Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare: "Replik och slutreplik öppet brev till Anders Källström"

Foto: TR BILD
Anders Källström, ordförande HNS. Foto: TR BILD

I ett öppet brev riktat till Anders Källström, ordförande i Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), ställde B-tränaren Hans Walker ett flertal frågor som besvarades av Källström vilket väckte följdfrågor hos Walker. Nedan publiceras replik och slutreplik i debatten.

Av: Anders Källström, Hans Walker
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Här kan du läsa Hans Walkers öppna brev till Anders Källström.

Här kan du läsa Anders Källströms första replik till det öppna brevet.

Nedan följer replik från Anders Källström på Hans Walkers följdfrågor:

Här kommer mitt svar på dina nya frågor. Dina frågor i fet och kursiv stil.

Fråga 1: Men frågan kvarstår; Var och av vilka togs beslutet 2018?

Strukturen är att Svensk Galopp (SG) och Svensk Travsport (ST) ansvarar för finansieringen av HNS direkt, i stället för som tidigare indirekt via ATG, vilket är en konsekvens av den omreglerade spelmarknaden. HNS har verkat brett för hästnäringen sen 1992 och har ett särskilt fokus på utbildning, avel och uppfödning. Beslutet togs av ST:s respektive SG:s styrelse efter att frågan diskuterats och förankrats, i ST:s fall i vårt förtroenderåd.

Fråga 1 forts: Svensk Travsport skall ta hand om stiftelsen Wången, all annan hästnäring ska inte vara ST:s ansvar. Varför säger vi inte bara upp avtalet, det har vi ju rätt att göra varje år? Nu har vi betalat HNS i tre år. Och även nästa år. Det blir över två hundra miljoner av medel som tillhör Svensk Trav och galoppsport.

Avtalet med staten är grunden till den unika struktur som finansierar trav- och galoppsporten via ATG. När det gäller finansieringen av HNS specifikt så var det en del av den utredning som staten tillsatte i samband med avregleringen. Den frågan är dock inte hanterad ännu vilket både ST och SG för dialog med staten om. ST:s argument i marknadsavgiftsutredningen har varit att vi anser att det är rimligt med en obligatorisk marknadsavgift och att det med en sådan är rimligt att Svensk Galopp och Svensk Travsport bidrar för att utveckla hela hästnäringen bland annat via HNS viktiga arbete. Vi avvaktar som sagt en fortsatt dialog och förslag till lösning från statens sida.

Fråga 2: Tidningen heter Travhästen, och i artikeln skriven av ASVT:s styrelseledamot Anders Jonsson citeras du på sidan 42. Här finns också en märklig formulering ”De beslut om nya organ som togs på det extra fullmäktigemötet i Svensk Travsport togs utan att stadgarna ändrats. Men eftersom ingen protesterade gick det bra.” Vad menas med det? 

ST:s förtroenderåd och fullmäktige har accepterat denna modell helt enkelt för att kunna genomföra förändringarna under tiden augusti 2021 till april 2022. Formellt ändras stadgarna genom två separata fullmäktigebeslut. Den nya styrmodellen implementeras från 1 januari 2022 då fullmäktige ställt sig bakom detta och fullmäktige skall besluta om justering av stadgarna i februari och april 2022.

Fråga 3: På ATG:s hemsida kan man fortfarande läsa att ATG ägs till ca 90% av Svensk Travsport och ca 10 av Svensk Galopp. Är det trovärdigt att samma bolag, juridiska person, äger ATG och samtidigt ingår avtal med andra licensierade spelbolag. Detta är unikt då vi är den enda sport i världen som äger vårt eget spelbolag. Hur kommer då detta ägande att se ut i den nya organisationen?  Detta är svårt för mig att förstå men du får gärna reda ut begreppen? 

Helt rätt representerar ATG en unik ägarmodell som tjänat trav- och galoppsporten väl sedan 1970-talet. ST och ST:s ägande i ATG ligger fast. ST har precis som SG på den omreglerade spelmarknaden möjligheter att sälja data och ljud och bild till olika spelbolag och att detta ska hanteras affärsmässigt och konkurrensneutralt. Rättigheterna säljs idag via Svensk Travsport AB. 

Fråga 3. Bara att hoppas att valberedningen är införstådd med vad jäv är. Du tycks i alla fall inte ha problem av det.

Jag är helt införstådd i vad jäv innebär och har förklarat aktuella förhållanden i tidigare svar. Noterar att du i det öppna brev som publicerades hade ändrat till att jag är ordförande i Ishockeyförbundet. Det dokument jag fick ta del av innan var en koppling till SHL. Passar därför på att klargöra fakta: Jag är ordförande i SHL. Svenska Ishockeyförbundets ordförande heter Anders Larsson. Jag upprepar igen att det inte finns något sponsorsamarbete mellan ATG och SHL. 

