Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Inte mer än rätt att låta skötarna stå i rampljuset"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Den gångna veckan var det tävlingar i dagarna fem på Royal Ascot, galoppens finrum i Storbritannien. Drottning Elisabeth var på plats, att se galopptävlingarna i dagarna fem är en djupt förankrad tradition för henne och hundratusentals andra besökare. Mängder av storloppsegrare fick vi se, den ena kretsen gladare än den andra för att just deras häst vunnit.

Varför tar jag då upp detta? Jo, ett av de absolut största samtalsämnena på senare tid i Storbritannien har varit hur man lyfter fram, eller snarare då man inte lyfter fram, skötarna efter att hästen segrat.

Samtalsämnet blev ett hett stoff sedan Anapurna vann Investec Oaks i slutet av maj. Bilder på sociala medier florerade där kretsen kring vinnaren motade bort skötaren vid fotograferingen, och sedan fick Taufique Alam som han heter, gå fem meter bakom den häst han sköter om dygnets alla timmar, då hästen hyllades av publiken på Epsom Downs, med ägarna hållandes i grimskaftet.

Det kan tyckas vara en skitsak, men av reaktionerna på sociala medier att döma, är det allt annat än en skitsak. En sida säger att det var direkt oförskämt att fösa bort skötaren från hästen. Den andra sidan anser att ägarna lägger in så mycket pengar i sporten och hästen, att det är en självklarhet att det är den som ska stå i rampljuset vid seger.

Vad gjorde då tränaren till hästen? John Gosden, en av världens absolut främsta hästkarlar och inte bara det utan en ren och skär gentleman, han såg till att lägga sin arm runt skötarens axel, och såg till så att han fick hyllas av publiken tillsammans med John och hans fru. Det var en positiv och genuint fin sak att göra. Och en situation som hade kunnat bli ihågkommen som negativ för skötare Taufique Alam, kom säkerligen att bli storslagen.

Nu under Royal Ascot var det tydligt. Tränarna och ägarna hade tagit till sig av debatten, och skötarna lyftes fram som aldrig förr. De lyftes fram i vinnarcirkeln, de fick motta priser, de hyllades av sina arbetsgivare. Debatt skapar allt som oftast någonting positivt i slutändan.

Vad vill man säga med detta? Man är glad över hur det ser ut i Sverige. Och efter att ha lyssnat på debatten i Storbritannien de senaste veckorna, går det inte komma ifrån tanken på hur långt vi ändå kommit i Sverige vad gäller att uppmärksamma skötarna. ATG och Kommunal gör ett starkt arbete, likaså trav banorna som välkomnar dem till vinnarcirkeln. Det har gått till att bli en självklarhet, vilket är en fantastisk utveckling.

För en sak är säker. Låt vara att ägarna är de som för in pengarna i sporten, låt vara att det är de som ser till så att skötarna har hästar att sköta. Men ingen lägger ner mer tid, mer känslor och mer energi i hästarna än skötarna. Inte sällan lägger de ner dygnets alla vakna timmar på sina fyrbenta vänner, många av timmarna obetalda.
Därför är det inte mer än rätt att de också ska stå i rampljuset när just deras häst vunnit. För att de ska orka med vardagen.

I Sverige arbetas det ständigt med statusen på skötaryrket, ett arbete som är viktigt. Och arbetet kan utvecklas ytterligare. För statusen kan aldrig bli nog hög för dem som tar hand om våra fyrbenta vänner. Därför är det bra att skötarna lyfts fram vid V75-seger, därför är det bra att skötarna lyfts fram i intervjuer. De enda som kan sätta stopp för det – det är skötarna själva. Inte sällan ser man inte det stora arbete man gör, man väljer hellre att stå i bakgrunden. Men då är det minsann dags att sträcka på ryggen. Sträcka på ryggen och vara stolt. Stolt över sitt arbete, stolt över sitt yrke.

Och för att knyta an till händelsen i Investec Oaks... Så nog finns det inget härligare, än att som ägare kunna lyfta fram den som tar hand om just min häst. Att lyfta fram den personen som tar hand om just min häst om dagarna. För många av oss är det i alla fall en självklarhet. Och gud – låt det vara så.

Drivningar åter i fokus i Italien

Vi travälskare hoppades att det var över. Vi hoppades att det var ett minne blott. Drivningarna i Italien har varit allt annat än snygga de senaste åren, men för en dryg månad sedan kom det italienska jordbruksministeriet med nya drivningsregler och man hoppades därmed att de yviga och hårda drivningarna skulle upphöra. Därför var det inte annat än beklämmande då man fick se Gran Premio Costa Azzurra under söndagen, där den ena kusken efter den andra behandlade sin häst på undermåligt sätt. En av dem var Alessandro Gocciadoro, som var en av de fyra kuskarna som stod i rampljuset av samma anledning efter Lotterian Consolation.

Tragedin stoppar tävlingar

Östersundstravet var med om en tragedi den gångna veckan. Totohallen brann och det fanns inte mycket att göra för räddningstjänsten. Förödelsen blev stor, och det dröjer innan Östersundstravet kan anordna tävlingar igen. Tråkigt – inte minst med tanke på att totohallen var nyrenoverad.

DENNIS ENGELBO

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS