Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Nej, Marjaana Alaviuhkola – en federativ modell passar inte in"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Skribenten är kritisk mot Marjaana Alaviuhkolas uttalanden om den framtida organisationsformen. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

I nedanstående insändare kritiserar skribenten Marjaana Alaviuhkolas svar om den framtida organisationsformen för svensk travsport.

Av: Ruth Riekola, uppfödare och hästägare
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Svar till Marjaana Alaviuhkolas uttalanden i Travronden 28 juni:

Det förslag som nu ligger till grund för travsportens framtid kom till dagen innan Hallands Travsällskaps Årsstämma den 12 april 2021 på grund av min motion, som vill att ägarna ska vara ägare och att ingen ska betala mer skatt än nödvändigt. Min motion avslogs av dig Marjaana med flera insatta i verkliga förhållanden.

Det Svensk Travsports styrelse vill uppnå enligt Denningers med flera rapporter är:
* att ta över den totala makten från ägarna,  det vill säga de som möjliggör att ATG kan bedriva spel på hästar.
* att felaktigt anse att koncernen består av ATG, ST/SG. Man utesluter ägarna vilket förorsakar skatteläckage. ATG:s bolagsskatt år 2019 var 342 miljoner, år 2020 uppgick den till 493 miljoner kronor. Skatteläckage!
* att komma ur koncernbidragsmodellen för att kunna avyttra aktier i ATG. Skatteläckage!

Mitt krav på ST:s styrelse om transparens och utan dolda agendor:
Presentation av beräknade kostnader för genomförande av Alternativ 2 i Rådslag 2.0 Federativ modell jämfört med Alternativ 3 Aktiebolag.

Hur kan man minimera skatteläckage för åren 2019 och framöver? Jag har följande lösningar:
* Marknadsavgift – Upprätta statistiskt underlag till staten som påvisar att ATG:s vinst årligen inte är drygt två miljarder. Äntligen har du i remissyttrande till Staten medgivit “att det är framförallt hästägarna som finansierar sporterna".
* Offentliggör Professionell Managements redovisning för förtroenderådet den 12 december 2018.
* Offentliggör Skeppsbrons utredning hösten 2018 för att undvika skatteläckage.
* Presentation av när och med vilka insatser som medlemmar fick rösträtt i förtroenderåd och fullmäktige. Protokoll efterlyses!
* Presentation av en rättvis och förutsägbar fördelning av medel till Spelobjekt – ST – ATG.

Dagsläget enligt tillgänglig statistik – administrativa kostnader är mer än 70 procent jämfört med att drygt 90 procent av hästarna går med förlust.

/Ruth Riekola
Uppfödare och hästägare

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Ruth Riekola, uppfödare och hästägare

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.