Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lars G Dahlgren:
"Världens bästa travsport i fyra månader"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Världens största och bästa travsport startar idag. Vintermeetinget på Vincennes. 105 tävlingsdagar från den 28 oktober till den 5 mars.
 
766 lopp. 45,6 miljoner euro i prispengar – alltså typ hälften så mycket som svensk travsport per år förmår betala ut i prispengar, uppfödarmedel och premieloppspengar. 
 
På Vincennes kolstybbsbana tävlar de bästa hästarna i alla åldrar. Det är 18-hästarsfält som springer på långa raksträckor, nedför, uppför, i ett oerhört utslagsgivande tävlingssystem som är utformat så att de bästa vinner. Hästarna måste balanseras så att de klarar att springa fort nedför. Uppförsbacken kräver sedan en häst som orkar och en kusk/ryttare som bedömer tempot rätt och inte överpacar.
 
Och så börjar allt med förmågan att hantera hästen i det franska startsystemet, som många svenska kuskar bävar för inför sina första bekantskaper med det - åtminstone om de har en svårhanterlig ”dum” häst. Det är för övrigt i dagtraven (kvällstävlingar då ”lilla banan” används är det lite andra förutsättningar)  ALLTID voltstart på Vincennes långa bana, utom i 2.100-meterslopp som startas med bil. Det finns också voltlopp över 2.175 meter, men 1.600 meter kör man alltså aldrig på Vincennes.  
 
 I Vincennes tävlingssystem provas de flesta utslagsgivande egenskaper som kan tänkas för travhästar. Fysiska, aktionstekniska, och mentala. ”Bluffsegrar” existerar knappast på Vincennes. Den för dagen bästa hästen vinner om den får ett vettigt lopp. Det är därför travsport när den är som allra bäst. Har man en gång fängslats av fascinationen på Vincennes är man fast. Vincennes av idag är för hästracingälskarna vad Circus Maximus var för romarna för 2.000 år sedan.
 
Incitatus hette den mest kända häst som tävlade i fyrspannskörningen på Circus Maximus. Enligt olika historiska källor klappade kejsar Caligulas hjärta för Incitatus så varmt att kejsaren till med hade Incitatus med vid bordet vid middagar och banketter. Sant eller inte, en bra historia är det. 
 
Om det kommer att finnas ens en antydan till motsvarighet i vinter till Incitatus heter denne sannolikt Bold Eagle. Fyraåringen – han blir alltså fem vid årsskiftet – är fransk travsports nya stora stjärna och Bold Eagle tar i stort sett över i den rollen där hans pappa Ready Cash, med två Prix d´Amerique-segrar, slutade.
 
Bold Eagle har 17 segrar på 20 starter. Elva av segrarna är tagna på Vincennes, på 13 starter där. Bold Eagle behärskar Vincennes tävlingsförutsättningar till fulländning. Han har de egenskaper som krävs, fysiskt och psykiskt, och hans sätt att i loj och avslappnad stil röra sig runt banan, och oavsett löpningsförlopp vinna retfullt enkelt, har redan gjort honom till en stor stjärna. 
 
Bold Eagle tränas av champion Sebastien Guarato och han körs av toppkusken Franck Nivard, som också körde Bold Eagles pappa Ready Cash till dennes Prix d´Amerique-segrar. Bold Eagle laddade upp inför vintermeetinget med att leka hem Grand Prix de l´U.E.T., före stallkamraten Billie de Montfort.
 
Bold Eagle kommer att vara på alla Vincennes-turfisters läppar hela vintern. Han planeras visa upp sig tre gånger, första gången den 13 december, innan Prix d'Amerique. Bold Eagle är ännu inte van att möta äldre eliten utan har hittills endast tävlat i årgångslopp. I de tre starter som planeras blir sannolikt Criterium Continental den enda gång Guarato och Nivard verkligen kommer att begära något av hästen. Tumble Dust vann det internationella grupp I-loppet för fyraaåringar i vintras (se det loppet här). Criterium Continental körs den 27 december. 2.100 meter bilstart.
 
I december börjar storloppen dugga allt tätare på söndagarna. Treåringskriteriet Criterium des 3 Ans. Grand National du Trot. Criterium Continental. Prix de Vincennes.
 
