Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "ATG:s nya styrelse är synnerligen homogen"

Foto: JESPER FRISK/DI/TT
Peter Norman är ny ordförande i ATG:s styrelse. Foto: JESPER FRISK/DI/TT
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Efter fyra dagar som medlem i Moderaterna blev Peter Norman, hösten 2010, finansmarknadsminister. Uttrycket “raketkarriär” användes i medierna. Ministerposten hade han under fyra år. Desto längre sträcker sig hans aktiva år inom finansbranschen, bland annat som direktör vid Sveriges Riksbank och vd för Sjunde AP-fonden. Den 65-årige civilekonomen är sedan i början av juni ny styrelseordförande i ATG.

”Den närmaste tiden kommer jag att lägga mitt fokus på att sätta mig in i ATG:s verksamhet och våra framtida utmaningar”, lät han meddela kort därefter. Han är en av styrelsens sex statligt utsedda ledamöter och har ett starkt cv. Apropå cv tycks inte staten ha lagt särskilt stor vikt vid Lena Hasselborns råd. Hon är auktoriserad revisor, rådgivare och styrelse­coach vid multinationella PwC. I en text med rubriken ”Få till den perfekta styrelsen – så ska du tänka!” skriver hon förvisso att bland annat företagsekonomi, finansiering och digitalisering är viktiga kunskaper men också följande:

”Det är bra om ledamöterna har en mix av kunskaper, egenskaper och erfarenheter som tillsammans ger en ändamålsenlig helhet. [...] Leta efter kandidater som inte är kopior av befintliga ledamöter utan som tillför en viktig extra dimension.” 

I samband med Normans tillträdande ersattes även Agneta Gille och Birgitta Losman, utöver tidigare ordföranden Bo Netz. Ersatte gjorde Eva Listi, bland annat sakkunnig i digitaliseringsfrågor på Finansdepartementet, och civilekonomen Marie Osberg som bland annat är styrelseledamot i Collector Bank. Sedan tidigare sitter nationalekonomen Urban Karlström och civilekonomen Susanna Rystedt (till vardags administrativ chef på Svensk Exportkredit) i styrelsen för statens räkning. Fem av sex har ett mycket tydligt ekonomiskt fokus, den sjätte är Folkhälsomyndighetens tidigare generaldirektör, läkaren Johan Carlson

De statliga ledamöterna kompletteras av sportens utvalda: Anders Källström, Anders Lilius, Mats Norberg, Kerstin Peterson-Brodda och Boris Lennerhov. Definitivt trav- och galoppintresserade personer, steget till företagande och ekonomi är emellertid inte långt. Kanske är den totala sammansättningen en klockren sådan, ofrånkomligt är däremot att gruppen är synnerligen homogen. Är det en bank eller ett spelbolag de elva utvalda personerna är satta till att sköta om? 

Det är i varje fall ingen ungdomsverksamhet. För knappt 20 år sedan argumenterade den dåvarande näringsministern Leif Pagrotsky för att införa en åldersgräns (70) för ledamöter i statliga styrelser. Ett förslag som inte blev verklighet. 

Efter justeringarna i ATG:s styrelse i början av juni uppgår snittåldern till drygt 65 år, bland sportens representanter är den marginellt högre än så. Jämförelsevis är snittåldern i Kindred-koncernens styrelse 50 år och innehåller två 80-talister, den sammansättningen är dock inte nära att vara jämställd. Erfarenhet är av största vikt och snittåldern bör inte ses i ljuset av ett förslag för 20 år sedan då vi inte förväntades arbeta lika länge som nu. Margareta Wallenius-Kleberg, som gick bort vid 85 års ålder, visade på flera sätt att det går att vara nytänkande, satsa och se framåt även som 80-plussare, inte minst i travets värld.

Statens budskap är dock svårt att tolka på annat sätt: Den perfekta styrelseledamoten i ATG är drygt 60 år och har rigorös ekonomisk bakgrund. Det i sig säger möjligtvis något om statens syn på spelbolaget?

När Peter Norman axlar ordförandeposten fullt ut, det vill säga har satt sig in tillräckligt, blir det intressant och se vilken inriktning han väljer. Hans föregångare, Bo Netz, höll en väldigt låg profil efter en epok (undantag Leif Zetterberg som endast satt en kort period) av mycket synliga och sportintresserade ordföranden i form av Bo Dockered och Mats Denninger. Den sistnämnde kunde lätt uppfattas som sportens tydligaste förespråkare i hela styrelsen.

Just den positionen känns väl tuff att nå för Norman – om det över huvud taget eftersträvas. När han tillträdde som finansmarknadsminister skrev Dagens Nyheter: ”Han ska hjälpa finansminister Anders Borg att återställa förtroendet för finansmarknaden och bringa ordning och reda på den.”

Finanser, ordning och reda. Helt i linje även nu med den homogena gruppen – talar det också till vd Hans Lord Skarplöths fördel? En ny styrelse kan innebära operativa förändringar även om det inte, på något sätt, har uttalats i det här specifika fallet.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.