Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dennis Engelbo:
"Debatten behövs inom sporten"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Varför väljer vi på Travronden att publicera en debattartikel från en engelsk galopptränare? Svaret är enkelt. Debattartikeln berör ett ämne som inte bara är unikt för galoppen, utan det är ett ämne som berör hela hästsporten.

Charlie Fellowes nämner bland annat i texten om Christophe Soumillons behandling av Thunder Snow i två av världens största lopp. Det går att översätta direkt till travet, i form av en mängd lopp, inte minst Lotterian Consolation i maj månad som väckte starka reaktioner.

Tränare Charlie Fellowes berör ett ämne som är intressant, han berör ett ämne som kanske är hetare än någonsin. Hästfolket vill inte bli av med spöet av en rad olika anledningar, då är frågan om det är åt Charlie Fellowes förslag som man behöver gå? För att rättfärdiga körspöet, men även för att få ner antalet drivningsförseelser. För även om vi i Sverige har världens kanske hårdaste drivningsregler, så förekommer en rad bestraffningar för drivning.

Jag kan bara gå till mig själv. Jag har själv kört lopp, jag har haft licens både för ponny och stor häst, jag har fått böter för felaktigt bruk av körspö. Hade det skett om jag vetat om att jag blivit diskvalificerad? Med all sannolikhet är svaret nej på den frågan. Även Thanks Be's jockey, Hayley Turner, är inne på samma linje, i en intervju med RacingPost.

Debatten har varit högljudd i England efter Charlie Fellowes rader. Och debatten behövs, inte bara där, utan i hela hästsportvärlden.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS