Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Vem bär ansvaret?"

Foto: TOM JÖNEHAG
Bore Mikkel vann årets upplaga av Svenskt Kallblodsderby, ett lopp som gavs knappt någon uppmärksamhet i någon media enligt insändarskribenten. Foto: TOM JÖNEHAG
Av: Fundersam jämte
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Det är alldeles för tyst i travfamiljen efter årets blunder att lägga Svenskt Kallblodsderby och Stoderbyt på en fredagskväll med expresstrav tillsammans med Boden.

Först blir man chockad att ett klassiskt jämtländskt storlopp bara blir en bricka i ATG:s spelpussel. Med lite eftertanke kommer också ilskan hur det kan ske och hur tyst det är efter den här planeringsmissen. Varken kallblodsorganisationen Sleipner eller travets eget organ Travronden (förutom i veckans ledare, reds.anm.) har salufört några kritiska synpunkter och från arrangörshåll har det varit knäpp tyst. Är det så att sommartravet tagit all kraft från Svensk Travsport och på lokal nivå kanske intresset att fylla restaurangen en fredagskväll har högre prioritet i dagsläget. 

Därför var det befriande att lyssna på David Neves i Travpodden avsnitt 157 där han inte skrädde orden hur Östersundstravet behandlade sin travklassiker. ”Att saxa bort den här dagen är rent uselt” var Neves kommentar.

Att ”Älska trav” är en slogan som travet gärna för fram men att ”älska trav” till den grad att kritiken i stort sett uteblir då är vi på ett sluttande plan. Kritik ska framföras när den är berättigad och det är den i det här fallet.

Det var många som svek travet den här dagen. Jämtlands Travsällskap som accepterade den här tävlingskvällen och publiken som endast uppgick till 874 personer. Ovalla hade någon vecka tidigare 1.030 besökare och Dannero 2.250 besökare under Kriteriesöndagen. Att sen den lokala pressen är ett sorgebarn är ett kapitel för sig. Det skrevs inte en rad lokalt varken före eller efter Kallblodsderbyt och då kanske travet i framtiden måste hitta andra vägar att nå ut till sin publik. Det räcker troligen inte med att ha en trottoarpratare utanför entrén som talar om att det är trav i dag…

Både Svensk Travsport och Jämtlands Travsällskap har väl ett ansvar att vårda våra klassiker på ett bättre sätt än vad som skedde i Östersund i år?

/Fundersam jämte

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Fundersam jämte

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.