Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Sluta upp med barnsligheterna"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Tränare måste tåla kritik och inte bannlysa journalister för deras åsikter, menar skribenten. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Av: Lars Ullgren
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Jag vill ta upp två olika saker: Travtränares bestraffning av media och Propulsionaffären.

De flesta av Sveriges travtränare sköter sina kontakter med media på ett alldeles utmärkt sätt. Man inser att det finns ett ömsesidigt intresse av professionalitet i kontakterna. Men det finns en del tränare (inga namn...) som förefaller väldigt lättstötta. En tidning som i sina travtips eller artiklar antyder viss kritik mot en tränares agerande eller luftar åsikter som står i strid med tränarens bestämda uppfattning ”bannlyses” under de närmaste månaderna, eller tills tidningen offentligen gjort avbön eller bett om ursäkt. Vad är detta för trams? Det påminner om Donald Trumps hantering av media. Nog måste en tränare tåla viss kritik? Och varför ska tidningens travintresserade läsare straffas? Nej sluta upp med det där, ni är ju professionella yrkesutövare de flesta av er. Det är travsporten som helhet som straffas genom ert barnsliga agerande.....

Sen till Propulsionhärvan: Först vill jag säga att Daniel Redén är en fantastisk travtränare och en hyvens kille och jag lider med honom. Men kanske omger han sig med mindre omdömesgilla jurister, som till exempel Jesper-grabben? Enligt min mening är ärendet solklart. Lika solklart som fallet Therese Johaug. Inte många tror på fullt allvar att Daniel eller Therese medvetet har försökt fuska. Men man har tyvärr missat det personliga ansvaret. Det spelar ingen roll vad omgivande rådgivare och experter har sagt eller inte sagt. Det är ytterst du själv som ansvarar för att du följer reglerna. Och detta även om du tycker att de är krångliga eller rent av felaktiga.

Det här senaste utspelet, att Daniel redan i maj 2015  (och inte först den 22 augusti, fyra dagar efter själva köpet) har gjort kontrollslagningar i det amerikanska registret ändrar inte på detta. Om han ville vara säker på att allt verkligen var helt i sin ordning så skulle han gjort en slagning så sent som dagen innan hästen exporterades till Sverige, den 15 september. Det vill säga, om han ville tävla med hästen i Sverige.... Svårare än så är det egentligen inte.  

/Lars Ullgren

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Lars Ullgren

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.