I januari fokuseras allt mot de två största loppen under hela meetinget. Prix d'Amerique den 31 januari. Montéloppet Prix de Cornulier söndagen innan. 
 
Prix d´Amerique är travloppens travlopp i världen. Högst på stegen. Det närmaste Incitatus-status man kan komma i vårt moderna samhälle. Det är då Bold Eagle ska upp till bevis. Mot årets vinnare Up And Quick. Mot de andra franska Vincennes-specialisterna. Vilka det är växer fram under november och december. Sannolikt är Mosaique Face och Delicious U.S. med och representerar Sverige. Den i Nederländerna ägde och tränade, men Italienfödde Robert Bi, bäst i Europa i kullen född 2010 som satte världsrekord i Copenhagen Cup och vann Europeiskt Femåringschampionat på Jägersro, har också siktet dit.
 
Robert Bi har inte startat sedan han var på Jägersro i slutet av juli, men på equidias websajt deklarar nu tränaren Paul Hagoort att det blir comeback hemma på Wolvega den 6 november. Sedan är det Prix Tenor de Baune, ett femåringslopp i slutet av december, som är Robert Bis viktigaste matchningsmellanlandning inför Prix d´Amerique.
 
I februari, när vårsolen dessutom börjar tina upp det i december och januari ofta äckligt råkalla Vincennes, laddas det på med en kaskad storlopp. Då ”krämar man ur” vad som eventuellt sparats tidigare, för efter vintermeetinget väntar sedan avelstjänstgöring och tävlingsuppehåll för de mest framträdande namnen.  
 
I Frankrike tar man ut de startande i loppen utifrån samlad startprissumma. De vinstrikaste under ”propositionstaket” är de hästar som kommer med. Franska tränare behöver alltså inte tänka på att samla startpoäng, som i Sverige. I Frankrike går matchning ut på att ”ställa in hästen rätt” i klassen startprissummemässigt. Därför ska man som spelare inte bry sig om ifall de äldre hästar som står allra bäst inne precis under klassgränsen i ett lopp med hyfsat hög, eller hög, prissumma, kommer med typ ”tre raka nollor”. Det kan ingå i matchningsplanen, med en toppning i just det här loppet som hästen kommer in perfekt i.
 
Många i Sverige har länge haft uppfattningen att den franska travsporten – och vintermeetinget – handlar om att köra med äldre hästar. Det är lika fel som att travsporten i USA skulle bestå av att köra skiten ur två- och treåringar och att ”allt är slut” efter treåringssäsongen. Att många har den uppfattningen beror givetvis mycket på den hårda mediafokusering Prix d'Amerique alltid fått – liksom uppfattningen om Nordamerika handlar om fokuseringen på Hambletonianmeetinget. 
 
Sexåriga och äldre hästar har sig tilldelat 16,4 miljoner euro av de 45,6 som det totalt tävlas om på Vincennes i vinter. Alltså endast en tredjedel av den samlade prissumman! Av det är dessutom en rätt stor del öppen för Europafödda hästar. Det finns till exempel bara ett endaste lopp under hela vintermeetinget för den äldre eliten som är stängt för endast franskfödda hästar; finalen i Grand National du Trot.
 
Två tredjedelar av vintermeetingets 44,6 miljoner euro går alltså till femåriga och yngre hästar. Där vet minsann fransmännen att mycket intensivt och utan kompromissvilja gällande påtryckningar utifrån (läs: att anpassa sig till EU-regler) skydda och bevara den inhemska uppfödningen. Hela det klassiska programmet (exklusive Criterium Continental och ett fåtal tvååringslopp) är enbart för franskfödda hästar. 
 
D-kullen (född 2013) har under vintermeetinget 3,9 miljoner euro i prispengar fördelade på 78 lopp. 
 
C-kullen (född 2012) delar på 9,4 miljoner euro i 188 lopp vilket snuddar vid de runt 100 miljoner kronor svenska treåringar har att tävla om på årsbasis. 
 
B-kullen (född 2011), där alltså Bold Eagle ingår, har den fetaste tilldelningen av årskullarna, 9,9 miljoner euro fördelade på 187 lopp, .
 
