Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Öppet brev till Maria Croon: Häver du min tystnadsplikt?"

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Svensk Travsports tidigare säkerhetschef, Steen Morten Johansen, har skrivit ett öppet brev till Svensk Travsports vd Maria Croon. I dag publiceras det som en insändare i Travronden.

Av: Steen Morten Johansen, tidigare Säkerhetschef Svensk Travsport
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Det har gått nästan tre veckor sedan Svensk Travsport höll sin presskonferens där resultaten från både den interna och externa utredningen i Propulsionfallet blev lagt på bordet. För undertecknad blev det en märklig upplevelse. Det kom väldigt starka personangrepp mot mig, utan att jag har någon möjlighet till försvar mot angreppen. 

Grunden är att Svensk Travsport via advokat Mats Hugosson, två gånger i perioden från det att jag blev uppsagd, fram till presskonferensen, skickade skriftliga brev där de underströk mitt sekretessavtal. Det sista brevet fick jag ungefär en vecka före presskonferensen.
Uppsägningen kom för övrigt som en direkt följd av ett mail jag skickade till Maria Croon, Ulf Hörnberg, styrelsen i Svensk Travsport och Hästvälfärdavdelningen.

Är detta Svensk Travsports definition av transparens? Min personliga integritet då?

Jag väljer därför att skriva ett öppet brev, via Travronden, till Maria Croon. Det gör jag för att jag starkt tvivlar på att en direkt kontakt från mig till Svensk Travsports vd hade medfört lättningar i sekretessavtalet. Jag önskar bara en lättelse av sekretessavtalet vad gäller min undersökning gällande Propulsion 2019.

Vad jag vet kan det svenska uttrycket transparens vara en synonym till ordet öppenhet på norska. Det är en väldigt bra utgångspunkt för att både Maria Croon, Pehr Jern och alla andra med intressen i utredningen, blir presenterade sanningar som kan dokumenteras.

Det var med stor glädje jag läste Maria Croons uttalanden på Travronden.se under fredagen den 6:e november. Där säger hon: "Min ambition har varit och är fortfarande att vara helt transparent och få fram all fakta så långt det är möjligt. Om det nu framkommer ny information kommer jag som ytterst ansvarig för förbundet ta det på största allvar".

Jag tolkar uttalandet som att sanningen ska fram och att ärlighet är viktigt. Vid presskonferensen hävdar Pehr Jern att utredaren, alltså jag, kontaktat Det Norske Travselskapets chefsveterinär, istället för Svensk Travsports chefsveterinär, och att han var ovetande om anledningen. 

Det överensstämmer inte med de uppgifter jag lämnat i mitt förhör. En av grundprinciperna i utredningar är att man alltid ska finna svar på viktiga frågor. Här menar jag på att Pehr Jern emellertid redan hade svaret. 

Maria Croon berättar i en intervju med Travronden: "Om det nu skulle finnas ytterligare verifierbar fakta så får vi hantera det. Det har dock inte inkommit något sådant i nuläget. Det jag kan konstatera är att det har varit många ryktestrådar att följa, framförallt i den så kallade externa utredningen. Och det har vänts på väldigt många stenar. Utredningarna har tagit fasta på och redovisat det som går att verifiera."

Jag menar på att verifierbar fakta finns. Faktan finns där, och sanningen bör vara viktig för de flesta med intresse och hjärta för travsporten.

Häver du min tystnadsplikt på detta området, Maria Croon?

Fotnot: Texten är insänd till Travronden och översatt av Dennis Engelbo. Översättningen är godkänd av Steen Morten Johansen. 

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Steen Morten Johansen, tidigare Säkerhetschef Svensk Travsport

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.