Ledare: "Väskförbudet: Svårt att ifrågasätta – svårt för banorna"
Väskförbudet måste arrangörer förhålla sig till. På travbanor är det extra tråkigt att picknickkorgar förbjuds och vad kan egentligen banorna göra?
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Påsken som stundar kan ofta ses som starten på travets publikdagar. Även i år ser det ut som att arrangörerna får påminna sina besökare om ett rådande väskförbud. Bakgrunden till besluten har nog många glömt vid det här laget. Sensommaren 2023 höjde Säkerhetspolisen (Säpo) terrorhotsnivån i landet från en trea till en fyra på en femgradig skala. Hotet bedömdes långvarigt, åtminstone i sex till tolv månader. Knappt två år senare är hotet fortsatt bedömt som ”högt”, enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) som presenterade en helårsbedömning i februari.
Det är förstås oerhört mörkt, beklagligt och sorgligt att omvärlden ser ut som den gör och att sakkunniga tvingas konstatera att vi, som i Sverige, har en förhöjd terrorhotsnivå i likhet med andra länder. Den bedömningen varken kan, eller bör, ledarskribenter på Travronden ifrågasätta och antalet läsare som har insyn i den här typen av frågor lär inte heller vara många till antalet. Dessutom är det en prekär inställning att påstå att en fara inte finns. Vem tar på sig ett säkerhetsbälte i bilen eller sätter upp en brandvarnare för att man tror att en olycka ska hända?
Polismyndigheten granskas konstant av invånarna, inte minst i takt med den digitala utvecklingen. Klipp på polisingripanden delas dagligen – inte sällan med negativ underton – och oftast är det just poliser på fältet som bedöms och kritiseras. Strukturella frågor är abstrakta: utredningsåtgärder, arbetssätt med mera är inte lika lätt att överblicka och vem kan över huvud taget lekmannamässigt ifrågasätta terrorhotsnivån och åtgärder kopplade till den?
Sedan den 1 november 2023 har arrangörer, som i egenskap av anordnare av större sammankomster har en dialog med polisen, även fått besked om ett väskförbud kommer att gälla på aktuellt evenemang. Så här ser det ut i påsk:
- Gävle, skärtorsdagen: Tillåtet med väska upp till måttet 40 x 20 x 40 centimeter.
- Färjestad, långfredagen: Väskförbud.
- Romme, påskdagen: Väskförbud.
Om terrorhotnivån är omöjlig att bedöma kan i varje fall travbanebesökare anse det lite oklart varför reglerna skiljer sig från bana till bana. Regionala avvikelser kan nämligen förekomma och tyvärr är det inte särskilt lätt (läs: omöjligt) att få svar av Polismyndigheten kring tankebanorna, vilket dock kan vara en begriplig strategi – om än något frustrerande. I lördags gällde väskförbud på Jägersro, men under gentlemannadagen i fjol, som arrangerades parallellt med Eurovision Song Contest, var väskor välkomna. Det trots att läget i Malmö var särskilt ansträngt och att antalet besökare på Jägersro uppgick till knappt 7.000 då, att jämföra med 2.001 i lördags.
Beslut om väskförbud kan överklagas men å ena sidan är det kanske inte rimligt att travbanor ska gå i bräschen för just det. Å andra sidan är travsporten unik då picknickkorgar sällan tillåts på andra evenemang – oavhängigt ett väskförbud. På grund av lokala beslut är det kanske inte möjligt för travsporten att, centralt, föra dialog med polis – men det hade varit nyttigt att få en tydligare förklaring och därmed ökad förståelse. Med stor respekt för polisens underrättelsematerial och expertis är det, från läktaren, inte helt enkelt att förstå varför en tämligen stor väska är tillåten på Gävletravet medan en liten handväska, med laddare (totoluckorna är som bekant stängda) och dylikt, förbjuds på jämförbara Färjestadstravet. Godtyckligheten försvårar för banorna.
Påsken är i övrigt en riktig höjdare – som förlängs ytterligare i år. Med traditionsenliga Påskägget i Gävle, Prins Carl Philips Jubileumspokal i Karlstad samt Rommes deltävling till Paralympiatravet med jackpottpåskägg på V75-spelet är redan högtiden mycket stark. Nu har det även slumpat sig så att uttagningsloppen till Drottning Silvias Pokal och Konung Gustaf V:s Pokal körs annandag påsk på Åby. Påsken fyller många boxar såväl geografiskt som spelmässigt och eventuella vinster landar på spelkontot – bra det, när inga väskor kan bära hem sedlarna.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.