Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Dags få ett slut på gissningslekar"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
V75-1 i lördags har lett till rejäla reaktioner. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Veckans ledare om domslutet som ledde till att Gandalf Jaam vann V75-1 under lördagen.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Vi har ett problem när en sådan som Gandalf Jaam får behålla segern i V75-1 i lördags. Inte ett litet obetydande problem, utan snarare ett gigantiskt problem som faktiskt kan äventyra sportens framtid. Riksdomare Johan Pettersson med kollegor, måldomare Ronny Björn och måldomarnämndemännen Peter Johansson, Bertil Mårshans och Mats Nilsson valde att fria Gandalf Jaam, trots att denne kört utanför bangränsen större delen av loppets sista 400 meter. Svensk Travsports domarbas Jonny Staf intervjuades dessutom i TV12 under söndagen, där han gav sina kollegor rätt.

Noteras bör i sammanhanget att Rommes ordinarie måldomare, P-O Grannas, inte var i tjänst denna tävlingsdag.

Argumentet från riksdomaren haltar. Travronden pratade med Johan Pettersson kort efter beslutet togs. Tror ni att Jonas Moberg kunnat köra för fullt på sin häst om han fokuserat på att köra innanför bangränsen?

"Vi gör bedömningen att Jonas Moberg kunnat göra det, det tror vi ju med tanke på beslutet som tas. Så vi kan inte säkerställa att han inte vunnit loppet om han kört enligt regelboken.", säger Pettersson och meddelar samtidigt att man inte med säkerhet kan säga att han vunnit fördel av sin manöver.

Jag är inte säker på hur god körvana måldomarnämnden har. Men det förefaller vara sunt förnuft och inte direkt matte på rymdforskningsnivå, att förstå att man genom att köra utanför bangränsen faktiskt tar en närmare väg mot mål än om man håller sig innanför pinnarna. Lägg dessutom till att ekipaget tappar fart om man ska korrigera hästen att faktiskt springa där den ska. Lägger man ihop dessa två parametrar, tillsammans med avståndet mellan Gandalf Jaam och Digital Literacy i mål, borde beslutet ha varit ett annat. Och att påstå att man inte kan säkerställa att Jonas Moberg och Gandalf Jaam vunnit fördel - det är direkt beklämmande. Enda anledningen till att fria i det här läget är att man i så fall anser att han vunnit fördel - men inte så pass mycket att han förlorat loppet om han kört regelmässigt. Men det kan nog ingen påstå med tanke på den lilla marginal som man vann med.

Men oavsett vad måste det bli ett slut på dessa gissningslekar. Svensk Travsport är väldigt duktiga på att sparka på andra länder för deras drivningar, för deras medicinering och så vidare. Det är i många fall berättigat. Men jag förstår också de länder som skrattar åt Svensk Travsport i den här typen av reglementsfrågor. Att vi har ett så godtyckligt reglemente att domarna kan ha utrymmet att låta Gandalf Jaam behålla segern en sådan här gång, det är faktiskt skadligt för travsporten.

V75 omsatte nästan 130 miljoner kronor - och spelarna har inte en aning om vad det är som gäller, inte före och knappast nu när riksdomaren sagt sitt heller. Jag förstår även om en sådan som Stefan Melander, som tränar måltvåan, blir uppgiven, även om han är luttrad i sammanhanget. På sociala medier och i undertecknads mailkorg bombaderades det med upprörda tongångar.

Enligt regelboken får man inte köra utanför bangränsen, men om man gör det under loppets sista 400 meter och inte bemödar sig att köra innanför en enda pinne över upploppet och vinner med nos, så får man ändå behålla segern, enligt lördagens exempel.

I situationer där det är hårt i mål måste man våga ta de obekväma besluten. Domarna måste visa pondus. Men det är dags att travet på allvar ser över möjligheten till proffsdomare på våra banor. Personer som har som karriär att döma travlopp. Bedömningen skulle bli jämnare, man skulle få in hungriga personer, och troligtvis också betydligt mer lämpliga personer. Vem vill bli funktionär i dag, om man redan har ett heltidsjobb? 

Nej, precis. Därför har förbundet satt sig i en sits där man i många fall bara har att välja på en andrahandssortering, eller sådana som suttit på samma position i 30-40 år. För det är tydligt sådana här gånger att vi har domare som uppenbart inte kan analysera loppen utifrån det reglemente vi har. Om vi ska behålla reglemetet vi har - ändra i domarleden. Om vi ska behålla domarna måste det bli helt annan tydlighet i reglementet. Visst kan man tycka att man drar alla domare över en kam, men ett sådant här beslut får inte ske utan konsekvenser och förändring.

Dessutom har vi ett bekymmer när förändringar ska ta sådan tid i vår sport. Ändringar i tävlingsreglementet kan bara göras en gång per år, exempelvis. 

Hästägare och spelare vill ha rättvisa villkor. Situationer som denna drabbar hästägare, det drabbar spelare, det drabbar travets trovärdighet. Så kan vi inte ha det. Det handlar om sportens framtid.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.