Fråga 4. Ja tack och lov kan man fortfarande läsa protokoll och en utförlig bokföring på ST:s hemsida. I HNS som är en insynsskyddad stiftelse vilken i princip äger sig själv finns ingen utförlig dokumentation angående styrelsearvoden eller protokoll. I styrelsen sitter fyra repr från ATG, tre från LRF samt 3 från SVRF. Jag tycker det vore klädsamt att man därför transparent redovisade vilka arvoden som ledamöterna uppbär i sina olika roller? ATG har under de senaste åren även blivit mer sparsam med bokslutsuppgifter, protokoll mm så här framgår ju detta inte heller.

ATG agerar numera i konkurrens med andra spelbolag vilket gör det helt naturligt att inte lägga ut till exempel styrelseprotokoll. Arvoden till ST:s styrelseledamöter inklusive ATG och HNS redovisas i ST:s årsberättelse. Arvoden i ATG:s styrelse redovisas likaledes i ATG:s årsredovisning.

Fråga 4 forts: Men jag skulle vara den förste att förorda ett högt arvode för dig om jag visste att du slogs för mig och kommande generationer inom travsporten.

I ATG:s styrelse finns ju fler representanter för travsporten såväl du som Mats Norberg, Jag känner inte er så min undran är vad finns det för anknytning till travsporten hos Dig. Har du liksom Mats N ägt travhästar eller tränat någon? Vad som går att utläsa på ATG Hemsida så är du styrelseordförande i LRF konsult samt Mats är affärsrådgivare i LRF konsult.

Vad jag förstår så finns idag inget samband mellan Svensk Travsport och LRF. Mer än ett gammalt utgånget politiskt beslut mellan LRF och ATG angående finansiering av HNS samt att Mats Norberg varit drivande i diskussionerna med Skatteverket kring bland annat avdragsrätten för moms.

Vi som sitter på Svensk Travsports mandat i ATG:s styrelse har till uppdrag att verka för ägarperspektivet det vill säga som representanter för ST, men det samlade ansvaret för styrelsen i ATG är att verka för bolagets bästa genom att fatta centrala beslut, ställa krav och skapa möjligheter för bolaget att växa. Detta inom ramen för regelverk såsom exempelvis ABL, bolagsordning, Avtalet mellan Staten och förbunden, Spellag och föreskrifter från SI. Om ATG utvecklas bra ger det också positiv effekt för travsporten via koncernbidraget. 

Svensk Travsport samarbetar med hela hästnäringen via Hästdelegationen där LRF och LRF Häst är en del. Det är viktigt och stärkande att vi tillsammans kan driva breda frågor för hästnäringen. 

Beträffande min egen bakgrund så lämnade jag befattningen som VD och Koncernchef i LRF år 2019.  Jag är uppvuxen och har ägt en släktgård – numera femte generationen – där hästar och trav är en del av gårdens historia. Min farfar, min far och mina farbröder var med och byggde upp Solänget och jag är numera stolt delägare i fem kallblod varav tre unghästar som väntar på att göra debut under de närmaste åren.

Med hälsningar

Anders Källström

Nedan följer Hans Walkers slutreplik:

Tack för dina svar, det var mycket ny information för mig. Jag kan bara konstatera genom informationen du gett mig att:

1) Avtalet med staten angående finansiering av HNS är alltså endast taget i ST:s styrelse. Enligt protokoll daterat 12 december 2018 från förtroenderådet (som är ett rådgivande organ till styrelsen) ges information från Ulf Hörnberg om de avtal som är klara inför 2019:
”Under statens utredning av marknadsavgift har vi förbundit oss att ta över finansieringen av HNS och hästforskning, som tidigare legat hos ATG. Åtagandena löper under flera år, men innehåller en årlig möjlighet att säga upp avtalet.”

Ägarna, Travsällskapen, har ej fått delta i fullmäktige angående detta för travsporten stora och avgörande beslut. Jag ställer mig frågande till om man som medlem och ägare kan ge denna styrelse ansvarsfrihet. Man borde ställa återbetalningskrav till ledamöterna i denna styrelse från ägarna av travsporten.

2) Genom kohandel med staten angående marknadsavgifter för spelbolag mot finansiering av hela hästnäringen kommer Travsporten att finansiera HNS och ridsporten under oöverskådlig framtid. Detta krav från staten är helt obegripligt på en avreglerad spelmarknad. Travsällskapen har inte förstått innebörden om man varit med att ta dessa beslut.

3) LRF, LRF-häst, Ludvig o Co (före detta LRF Konsult som nu ägs av riskkapitalbolaget Altor till 75 procent samt LRF 25 procent) under ledning av Anders Källström styr travsportens framtid.
Det finns ett spelbolag värderat till många, många tiotals miljarder i potten.
Det är dags för ägarna Travsällskapen att ta över sitt gamla centralförbund STC genom ett STAB som tar kontrollen över ägandet av ST och ATG. Finns inte kompetensen kan man ju köpa in konsulter (ej Ludvig o Co) för de pengar som idag går till HNS. 

Tack för debatten

Hälsningar

Hans Walker, B-tränare Axevalla

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Anders Källström, Hans Walker

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.