Europas största dopingskandal rullas upp

Idag (fredag) kan den största dopingskandalen i europeisk travsport någonsin rullas upp. Topphästar hos den franske tränaren Fabrice Souloy, som varit med i storloppen i norden i sommar, tycks ha lämnat positivt dopingprov avseende bloddopingmedlet kobolt.

 

Foto: 
JEANNIE KARLSSON/TRAVRONDEN

 

För franska facktidningen Paris-Turf bekräftar Souloy att han igår kväll hade besök av norska och svenska dopingutredare och att det handlar om de tre i år bästa hästarna i hans stall: Your Highness, Un Mec d´Heripre och Lionel.  Dessutom hade även Italienfödda Timone Ek som också vann Oslo Grand Prix-dagen, lämnat positivt dopingprov, och förmodligen även svenskfödde Lover Face när denne var trea i Cabourg i juli.

 

Två presskonferenser, i Stockholm och i Oslo vid lunchtid idag, förväntas klarlägga vad som är fakta. Och en sak kan man slå fast: om inte utredningarna visar att provresultateten kommer sig av något som har ”naturliga” orsaker så är egentlligen det enda alternativet att Souloy synes ha gett hästarna det otillåtna ämnet kobolt i avsikt att höja deras prestationsförmåga. Om utredningen och domarna landar i det sistnämnda är hans enormt framgångsrika tränarkarriär säkert över - i vart fall i Europa.

 

Det hela började runt klockan 17:00 igår (torsdag) då Lennart Persson på ingvarssonopersson.se lade ut nyheten att Souloy-hästarna Un Mec d´Heripre och Lionel lämnat positivt dopingpprov avseende bloddoping Oslo Grand Prix-dagen och Un Mec d´Heripre dessutom i Elitloppet. Un Mec vann försöket i Elitloppet och var trea i finalen, sedan trea även i Oslo Grand Prix. Lionel var sexa i det sistnämnda loppet.

 

Persson skrev även att norska och svenska dopingpoliser besökt Souloys gård Haras de Ginai och konfronterat tränaren med dopingprovresultaten.

 

När kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet snabbt hakade på fick de till en början kommentarer från Fabrice Souloy, liksom även ingvarssonopersson.se, att uppgifterna inte stämde och att Souloy inget visste om det som påstods. Senare under kvällen lades locket på från Fabrice sida, inga mer kommentarer, efter att han konsulterat sin advokat.

 

Sent på kvällen – klockan 23:36 – lade sedan norska sajten tgn.no (Trav og-GaloppNytt) ut en artikel, då även Oslo Grand Prix-segrarinnan Your Highness fogades  till de misstänkt bloddopingpositiva. Den artikeln fick diverse lösa pusselbitar i det hela att plötsligt passa ihop. Bland annat varför det dröjt mer än tre månader efter storloppen, då de först analyserade proverna från åtminstone Elitloppet redovisats negativa, innan detta uppdagades.

 

Man kan också sluta sig till att ingvarssonopersson.se:s första nyhetsartikel lades ut innan de nordiska dopingpoliserna hunnit till Ginai. När de sedan kommit dit, pratat med Souloy, och denne började hänvisa till sin advokat kunde också tgn.no publicera både bekräftande och nytillagda uppgifter.

 

Något har fått de norska och svenska travförbunden att tina upp de frysta dopingprover som sparats efter storloppen i sommar och analysera dessa. Då har man tydligen funnit spår av användande av kobolt i Souloy-hästarnas prover. Detta ämne dök för tre år sedan upp som något som använts med bloddopingeffekt, alltså att höja syreupptagningsförmågan, i först den australiska och nya zeeländska och sedan den nordamerikanska hästsporten. Trav og Galopp-Nytt publicerade i vintras en bra klarläggande artikel om vad ämnet handlar om. Läs den här.

 

Det var ungefär på det här sättet Caballions positiva dopingprov avseende tildren i Copenhagen Cup 2014 kom fram. Där förklarades först provet från storloppet i Danmark negativt och prispengar betalades ut till ägarna, men en senare gjord analys av proverna tagna på hästen i Köpenhamn resulterade i att Caballion fråndömdes segern. Huruvida till exempel Your Highness (sparade?) prover från segrarna i Olympiatravet och Copenhagen Cup i april och maj ser ut, liksom Un Mec d´Heripres när han vann Åby Stora Pris är frågor som kanske besvaras på dagens presskonferenser.

 

I Svensk Travsports lista över vad som är förbjudet att ge tävlingshästar finns inte kobolt angivet specifikt. Däremot sorterar det definitionsmässigt in under punkt 3 ”förbjudna åtgärder”: På konstgjord väg öka syretransport eller syreavgivning, inkluderande men inte begränsat till, modifierade hemoglobinprodukter, undantaget livsuppehållande tillförsel av syre.

 

Däremot finns kobolt med på listan över kroppsegna substanser, med åsatta gränsvärden för innehåll i både urin och blodplasma.

 

Your Highness är för övrigt anmäld till start i morgon på Vincennes, med Björn Goop som kusk, storloppet Prix d´Ete. Hon och Un Mec d´Heripre skulle sedan fortsätta till Masters du Trot-finalen på Bjerke nästa söndag. De här hästarna lär knappast få starta någonstans förrän utredningen är klar och Your Highness därför bli struken imorgon.