Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Argumentera för din sak – snart är det för sent"

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Svensk Travsports vd Maria Croon. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Veckans ledare handlar om ekonomin för 2024.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

När spelbolaget ATG presenterade sin första delårsrapport tidigare i år, avseende januari–mars, var det knappast någon makthavare eller aktiv som såg fram emot höstens budgettider. Hästspelet var i kraftig gungning och totalt minskade nettospelsintäkterna med sex procent. Lågkonjunkturen satte sina spår men trots fyra räntehöjningar under 2023 har spelet återhämtat sig. I slutet av oktober presenterade ATG resultatet från årets nio första månader och samtliga spelområden – häst, sport och kasino – visade en tillväxt under tredje kvartalet. Totalt är koncernens nettospelsintäkter i sammanhanget futtiga två miljoner kronor ned under januari–september och dessutom var rörelseresultatet kraftigt förbättrat i närtid.

Positiva siffror efter den vråltuffa starten av året. Frågan är om det räcker för att undvika sparpaket under 2024? Travronden publicerade nyligen uppgifter som gjorde gällande att det finns ett förslag på bordet som innebär minskade pengar till sporten i storleksordningen cirka 50 miljoner kronor, parallellt med att sällskapen och Svensk Travsport AB också ska spara. Det är på intet sätt någon sensationell uppgift, långt därifrån, och inriktningen har sannolikt funnits med i tankarna sedan i somras. I fjol fattades ett beslut att ta cirka 70 miljoner kronor från det sparade kapitalet, ett beslut i strid mot ägardirektivet.

”Vi kommer att ta av det egna kapitalet som vi har byggt upp av flera skäl. […] Ledning och styrelse tyckte att det fanns skäl att, till 2023, göra ett undantag när läget är exceptionellt tufft för många. Därför togs också frågan upp i ägarkonsortiet innan styrelsen fattade det formella beslutet”, sade Svensk Travsports vd Maria Croon.

Med 100 miljoner kronor kvar i buffert vore det långsökt att tro på ytterligare uttag, särskilt då populationen börjar anpassa sig efter samhällsekonomin. Trots räntehöjningar och ökad kostnadsmassa som påverkar många i stor utsträckning har inte nöjeskonsumtionen tagit sådan skada att den försvunnit helt. Enligt en undersökning från Svensk Handel, som bland andra TV4 rapporterade om i den gångna veckan, prognostiseras årets halloween-handel uppgå till 1,5 miljarder kronor vilket innebär en 25-procentig ökning, knappast heller det något som låg i korten när elkrisen och andra bekymmer var på agendan i vintras.

Under motsvarande period – tidig höst – har hästspelet haft fortsatt haft fin snurr, mycket tack vare V86 Super Days. Bruttospelet på de största spelformerna – där nettointäkterna är större – hade en tillväxt i oktober trots att det var en V75-omgång färre. En utopi tidigare i år, även med hjälp av V86-fester på löpande band. Kan den starka hösten rädda sporten från neddragningar? Formellt beslut fattas i december och givet fjolårets underbalanserade budget är det knappast troligt, framför allt inte då det finns ett förslag på regeringsnivå om att höja spelskatten med fyra procentenheter från 1 juli vilket förväntas påverka ATG med 100 miljoner kronor under nästa kalenderår.

En liten faktor, som är svår att räkna på och som ofta glöms bort, finns kvar i kortleken. AT-G:s siffror är publika och står i en total särställning vad gäller volym. 2023 är första helåret som andra spelbolag har avtal med Svensk Travsport. Unibet och Svenska Spel tecknade sådana i maj 2022. Dessvärre är inte intäkterna från dem redovisade i detalj. Nu handlar det om brödsmulor i relation till dotterbolaget, men i de tider vi lever i ska inte sådana underskattas och nog bör sporten kräva fullständig insyn i även dessa avtal.

Med utgångstipset att det blir någon form av sparpaket uppstår en ny frågeställning: Vilka divisioner, dagar och lopp berörs? Här ska väldigt många perspektiv beaktas då varken elit, bredd, banor eller raser (varmblod och kallblod) kommer erbjuda sig att ta hand om nitlotten och kämpa på med gott humör ändå. De styrande strävar rimligen efter att minska där det känns allra minst för sporten i helhet. Någon kan hävda att det är i breddlopp, en annan kan hävda att det är i eliten. Ett argument kan låta vettigt stående för sig, men hur står det sig mot andra argument? Grupper kommer att känna sig förfördelade. I stället för att endast landa i den känslan kan det vara en god idé att, inom en väldigt snar framtid, komma med förslag och argumentera för sin sak. Snart är det för sent.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.