary G. Colonel Pride, Vips Ascari, Mr Nixon med flera, men stjärnan var Fairland. 

Fairland (f. 1963, e. Gay Noon u. Ileana, e. Scovere) hade Uno Swed som tränare. Han och Bertil Rogell (lärling) turades om i sulkyn bakom kapable Fairland, som under några år på 60-talet tillhörde de främsta i landet med segrar i Femåringspriset på Åby, Europeiskt Femåringschampionat, Åby Stora Pris och Årjängs Stora Heatlopp. 

1966 köpte Olles far Herman Hansson en gård på Långenäs i Karlstad som han byggde ut och det blev totalt 42 boxar. Olle startade där hästuppfödning 1968 och köpte avelshingsten Glory Hanover och sex fölston.

Fler kända avelshingstar har varit uppstallade på Långenäs som exempelvis Lullwater Frost, Fehmi, Dunbar, Armbro Harold och Glory Hanover. De två sistnämnda ägde Olle själv.  På Långenäs var det flera proffstränare som hyrde in sig under olika perioder, till exempel Bertil Rogell, Björn Lindblom och Göran E Johansson. Gården såldes till Karlstads Kommun 1990 som fortfarande äger den. 

Olle var under många år sekreterare i Färjestads Hästägarförening (hedersmedlem). Han följde travet så länge han orkade, men problem med synen gjorde att han de sista åren inte kunde följa med på samma sätt som tidigare. 

Vila i frid.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Peter Finell

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.