Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Rikstravet för bra för att läggas på is"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Sanity på Rixallsvenskans auktion 2009. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det är onödigt att uppfinna hjulet igen. Något så bra är det bara att fortsätta utnyttja, men sedan kanske förädla lite eftersom allt runt omkring oss utvecklas i hög fart. Vi är just nu inne i en väldigt tråkig publiksituation i de allra flesta sporter på grund av pandemin. Travet utgör inget undantag, även om ST genom sin syn på verksamheten under tävlingarna som ”en strikt arbetsplats” möjliggjort att vi kunnat fortsätta köra lopp och även erbjuda spel via ATG. Men inte ens ägarna har haft möjligheten att följa sina hästar på plats, utan fått nöja sig med ATG Live. Förhoppningsvis kan vi så småningom komma in i en mer normal tillvaro och äntligen få den där oslagbara liveupplevelsen igen. 

Frågan är om folket kommer att strömma till mer än tidigare till landets travbanor på grund av det ofrivilliga uppehållet? Eller blir det tvärt om?

Uppfinna hjulet igen? Jo, det känns väldigt angeläget att göra någon typ av nystart, ge travet en vitamininjektion mitt i den tråkiga coronavardagen. Och ibland behövs inte några världssensationer, utan i stället gamla beprövade metoder som varit lyckade innan. Året var 2009 när Rixallsvenskan kom till efter en idé från radiomannen och skådespelaren Gert Fylking. ”Det största som hänt travsporten på flera år”, sade Fylking själv, innan de 16.000 andelarna i 16 tvååriga hästar började säljas. Det tog bara tio dagar att sälja slut, året efter såldes 18 000 andelar (18 hästar) på blott två dagar.

Kommer ni ihåg vinnarna? Jo, Malin Löfgren och Sanity (e. Love You) tog hem premiärupplagan efter hård strid mot Jan-Olov Perssons Clouds Above. Sanity ordnade sex segrar på tio starter och tjänade 197.000 kronor under tävlingsperioden 1 mars till sista oktober. Därefter såldes samtliga Rixhästar på auktion i samband med Eskilstunas Breeders Crown-helg. Efter en hård batalj mot Robert Bergh lyckades Löfgren köpa tillbaka Sanity för 780.000 kronor. Hon fick med sig 136 av de 1 000 andelsägarna (blev sedan 134). 

Snacka om att få in nytt friskt blod på ett väldigt enkelt sätt! Det hela blev sedan inte sämre av att Sanity utvecklades till en världsstjärna och sprang in över tio miljoner kronor. En framgångssaga som är svårslagen.

ST och ATG hade samarbete med Rix FM under tre år och vi fick se Peter Eriksson (Oh Yeah) och Fredrik Pedersen (Banker's Garcon) vinna 2010 och 2011. När Anna Forssell segrade för Solvalla 2012 med Maxmara hade det hela döpts om till Rikstravet. Det var ständigt olika upplägg när det gällde antalet stall och andelar. När Tommy Zackrisson tog hem tävlingen 2013 med Ockelbo Prinsen såldes 1.000 andelar i 20 olika stall. Därefter valde man något oväntat att göra ett uppehåll med Rikstravet 2014. Det pratades om att utvärdera och reflektera för att utveckla konceptet ytterligare. Under 2015 var det dags igen – då med blott nio stall, men i stället dubbla tränare och hästar. Dessutom tilläts de fyrbenta vara mellan tre och fem år. Magnus Jakobsson och Kristian Lindberg tog hem tävlingen för Dalsland och Värmland med hästarna Beppe Palema och Conrads Wilhelm. Det här var också första gången som hästarna såldes via internetauktion.

Den sjunde och senaste upplagan av Rikstravet genomfördes vintern 2016–2017. Då med namnet Rikstravet Team SHL. Alltså ett samarbete med de 14 hockeylagen i den högsta serien. Nu hade antalet andelar ökats på med ytterligare 7.500 mot 2015 till sammanlagt 21.000 (1.500 per stall). Trots att bara hälften av lagen lyckades sälja slut blev det nytt rekord med nästan nio miljoner kronor. Vem som vann? Jo, Juhani Partanen ordnade vinsten till Örebro Hockey tack vare hästarna Donatella Center och Combonumberfive

Det kändes dock som att tävlingen tappade lite av sin själ, att det blev mer fokus på hockey än trav.

Nu har det gått drygt tre år och vi är fortfarande i behov av fler hästägare och mer publik på travbanorna när de så småningom öppnas. Grundsyftet när Rixallsvenskan startade 2009 var just att få fler personer till travbanorna. Gert Fylking var själv hästägare och ville att fler skulle få känna på hur det egentligen är att följa sin egenägda häst tävla live. Många har tack vare rikstravet också fått uppleva den där speciella känslan som nästan är omöjlig att beskriva. I många fall har inte heller hästägandet bara blivit en kortvarig grej, utan många har ”fastnat” och gått in i nya hästägarkonstellationer. 

Rikstravet är helt enkelt en för bra grej för att bli lagd på is. De nya spelarna som vände sig till travet under första delen av pandemin, när det inte gick att satsa på något annat, borde vara en intressant grupp. Nästa steg för dessa kan vara en liten del i en häst. Travet behöver inte heller ingå samarbeten med andra sporter när det kommer till rikstravet. Nej, vi har en unik produkt som man måste kunna vara stolt över. 

Plocka fram de fantastiska djuren och människorna bakom. Det kommer man väldigt långt på.

Men det är bråttom. Fram med ett nytt fräscht koncept och kom i gång den 1 december. En andel i en häst är inte fel att få i julklapp. Givetvis ska tävlingssäsongen förläggas till sommaren när travsporten är som allra roligast. Själva auktionsdelen ger rikstravet ytterligare en dimension och spänningsmoment. Så det finns ingen anledning att ändra på detta. Hur många stall och andelar? Ålder på hästarna, vilka tränare? Tja, det hela har som sagt varierat mycket. Nio stall kändes för lite 2015 och 20 kanske väl många (2013). Någonstans däremellan?

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.