Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Öppet brev till ST:s ordförande Anders Källström"

Foto: TR BILD
Insändarskribenten anser att ST borde "gå från ord till handling och visa ägare och uppfödare mer uppmärksamhet". Foto: TR BILD

Stefan Larsson har funderat över åtgärder som Svensk Travsport och ATG kan göra för att gjuta mod i sporten och öka antalet aktiva ägare och uppfödare. Han skriver nu ett öppet brev till Anders Källström, ordförande i Svensk Travsport.

Av: Stefan Larsson
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Hej Anders!

Jag har varit aktiv till och från som hästägare i travsporten sedan 1980-talet. Tyvärr har allt sakta men säkert blivit sämre under dessa 40 år. Prispengarna är bara en sak, på 80- och 90-talet räckte ett förstapris på Örebrotravet till nästan 5 månaders träningsavgift. Idag täcker det 1,5 till 3 månadskostnader. 

Då var jag och de vänner jag ville ta med till travet alltid välkomna in på stallbacken. Biljetter lades ut till vakterna och när jag hämtade dessa och delade ut till de som var med mig kände vi oss lite speciellt utvalda. Under 80- och 90-talet fick jag mer än femtio nya människor att ta steget över till att bli hästägare för första gången. 

Idag är vi inte längre välkomna, inte ens tränaren till våra hästar får bjuda in mer än en person på travet. Det har sedan länge talats mycket om hur viktiga hästägarna är, mer sällan har samma sak sagts från våra ledare om uppfödarna. Tyvärr finns det idag ingen vanlig hästägare eller uppfödare som känner sig uppskattad och sedd. Vi är med undantag för några storägare helt osynliga och oviktiga. Här säger man en sak men visar i handling en helt annan sak.

Läste i Sulkysport att Frankrike verkligen sätter sina hästägare och uppfödare i första rummet. Det skall de ha all heder för. I Sverige är det bara en handfull storägare, ST och ATG-folk samt Kanal 75-personal som verkligen får ett sådant bemötande. Jag tycker det är hög tid för ST att visa i handling att hästägare och uppfödare är de i särklass viktigaste personerna i svensk travsport. Att spara 100 miljoner i kostnader för ST och ATG och lägga dessa miljoner på prispengar skulle vara det enskilt bästa som travsporten idag kan göra för att trygga svensk travsport för lång tid framöver. Börjar ni sedan också att gå från ord till handling och visa ägare och uppfödare mer uppmärksamhet och ge dem fler förmåner så blir det garanterat fler aktiva i travsporten om tio år. 

Svårare än så är det inte. Nu är det upp till dig, släng mitt brev direkt i papperskorgen eller dela det med andra på ST.

/Stefan Larsson

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Stefan Larsson

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.