Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Det går att tala om en ödespåsk för ATG"

Foto: TR BILD
ATG:s prognos lyder 67 miljoner kronor till en ensam vinnare på söndag. Det kan bli ännu mer med jackpotter från de andra omgångarna i påsk. Foto: TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Spel på hästar går inget vidare. Under det första kvartalet minskade bruttoomsättningen för de största spelformerna (V75, V86, GS75, V64 och DD) med över elva procent jämfört med motsvarande period i fjol. Underlaget är inte heltäckande, men står för en väsentlig del av den totala omsättningen och ger en tydlig fingervisning om övriga spelformer. Om inte V75 går bra, går heller inte V5 under breddsloppsdagar bra.

Bakom siffrorna döljer sig en extra lördag i januari 2022. Där finns också ett jackpottövertag för fjolårets första kvartal, exempelvis genom tre jackpotter på lokomotivet V75, en fler än i år.

Båda sakerna är delar av förklaringen till tappet men långt ifrån hela sanningen. Ytterst handlar nedgången förstås om det ekonomiska läget som är dystert inte bara i Sverige utan även i flera andra länder där det spelas på svenskt trav. I en intervju med Travronden häromveckan konstaterade ATG:s styrelseledamot Boris Lennerhov att spel brukar klara sig bra under lågkonjunkturer, men flikade sedan in:

– Det är lite annorlunda nu.

Det är svårt att invända. När coronapandemin äntligen var över bröt ett krig ut i Europa och ett år senare står det fortfarande chockhöjning, bankkris eller elbrist på var och varannan löpsedel. Det blev till slut som i Svenne Rubins landsplåga från 1992 och den som har “folköl och dunkadunka” att bekymra sig över skriver inte Harry Boy överst på sin inköpslista.

Allting har blitt så dyrt här i Sverige 

Sanna mina ord, det blir bara värre 

Det ser inte ut som om det skulle finnas nån gräns 

Krascher på börsen och dåliga omen 

Skatter på skatten och inflationen 

Ränta på ränta och svångrem och tv-licens

I ljuset av denna utveckling klarnar beslutet om att flytta påskdagens V75-tävlingar till Solvalla. Spelformens anseende naggades i kanten av två undermåliga omgångar efter varandra i mars. Först kraschade ATG:s sajt vilket ledde till att bolaget gick miste om många viktiga miljoner från spelare som inte kunde lämna in sina kuponger till tävlingarna i Halmstad.

En vecka senare hann lirarna spela. De fick till och med gott om tid på sig när loppen på Momarken blev försenade på grund av dåliga banförhållanden. Omgången kantades sedan av bristfälliga uppgifter om allt från balansinformation till hästar som eventuellt inte skulle starta och en annan som bestämt skulle strykas men som ändå var kvar i startlistan fram till sista stund. Inte den reklam som ett sargat flaggskepp behövde.

När det då bröt ut kvarka hos påskdagens tilltänkta V75-arrangör Romme tog Svensk Travsport fram både hjälm och trepunktsbälte. Inget tyder på att Rommes grannbana Rättvik inte skulle ha löst uppdraget med den äran, men Solvalla var det säkra valet. För på söndag får inget gå fel. Det går att tala om en ödespåsk för ATG när årets hittills största jackpott ska delas ut. Bolagets prognos säger 67 miljoner kronor till en ensam vinnare, att jämföra med 41,7 miljoner i fjol. När årets omgång dessutom ligger en vecka närmare löning, förra året inföll påskdagen den 17 april, är möjligheterna goda att hämta in en del av tappet.

Mer än så vore att hoppas på för mycket. Eftersom brutto och netto brukar vandra något sånär hand i hand i de här fallen väntar en betydande minskning av intäkterna från spel på hästar. Exakt hur betydande återstår att se, men helt klart är att siffrorna kommer att vara röda som en nödbroms. Den ständiga debatten om hur pengarna ska fördelas blir därigenom snarare en fråga om var de ska komma från.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.