Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Anders Ström:
"Miljoner på spel för svenska stjärnskott"

Foto: Chris Tully
Lucas Wallins Rebuff är en av favoriterna att vinna Hambletonian 2022, och har lottats till spår 1 i finalen. Foto: Chris Tully
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Miljontals dollar står på spel när 97:e Hambletonian avgörs på lördag den 6 augusti.

Den samlade prissumman är 1,2 miljoner dollar (en miljon i finalen där vinnaren tar hälften) i det anrika loppet. Men i USA står dock mycket mer på spel om vinnaren är en hingst som därefter också kan attrahera det höga värdet som avelshingst.

Syndikeringen, alltså försäljningen av ägarandelar i hästen för betäckningsrätter eller andra intäkter, av Muscle Hill efter treårssäsongen 2009 gjordes till en värdering på 12 miljoner dollar, en 1/120-andel kostade då 100.000 dollar. Under Muscle Hills strålande karriär – hittills 13 betäckningssäsonger – har andelar bytt ägare för som mest 185.000 dollar, vilket då implicit gav ett värde på hingsten på över 22 miljoner dollar. Otroliga summor.

Ett aktuellt exempel är Hambletonian-vinnaren 2021, Captain Corey, som inför denna avelssäsong syndikerades i 120 andelar à 34.500 dollar styck, ett sammanlagt värde på 4,1 miljoner dollar.

Det finns även exempel på syndikeringar* av avelshingstar som inte vunnit Hambletonian: 

  • Tactical Landing, 8 miljoner dollar (blev trea)
  • Walner 9 miljoner dollar (startade inte på grund av skada)
  • Greenshoe 14 miljoner dollar (blev tvåa)

Efter försöken till Hambletonian på lördagen ser det sannolikt ut som att de mest intressanta framtida avelshingstarna efter en eventuell Hambletonian-seger och efterföljande syndikering skulle kunna bli Rebuff och Temporal Hanover. Så klart är det extra intressant för de båda unga svenska tränarna – svågrarna Lucas Wallin och Marcus Melander. Att ta fram en värdefull avelshingst smäller högt för travtränare överallt och i synnerhet i Förenta staterna.

Foto: TR BILD
År 2009 vann Muscle Hill och Brian Sears Hambletonian överlägset. Foto: TR BILD
FAKTA

Anders Ströms ranking av fältet i Hambletonian 2022

1. Rebuff
h. e Muscle Hill - Meucci Madness (Yankee Glide)
$200 000 (auktionspris)
Kunde köra sig till ledningen halvvägs och vann utan ansträngning. Tangerade banrekordet i säsongens andra start, och kan sänka den tiden om han tar loppet på rätt sätt. Ska ses som klar favorit till segern från ett bra läge.
Spår: 1

2. Temporal Hanover
h. e Walner – Think Twice (Cantab Hall)
$55 000
Fick gå upp utvändigt utan rygg en långsam tredje kvartsmile och plockade ner ledaren, men fick stryk på speed av en snabb häst. Mycket fin travare som utvecklas hela tiden, blir högintressant barfota runt om. 
Spår: 7
 

3. Jiggy Jog
s. e Walner – Hot Mess Hanover (Cantab Hall)
$48 000 (480 000 kr, Wenngarn) 
Laddade friskt från start och släppte. Kom loss kort före mål och speedade till säker seger med krafter kvar, vilket var starkt eftersom hon använde en speed redan i början. Kan vinna finalen med klaff på loppet. 
Spår: 5
 

4. Joviality
s. e Chapter Seven – Pasithea Face (Muscle Hill)          -
Öppnade tufft från spår längst ut, till ledningen och fick även gå en snabb andra kvartsmile. Tog upp till 30 sekunder tredje kvartsmilen och blev nedspeedad till knapp förlust. Har bra spår och får hoppas på ryggresa i hårt tempo i finalen, då är hon tuff till slut.
Spår: 2
 

