Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Dags att sträcka ut handen"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Ledaren skulle handla om något helt annat. Men det gör den inte. Den handlar om nålsticken, påminnelserna och känslorna efter ett terrordåd.

Travronden är på Malta och har precis besökt häst- farmen Tan-Niger Stables i Benghajsa Birzebbuga. Vi har sett åldrande hästar som P.A. Surprise, Bon Frecia och samtalat om den maltesiska travsportens väl och ve när nyhetsflashar, tweets och sms från Sverige bör- ja hagla. ”Är du ok?”, skriver någons vän och det följs av en annan: ”Är du hemma?” Många ringer hem för att försäkra sig om nära och käras trygghet.
Allt som skulle vara så härligt, lärorikt, hjärtligt, skrattfyllt, och varmt är plötsligt inte det längre.
Allt känns kargt.

Från hotellvyerna i St Julians bevittnar vi hur ett av Sveriges mest livliga kvarter, i hjärtat av Stockholm, ännu en gång utsatts för terror. De senaste åren har skrämmande lika dåd slagit klorna i Norge, Köpen- hamn, Paris, Nice, Orlando, Bryssel, London, Berlin... och nu också Stockholm. Igen. Förra gången dog en- dast terroristen, denna gång drabbades oskyldiga när en vettvilling mejar ned människor längs Drottninggatan. Vuxna, barn, gamla, unga, stora, små – våra medmänniskor.
Terror gör, likt döden, ingen skillnad. Svensk travsport står inte oberörd.
ST:s generalsekreterare Johan Lindberg utlyste föredömligt snabbt en tyst första defilering på fredagens tävlingar för att hedra offren: ”Vi vill visa vördnad och respekt för alla som drabbats av det här”, säger han och meddelar att lördagens V75-tävlingar ska genomföras (lika rimligt som givet).
En behjärtansvärd signal i det lilla. Men just det är också det stora.

I en samhällssituation där Sverige, vårt Sverige, ännu en gång har blivit attackerat är det viktigt, för att inte säga nödvändigt, att sluta upp och visa hjärta. Hashtaggen på Twitter, #openstockholm, är ett samtidsrop om att vi inte ska, inte får, vika ned för djävulsmakares illdåd. Erik Adi- elsson med flera travmännisk0r sträckte ut hjälpande händer för att stötta vänner, bekanta, även okända.
Om 47 dagar är det den svenska travsporten som står i blickfång och strålkastare. Under tre dagar ska 50 000 människor samlas på en och samma plats för att se, följa, hylla och njuta av världens bästa hästar, kuskar, skötare, tränare, hovslagare och alla andra.
Det är tillfälle för glädje och firande. Men också en plats för utsatthet.
Dessa dagar är det Solvallas och svensk travsports tur att, tillsammans med polismyndighet och andra experter, garantera en folkmassas säkerhet. Då är det viktigt, för att inte säga livsviktigt, att det – utöver sä- kerhetsbevakning och dopingkontroller – också finns en tydlig beredskapsplan, och gud förbjude, också en evakueringsplan som är väl prövad om... OM terrorns mörka blickar plötsligt skulle vändas hit. 

Det kan tyckas cyniskt. ”Varför?” Och: ”Det händer inte oss!” För det hemska mitt i allt är att man inte vet, man kan aldrig veta när det händer. Det enda vi vet är att nya tider kräver en ny mentalitet. Travets högsta ledning kan tyckas ha gott om tid, men ändå inte.
Låt detta vara en skarp påminnelse om att även travet är en del av samhället. Liksom det svenska samhället är en del av travet.
Låt det också vara ett viktigt uppvaknande för att planera för ofattbara och obegripliga dåd med outsägligt sorgliga följder.
För nu sträcker vi ut en hand och sörjer dem som saknas och drabbats. Sen går vi vidare med nytt mod mot nya soluppgångar överhagarna.
Tillsammans. 

NOTERAT/Inte en dag för tidigt
I fredags förra veckan kom beskedet att rättegången mot den dopinganklagade Fabrice Souloy hållas i Oslo den sista veckan i maj, alternativt den första juni. 
Utredningen ligger för närvarande på mastiga 450 sidor lång och domen väntas sedan falla kring midsommar, enligt Göran Wahlman, ST:s förbundsjurist.
Det var inte en dag för tidigt. 

NOTERAT/Målvakter ett minne blott – följer UET efter?
När Tränarnas Riksförbund (TR) hade årsstämma i onsdags kom samma Wahlman med beskedet att även ST följer det norska förbundets riktlinjer som fällde Anette Skårnes för samröre med Bo Westergård. Den som agerar ”målvakt” för dopingavstängda tränare kommer att bli avstängd.
Helt rätt.
Nu återstår bara för Johan Lindberg och hans nordiska kollegor att övertyga även det europeiska förbundet UET om att anamma samma riktlinjer och regler.
För sportens anseende och hästarnas bästa. 

CITATET
"Han är travets svar på Jaromir Jagr, som spelar i NHL, trots att han är 45 år"
Travexperten och förre hockeystjärnan Kristian Huselius hyllar Spring Erom, 12, efter V75- segern som tar honom till Olympiatravets final. 

JOAKIM SVENSSON

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS