Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Öppet brev till Svensk Travsport, Daniel Redén och travsportjournalister"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
29 oktober höll ST en presskonferens om utredningen kring Propulsion. Sedan dess har inget hänt menar hästägaren Lars Våler i ett öppet brev till ST. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Hästägaren Lars Våler har skrivit ett öppet brev till bland annat Svensk Travsport där han är kritisk mot hur lång tid det tar att utreda Propulsion-affären.

Av: Lars Våler, Årjäng
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Svensk Travsport:
För mig som hästägare och allmänt väldigt glad i travsport är det frustrerande hur lång tid det tar för Svensk Travsport (ST) att utreda Propulsion-affären. När en ur Alessandro Gocciadoros stallpersonal misskötte sig med sin pisk reagerade ST snabbt med ett halvt års avstängning. Den påföljden tog det bara en vecka att dela ut.
Nu har det gått tio månader sedan Sveriges största dopingskandal avslöjades och ingenting har hänt. Propulsions ägare har ådömts att betala tillbaka 26 miljoner kronor till ST, men det händer ingenting och under tiden startar Redéns hästar i parti och minut. Vad händer om jag bestrider nästa faktura från ST? Får mina hästar starta då, eller blir de ålagda med startförbud? Det ska vara lika för alla, eller?
Jag har och har haft hästar hos en rad olika tränare i Sverige. Robert Bergh skickade i höstas ett sms och frågade om jag ville köpa häst på auktion. Jag sa att sanningen är den att jag inte önskar köpa fler hästar i Sverige innan jag vet vad som sker i Propulsion-affären. Efteråt har jag köpt hästar som jag har i träning utanför Sverige, bland annat i Norge, men jag köper alltså inte häst i Sverige innan ST visar att de kan hantera Propulsion-utredningen på ett sätt som ger förtroende till att travsällskapet är rättvist för alla aktörer och att hänsyn till tränaransvaret tas på allvar. Så är inte fallet just nu.

Daniel Redén:
Jag kan inte förstå att när den första antydan kom om att Propulsion var nervsnittad, så varför kontaktar inte Daniel Redén USA och kollar själv om detta stämmer eller inte. Det skulle väl de flesta andra gjort i en liknande situation. Inte bara slå sig till ro med att detta är fel. För det var det ju inte.
Daniel Redén sitter som verkställande direktör i ett företag som han till Expressen uttalar sig om att han inte vet vem som äger. Det är ju helt otroligt! Jag äger själv och sitter i styrelsen i företag, men vågar ju inte sitta i ledningen hos ett företag jag inte vet vem som äger. När det kommer till Redén och Propulsion är det ju väldigt konstigt att man inte vet vem som kan dyka upp i vinnarcirkeln. Äger personen hästen, eller är det Redéns inbjudne kompis?
Det inger inte heller förtroende att Daniel Redén inte har uttalat sig en endaste gång, såvitt jag vet, om ärendet. Väldigt märkligt!

Travsportjournalister:
Jag förstår mig inte på travjournalisterna. Här har man en sak man inte borde låta vila. Men likväl ställs inte en endaste kritisk fråga till Daniel Redén. Inte en enda! Redén intervjuas var och varannan vecka, men det är pussar och kramar och gemytligt ordalag. Ingen frågar honom om Sveriges största dopingskandal, inte nån enda gång. I stället blir han hyllad och vald till Årets tränare 2020, utan att någon av journalisterna tycker det är konstigt, eller ställer sig frågande till valet. Hur tänker de? Är det små lydiga hundar utan stake att stå på sig? Och vad säger och tänker de andra tränarna i Sverige om detta? Det är i stort sett, med några få undantag, helt tyst. Man gör likt strutsen och sticker huvudet i sanden.

Propulsion-gate är inte bara en skandal i sig själv utan även skandalöst hanterat av Svensk Travsport och närliggande parter. Det är både pinsamt och skamligt.

/Lars Våler
Årjäng

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Lars Våler, Årjäng

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.