5. Keg Stand
h. e Bar Hopping – Palm Beach Bi (Angus Hall)
$30 000
Fick ett lopp som tredje i andraspår, anföll inför upploppet, gick bra över upploppet. En häst som alltid gör sitt bästa, som har siktat på detta lopp länge, bör gå framåt med loppet och kan överraska.
Spår: 4
 

6. Fast As The Wind
h. e Cantab Hall – Wind Stroll (Muscle Mass)
$95 000
Cantab Hall-sonen körde sig till ledningen efter första kvartsmilen och släppte sedan till favoriten. Följde med bra till slut. En rejäl sort som redan gjort 23 starter i sin karriär. En joker i finalen tack vare startspåret om han kan förbättras med ytterligare täta starter.
Spår: 3
 

7. Periculum
h. e Muscle Hill – Amour Heiress (Cantab Hall)
$340 000
Laddade från start och kom ner på innerspår men fick sedan vandra utan rygg genom sista kurvan. Höll starkt. En mycket fin häst under utveckling som kan vara en outsider i första barfotastarten även om spåret minskar chansen.
Spår: 9
 

8. King of the North
h. e Walner – Check Me Out (Donato Hanover)
$190 000
Tog ledningen och släppte till Joviality. Fick aldrig någon lucka och såg ut att gå i mål med krafter kvar. En bra häst med stora meriter som 2-åring som verkar vara på gång. På minuskontot: spår 8 + får ej gå med Lasix som i tidigare starter.   
Spår: 8
 

9. Cool Papa Bell
v. e Chapter Seven – Blk Thai Optional (Muscle Hill)
$100 000
Fick maxutdelning i försöket men höll farten klart godkänt. En av två valacker i finalen och kan vara topp fem med maximal klaff i finalen, men vinner knappast. 
Spår: 6
 

10. Looks Like Moni
v. e Muscle Hill – That’s All Moni (Cantab Hall)
Hade tur som kvalade in efter ett spårsnålt lopp tack vare att Justice och Molotov Cocktail satt fast med mycket krafter sparade. Får svårt att vinna från spår 10.
Spår: 10

I år kan emellertid två ston sätta temporärt ”P” för de två unga svenska stjärnskottens utsikter om stora avelsintäkter. Två ston – dessutom svenska – Jiggy Jog och Joviality - är nämligen med och utmanar om segern och båda ses med chans att vinna. Dessutom finns två valacker med i finalfältet, men de kommer med låga segerchanser.

Ramona Hill vann 2020 och Atlanta 2018 och har nyligen visat att det inte är omöjligt att tjejerna kan utmana killarna. 15 av 96 hambos har vunnits av ett sto.

Ett vinnande sto får visserligen ett stort avelsvärde, men det är inte i närheten av vad en hingst kan få, även om priserna på avelsston i USA har skjutit i höjden de senaste åren, med priser på närmare en miljon dollar för de allra bäst stammade. Och likväl kan, som i exemplen tidigare, en hingst som kommer tvåa eller trea, ändå förverkliga ett högt avelsvärde.

I och med sina försökssegrar kommer Rebuff och Jiggy Jog att få fördel och lottas till spår 1 till 6 i finalen. Det betyder att varje annan enskild häst har 50 procents chans att få ett bra spår. Lottas man till 7 eller högre anses spårlotten vara negativ.

Det är åtta hästar som har en realistisk segerchans, men i första hand är det fyra deltagare som gör upp om segern. Man ska förvänta sig en hel del varians med tanke på att det bara är en vecka mellan starterna och att flera hästar står inför viktiga utrustningsförändringar för att försöka toppa chansen till finalen.

Dessutom bör man ha i åtanke, när man analyserar prestationerna från kvalen, att banan var relativt långsam i lördags kväll, och att den kommer att vara betydligt snabbare kommande lördag, om bara vädret tillåter.

* Värdet i syndikeringarna är uppskattningar eftersom affärsuppgörelserna inte är helt jämförbara och inte heller officiella.

Fotnot: Anders Ström har genom bolaget Courant, Inc. ägarskap i Greenshoe och Joviality, som nämns i texten.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.