Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lars G Dahlgren:
"Kyla runt Hästsportens Hus, hetta i Kentucky"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Den kylskåpslika höstkylan håller på att lägra sig runt Hästsportens Hus. Knepiga beslut följda av icke trovärdig kommunikation, tekniska problem, nya rakebackbekymmer, och en reklamkampanj som är rena örfilen på ATGs viktigaste kunder, de som tycker att trav är kunskapsspel.  

 

Det går att gnälla och klaga på mycket, och så görs också i diverse medier, inte minst de sociala. Det kan inte vara roligt att vara kommunikatör eller marknadsförare i Hästsportens Hus och varje morgon kolla igenom vad som sägs, skrivs och yttras.

 

Men…som man bäddar får man ligga.

 

Att, som gjorts både från ATG (Hasse Skarplöth) och ST (Johan Lindberg), påstå att det finns ”bred uppslutning och enighet” bakom att köra vidare med V75-start på lördagar klockan 16:20 är att svika båda organisationernas kundgrupper och kärntrupper. För att vara säker på att mitt minne inte spelar mig ett spratt tar jag fram och läser på igen från den opinionsundersökning (via email) Travronden (publicerad i ”papperstidningen” 23 augusti) gjorde i somras, med över 4.500 personer som svarade på alla frågorna. 2.500 var att att hänföra till kategorin ”intresserade/spelare”, 2.000 var med hästar aktiva i någon form, varav 1.600 hästägare. 

 

62,5 procent av de som svarade föredrog 14:30 som starttid för V75 på lördagar. 24,2 procent 16:20. 

 

5,9 procent svarade att de spelar MER sedan V75 fick senare starttid. Fem gånger så många, 29,7 procent, svarade att de spelar MINDRE.

 

Travronden opinion-frågorna var rakt och enkelt ställda, och det stora antalet svarande (travintresserade) människor gav väldigt tydliga besked om vad de önskar. Och det var INTE en fortsättning på det som startades i augusti 2015. Fast Hasse Skarplöth säger precis tvärtom; att i ATG:s egna kundundersökningar (vilka och var och hur de görs vet man bara företagsinternt) föredrar spelarna 16:20. Jag vet vilken undersökning jag i så fall tror beskriver verkligheten rätt. Och vilken jag tror inte gör det.

 

Johan Lindberg sade i sitt veckobrev på travsport.se i söndags att en referensgrupp för banorna och de aktivas organisationer hade ”stor enighet” om att fortsätta med 16:20. Det förvånar mig. Utöver den där stora opinions-undersökningen av Travronden i augusti till spelare/publik/aktiva/intresserade gjordes även en enkät bland banornas sportchefer. De som svarade representerade 80 procent av de V75-lördagar som körts med 16:20-starttiden. Det handlade om tolv sportchefer som tillsammans hade hand om 14 banor.

 

EN var positiv till 16:20. 
TRE var ”avvaktande”.
ÅTTA uttryckte övervägande negativa synpunkter.

 

”Stor enighet”, Johan Lindberg?! Var kom den plötsligt ifrån? Och utlovandet om satsningar på arenaupplevelsen (samma veckobrev) ekar tyvärr tomt. Det skeppet brände Du redan när V86 Xpress permanentades efter det första Xpressårets totalras för storbanorna och det också utlovades ”publiksatsningar” som ännu ingen sett röken av, Johan.

 

ATG:s dagliga drift brottas också med bekymmer; ett dyrt och trovärdighetspåfrestande totostopp i lördags strax före V75-spelstopp, och så är nu plötsligt belgare världens bästa spelare på ATG:s stora systemspelformer. Återigen syns det som att ATG:s internationella partnerskap skadar mer än de gör nytta. För ingen kan väl tro att det är några superskickliga belgiska spelare som börjat robba de svenska (jackpot-)spelpotterna på kapital?

 

Nej, det handlar självklart om svenska, eller i vart fall nordiska, storspelare som här hittat en ny fin kanal, efter de numera stängda Tasmanien, Sydafrika och South Dakota (eller var det North Dakota?) till att lämna in synnerligen effektiva systemspel, kanske till och med till rabatterat (rakeback) radpris.

 

Här spekulerar den utmärkte bloggaren Viroid om hur detta kan tänkas gå till.

 

Det här med totostopp är ju jobbigt, men det får man faktiskt leva med. Förlitar man sig på teknik och online-kommunikation får man vara beredd på att den inte fungerar emellanåt. Det som var förvånande i lördags var att man inte sköt på V75-1 typ 20 minuter när det brakade ihop. Ingen hade väl protesterat mot det? Och ATG-kommunikationschefen Patrik Brissmans försök att säga att det var av djurskyddsskäl som man inte sköt på starten kvalar in bland årets…minst trovärdiga…förklaringar. Nej, det handlade nog mest om inte helt hundraprocentigt arrangörsskap.  Med missnöjda ATG-kunder som följd.

 

Örfils-reklamkampanjen: Ja, det gäller förstås det nya spelet Top7. Där har denna vecka spelbolaget ATG gått ut i annonser och uppmanat sina kunder att ”glömma allt du lärt dig om spel på hästar”. 

 

ATG:s marknadsavelning jobbar verkligen hårt och framgångsrikt på att förstöra det (välförtjänta) anseende ATG länge har haft om att vara ett spelbolag där kunskap, engagemang och intresse för hästar lönar sig i längden för den som vill vinna. 

 

Nu blev det en stor illaluktande blogg-kräka på en gång. Det är ju så synd att det ska behöva vara på det sättet, att ST och ATG har sådana bekymmer med sin ”kundhantering”, att man liksom har svårt att komma i harmonisk resonans med både de som kämpar med de fyrbenta och de som fyller i rutor på spelkuponger, fysiska eller digitala.

 

Marion Marauder, Kentucky Futurity
Foto: 
MIA TÖRNBERG/Travronden

 

Detta i en värld där det fullständigt underbara i utövande av travsport sammanfattas i denna tio minuter långa hisnande film. Sitt på Scott Zerons högra sulkyhjul och häng med när han blev historisk som Triple Crown-vinnare bakom Marion Marauder på The Red Mile i söndags! Världens mest klassiska och äldsta stora travlopp (det här var 124:e upplagan av Kentucky Futurity!) på världens mest klassiska bana. Grymt snyggt kört på lång väntan, snyggt och återhållet drivet i finishen, till målfotoseger mot den Southwind Franck, körd av Yannick Gingras, man bara ser skymten av i första kurvan när han glider ner i andraspår framför Tim Tetrick/Bar Hopping, vilken Zeron direkt efter start styr ut i rygg på.

 

Det blev ett fantastiskt lopp en fantastisk tävlingsdag som jag sent, förhoppningsvis aldrig, kommer att glömma. Hur många miljoner hästsportens eget spelbolag ATG i ivern att lansera nya konstiga spelformer än lägger på att förklara för sina kunder att de ska glömma att (spel på) travsport varken är kunskap, passion eller känsla.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.