Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Oscarsson:
"Spring Race - klart bättre än föregångarna"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Om Winter Burst var iskallt och Summer heat ljummet, så får jag erkänna att ATG:s nya Spring Burst faktiskt haft sina fördelar. Jackpottsatsningen har varit klart bättre än sina föregångare och det finns flera anledningar till det. Framför allt har ATG kunnat hänga upp omgångarna på bättre sport än Winter Burst. Medan Winter Burst lockade med flera "hittepå-omgångar" utan sportsligt värde, så har Spring Race gått i samband med flera högklassiga lopp som Påskägget på Gävletravet, Prins Carl-Philips lopp på Färjestad, Klosterskogen Grand Prix och Olympiatravs-uttagning på Romme.

Det är också nu, med vårens och topphästarnas intåg, som suget efter travet är som störst för spelare och publik. Då kan jag köpa att ATG lägger in en eller två extra V75-omgångar, även om fyra är någon för mycket. Fast det hade ju kunnat vara värre, minns bara Winter Bursts åtta V75-omgångar på nio dagar eller Summer Heat, som visserligen hade fyra omgångar men som var insprängt i missvisande "V75 Tribute" (tveksam hyllning!) med 11 V75:or på 23 dagar. 

Generellt är det ju för många V75-omgångar per år och jag tror i längden att varumärket V75 utvattnas och tappar sin glans. V75 ska vara travets elitserie och en högtidspunkt en gång i veckan, något att längta efter. Men ska ATG ändå köra extra V75 i så pass stor omfattning, så är det åtminstone ett plus om sporten levererar som vid Spring Race. Denna gång fick vi också spela om de stora jackpottpengarna till en "riktig" omgång med klass-försök, till skillnad från vid nyår när sporten höll sämre klass. 

Att låsa in jackpott-pengar till specifika multijackpott-omgångar har både sina för- och nackdelar, men risken är att småspelarna blir förlorarna när storspelarna går in extra tungt under multijackpotterna. Jag tror det är jätteviktigt att värna om småspelarna, om Harry Boy-lirarna känner att de aldrig får något tillbaka på fem-sex- eller till och med sju rätt och börjar spela mindre, är vi illa ute. För jag tror knappast att storspelarna är intresserade av att spela enbart mot varandra. Men generellt tycker jag att ATG gör ett bra jobb i att nå ut med travet till den breda allmänheten, Harry Boy och Vinnie är två utmärkta exempel på det. 

I vår intervju med ATG:s Patrik Brissman nämner han att det kan bli färre extra V75-or (till exempel under lönehelger, kan tänkas) och i stället ska man satsa mer på Grand Slam 75. Det tror jag är helrätt, Grand Slam med en krona raden är ofta mer intressant än V75 och utdelningarna blir oftast trevliga. Tanken är nog att släppa in ATG Tillsammans även på Grand Slam 75-spelet, men jag hoppas att så inte blir fallet. ATG Tillsammans har många positiva aspekter, framför allt på omsättningen, men jag kan reta mig på att systemläggarna tillåts lämna in obegränsat med system. Som det är nu är tillsammans-spelarna helt ovetandes om systemet i fråga lämnas in en gång, fem gånger eller till och med hundra gånger. Det kan ju onekligen påverka den eventuella utdelningen väldigt mycket för den enskilda spelaren.

Det är också så att några ombud tjänar väldigt stora pengar på ATG Tillsammans, medan den stora majoriteten av spelbutiker som inte varit med på tåget från början lämnas utanför och antagligen tappar i sin omsättning på sikt.. ATG Tillsammans är ett bra koncept, men det finns en del att jobba med och jag hoppas liksom flera andra att det införs begränsningar på antal system som får lämnas in av en systemläggare. Visserligen ett sidospår i denna krönika, men det är en fråga som förtjänar mer uppmärksamhet. 

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.