Femåringarna (A-kullen) har 5,7 miljoner ”egna” euro att tävla om.
 
Hisnande siffror om man jämför med svenska prispengar – genomsnittsprissumman per lopp under hela meetinget är 64.854 euro och i ”äldreloppen” är den hela 87.298 euro. Varje lopp är alltså – i genomsnitt – bättre doterade än svenska gulddivisionsfinaler! Äldre hästar kör alltså i varje lopp om i snitt 800.00 kronor! 
 
Allt det här gör förstås att inget är större och bättre än det franska vintermeetinget. Svenska hästar som nått silverdivisionsnivå, vilket i princip krävs för att ens komma med i Vincennesloppen, drar i allt större utsträckning till den hetaste av travluft som finns. Det är förstås helt naturligt. Inte minst sedan svenska topptränare i allt större utsträckning börjat satsa på att ha regelrätta permanenta Frankrikefilialer, som dessutom växer.
 
Jörgen Westholm visade vägen. Björn Goop, Lutfi Kolgjini, Robert Bergh, Sofia Aronsson, Marcus Lindgren, och nu även Tomas Malmqvist och Svante Båth, har också guldkort på Air France numera. Andra tränare skickar enstaka hästar dit, för lukrativa strandhugg. Och i Paris, på självaste träningscentret Grosbois, finns också de permanent i Frankrike boende Anders och Johanna Lindqvist, Åke Kristoffersson, Jarmo Niskanen och Ron Kuiper med permanentstall. Svenska hästägare som vill vara med och tävla med sin duktiga pålle på Vincennes lider sannerligen inte brist på alternativ, om man nu fortfarande vill ha sin häst hos en tränare som pratar svenska och inte provar lyckan hos något av de franska (topp)namnen.
 
I eftermiddag börjar det alltså. Nio lopp varav två under sadel. Ett tvååringslopp, två treåringslopp, ett fyraåringslopp, två femåringslopp, ett sexåringslopp, två lopp för äldre hästar varav ett öppet för hästar födda i Europa.
 
Det sistnämnda, Prix des Cevennes, är ett snabblopp där Elitloppshästen Ustinof du Vivier möter Prix d´Amerique-deltagaren Olmo Holz. Lutfi Kolgjini startar både El Mago Pellini och Juggle Face  och den exporterade Beckman är också med. 49.500 euro till vinnaren, 110.000 euro i samlad prissumma. Prispengar som i SM, eller C.L.Müllers Memorial, alltså. Tolv hästar, 2.700 meter. 
 
Det är alltså starten. Mjukstarten. Vintern är en kall, dyster, mörk, död årstid då man vill gå i ide och vakna till fågelsång i april. Men inte om man bor i Paris. Då är vintern travparadiset på jorden. Där kan man åka till Vincennes och se fantastisk hästsport flera dagar i veckan. Vi som (tyvärr…) måste följa det hela från distans får vara tacksamma för att det finns en fransk tv-kanal som heter Equidia som gör fantastiskt bra Vincennes-produktioner. 
 
Samarbetet mellan det franska spelbolaget PMU och ATG är som väl är av sådan positiv sort att ”hela vintermeetinget” i år visas i ATG Lives plattformar.  Så vintereftermiddagarna är därmed nu räddade även för svenskar som gillar att följa högklassig travsport. 
 
Här, i denna blogg, kommer det kontinuerligt att skrivas om vintermeetinget och vad som händer på Vincennes. Hur täta uppdateringarna blir återstår att se, och avgörs av vad som det är värt att skriva om. Nästa gång kommer det att handla mycket om det klassiska unghästprogrammet, grupp I- och grupp II-loppen för två-, tre-, fyra- och femåringar. 
 
Trevligt vintermeeting tillönskas alla travälskare!
FAKTA

Vincennes

Vincennes belägen i Parisförorten Joinville le Pont är Frankrikes största och viktigaste travbana. Under vintermeetinget från november till februari körs det trav nästan varje dag. Stora banan mäter 1.975 meter, lilla banan 1.325 meter. I båda fallen tävlar man i rätvarv och höjdpunkten på året är sista söndagen i januari då Prix d'Amérique avgörs.
Vincennes hemsida

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS