Ledare: "Det lär kännas lite extra att bli uppmärksammad"
År 1956 blev Gösta Nordin först i Sverige att nå tusen segrar som kusk – en otrolig prestation då tävlingskalendern såg helt annorlunda ut på den tiden. Drygt 20 år senare uppfanns Tusenklubben.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Stefan Holmgren arbetade som sportchef på Svensk Travsport, på den tiden STC, och hade tidigare varit en viktig person när V65 lanserades. I mitten av 70-talet hade elva kuskar klivit in i den prestigefyllda klubben och flera var på väg in. Därför uppfann han Tusenklubben och tog fram en speciell hjälm och arrangerade kuskmatcher för jubilarerna.
Just kuskmatcher var större på den tiden och har, mer eller mindre, numera runnit ut i sanden, vilket även Holmgrens verk höll på att göra nyligen. För fyra år sedan meddelade förbundet att Tusenklubben läggs ned. Skälen som angavs var bland annat att administrationen blivit tidskrävande då en internationell statistikdatabas saknades samt att allt fler passerar den magiska gränsen.
En räddare i nöden
Claes Sjöström klev in och såg ut att bli den sista, och hundrade, personen i församlingen. Nyheten mötte dock tydligt motstånd och bara någon vecka senare stod det klart att Nordiska Travmuseet tog sig an uppdraget.
”Framför allt fanns en oro i medier över det beslutet från Svensk Travsport men vi erbjöd oss att ta hand om den och Hasse Svennehed lägger sedan dess ned ganska mycket jobb med Tusenklubben”, säger Marita Arvidsson som är museichef.
Han håller koll
Totalt har 106 kuskar passerat tusen segrar och under året har bland annat Björn Goop blivit förste svensk till 8.000 segrar och häromveckan passerade Carl Johan Jepson 2.000 segrar.
Hasse Svennehed, med förflutet på ATG i flera olika roller, uppdaterar statistiken löpande, håller räkning och inte allra minst informerar banor, medier och Svensk Travsport när någon kusk närmar sig inträde, eller när en annan historisk milstolpe är runt knuten. Dessutom räknas även tränarsegrar från och med 1962 och nyligen noterades Stefan Melander för nummer 2.000.
10.000 timmar
Den brittiske journalisten, författaren och föreläsaren Malcolm Gladwell myntade 10.000-timmarsregeln baserad på forskning av den svenska forskaren K. Anders Ericsson som innebär att vem som helst kan bli expert på vad som helst med 10.000 timmars övning.
Hur många timmar som ligger bakom mängder av segrar varierar från person till person, däremot krävs det bortåt 10.000 körda lopp för att nå upp till 1.000 segrar, varför man kan påstå att uttrycket går att applicera på travsportens utövare.
Hade hon blivit hyllad?
Travsamhället kan ofta anses vara konservativt – eller om man så vill: nostalgiskt – då ”allt var bättre förr”. Ja, publikskarorna var betydligt större och digitala innovationer kan radera ut produkter som inte längre är lika tidsenliga, vilket kan uppfattas som tråkigt. Det går att påstå att Svensk Travsports beslut att lägga ned Tusenklubben fattades i sådan anda, den ansågs inte vara viktig nog att lägga resurser på.
Stefan Holmgrens skapelse var värd ett bättre öde och engagemanget från Nordiska Travmuseet är mycket lovvärt och har kanske inte riktigt fått den cred som är befogad. Risken finns att den första kvinnliga kusken till 1.000 segrar – Kajsa Frick – inte alls hade uppmärksammats på tillnärmelsevis samma sätt som blev fallet i våras.
Sporten ska vara tacksam
I ett samhälle där allt ska uppdateras, konverteras till en app, ske på bara några sekunder via ett fåtal knapptryck, eller snarare svepningar på touchskärmen, är det uppfriskande att en simpel skapelse med siffror rätt upp och ned, sida efter sida, från mitten av 70-talet fortfarande har sin givna plats och dessutom numera med en historisk tyngd då Nordiska Travmuseet ansvar för administrationen.
Tävlingskalendern ser helt annorlunda ut i dag jämfört med förr varför det är ”lättare” att nå milstolpar, samtidigt har konkurrensen hårdnat. Aktiva pratar inte dagligdags om att Tusenklubben är ett stort och eftersträvat mål men det lär kännas lite extra att få titulera sig vinnare av så många lopp och dessutom uppmärksammas för det.
Om tre år fyller Tusenklubben 50 år och förhoppningsvis blir det många fler – travmuseet lär förhoppningsvis inte komma på tanken att lägga ned den, vilket sporten ska vara tacksam för.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.