Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Spel med fel pjäser"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Hästsportens Hus, där Svensk Travsport sitter, sett från Solvallas innerplan. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Svensk Travsports förluster överstiger 700 miljoner kronor för de senaste två åren. Det har medfört ett negativt kapital om 315 miljoner. Det föreligger en överhängande risk att ST kommer att tvingas till ytterligare besparingsåtgärder, läs ännu mindre pengar till prismedel.

Av: NÄTS (NATIONELL SAMVERKAN FÖR ÄGARE AV TRAVHÄSTAR) HÄSTÄGARFÖRETRÄDARE VID ESKILSTUNA, MANTORP, SOLVALLA OCH ÅBY CONNY JOHANSSON, TORBJÖRN YLVÉN, BJÖRN DAMM, HENRIK OLSSON
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

ST har, genom “Proppengate”, gjort precis det som man ofta anför mot andra, skadat travsportens anseende. Inte bara pengar, utan även en stor del av det ständigt sinande förtroendekapitalet är förbrukat.

Springaren Propulsion är offret i dramat. Alla med uppgift att vara hästarnas beskyddare har misskött sitt jobb. Om en motsvarande skandal inträffat inom vilken annan sport som helst hade hela förbundsledningar lämnat sina uppdrag.

Den nytillsatta vd:n har ensam skickats fram i rampljuset medan ordföranden smög i kulisserna. Vd lämnades att beklaga förlusten av ”bondeoffret”, utrednings- och säkerhetschefen. Det hade varit mer effektivt att fälla damen i detta schackparti, som innehåller flera pjäser som inte lämnat brädet de senaste tio åren.

ST tvingades, efter kritik, att frångå sitt initiala beslut om att utreda sig själv. Vem utreder styrelsen som har lämnat ekonomin i kaos och förbrukat så mycket av sportens förtroendekapital? Det kan inte skötas av samma händer som har orsakat problemet. Fullmäktige måste avkräva ansvar av både sin styrelse och valberedningen.

Tiden är mogen för Svensk Travsports egen ”glasnost” av öppenhet och transparens. Det behövs en fri diskussion utan att sällskapen är oroliga för repressalier genom färre tävlingsdagar och mindre tilldelning av prispengar. Framför allt måste olika åsikter kommuniceras öppet, inte viskas under hemliga möten.

Alla travintresserade som vill bidra till förändring gör det bäst genom att söka medlemskap i ett travsällskap. Sporten behöver en ny organisation och ett tydligt politiskt ledarskap. Förändringsprocessen får inte drivas av tjänstemän.

Hästägandets villkor måste prioriteras. Travsällskapen byggde banor eftersom sällskapens grundare var hästägare. Finns det inga hästägare behövs inga travbanor. Utflödet av hästägare och aktiva måste stoppas. Trovärdigheten för travsporten måste höjas, framför allt när det gäller djurskyddet och genom att motverka fusk.

Hästintresset är stort i samhället, men de ekonomiska incitamenten för att äga starthästar är klent. Det finns tillräckligt med pengar i systemet för att travsporten ska blomstra. För det krävs att sporten får tillgång till dem. Sporten behöver en stabil styrning av en lika stabil ledning som harförstått vad som krävs och inte räds Hin Håle själv för att verkställa.

NU är den tid som gäller! Banor med sport och finanser i ordning måste visa framtidstro, rycka åt sig initiativet och berätta för travsverige, inklusive ST, hur sporten ska organiseras och vilka omedelbara beslut som är nödvändiga. En stor grupp av hästägare förväntar sig det.

INNAN förtroenderådets möte i september måste processen inledas. Banorna i befolkningstäta områden håller i taktpinnen för den framtida sportsliga utvecklingen. Minns att tillgångar utöver det sportsliga kapitalet är suveränt ägda av varje bana för sig och kan inte förfogas över av andra!

Varje bana måste leva på egna meriter och tilldelas ett tävlingsprogram som är anpassat efter banans och nutidens förutsättningar.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: NÄTS (NATIONELL SAMVERKAN FÖR ÄGARE AV TRAVHÄSTAR) HÄSTÄGARFÖRETRÄDARE VID ESKILSTUNA, MANTORP, SOLVALLA OCH ÅBY CONNY JOHANSSON, TORBJÖRN YLVÉN, BJÖRN DAMM, HENRIK OLSSON

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.