Tillfälligt eller bestående norrländskt vakuum?

Publicerad 15 juni av Lars G Dahlgren
Jämtlands Stora Pris förra veckan. Norrbottens Stora Pris denna. Båda utan hästar från Norrland!
 
Svante Båth är numera Solvallatränare och Robert Bergh har flyttat till Åby. Kvar bakom sig lämnade de ett stort gapande hål när det gäller snabbloppsklassen i Norrland, om man med det sätter likhetstecken med hästar som startprissummemässigt tillhör gulddivisionen.
 
On Track Piraten
Foto: 
MARIA HOLMÉN
 
Gästrikland-Hälsingland-Dalarna mönstrar On Track Piraten (bilden ovan), Cool Keeper, Rocky Winner, Narold Vox, Francais du Gull som gångbart gulddivisionsgarde. On Track Piraten är ju till och med en av de absolut bästa hästarna i Sverige. Men norr därom, räknat från Bergsåker och norrut…
 
… Ett totalt vakuum, sedan Bergh och Båth drog söderut. Har det någonsin varit så tidigare? Att den geografiskt sett norra halvan av Sverige inte har en enda häst som duger i gulddivisionen?
 
I Jämtlands Stora Pris i lördags startade fem hästar från Solvalla, tre från Åby, en från Mantorp och en från Jägersro. I Bodens storlopp på lördag handlar det om tre från Åby, två från Solvalla, en från Örebro, en från Rättvik, en från Romme, en från Axevalla och en från Jägersro.
 
Blended Scotch
 
Okej, Per Linderoths Stochampionatsvinnare 2014 Blended Scotch (bilden ovan) är på gränsen. Hon var i fredags tvåa i ett lopp motsvarande stoeliten. Den numera i amatörregi (Mikael Melefors, Umeå) varande Corky är till grundkapacitet en gulddivisionare. Men kommer den hästen någonsin att tävla upp till det han kunde som unghäst igen?
 
Påbyggnaden underifrån är inte heller direkt lovande. Kjell-Ove Erikssons populäre Usain Swing, förvisso skadad för stunden, kommer säkert att bli en gulddivisionare. Liksom den numera Umeå-licensierade finländaren Mika Haapakangas miljonär Special Promise. Men i övrigt är det ekande tomt.
 
Är detta ett konkret tecken på travsportens pågående breddmässiga utarmning? Allstså att allt fler av de bra hästarna samlas allt tätare på ett fåtal banor hos ett fåtal tränare samtidigt som antalet hästägare och amatörtränare minskar? Det är ju ur bredden som topparna kommer. Eller är det bara ett tillfälligt vakuum som uppstått av att Bergh och Båth dragit söderut samtidigt med en massa väldigt fint fyrfota realkapital?
 
Det som antagligen är ett antal framtida gulddivisionare, åtminstone om man ser till grundkapacitet och talang, samlas på Bergsåker på måndag för den första stora och väldigt spännande elitmönstringen av treåringskullen; kvalen till långa E3. 108 hästar.
 
Om man nu ska försöka extrapolera detta till någon form av framtidssyn gällande hur Jämtlands Stora Pris och Norrbottens Stora Pris ser ut gällande hästarnas hemmabanetillhörighet om tre-fem år så blir det inte direkt muntrare för norrlandsbanorna, trots att E3-kvalen nu alltså körs så långt norrut som det är möjligt och därför borde locka till en och annan bonus/chansanmälan av hästar som dagligdags andas norrlandsluft.
 
Så här ser det ut, anmälningarna till E3-kvalen, från norr till söder:
 
Boden           3
Skellefteå     0
Umeå            2
Östersund    0
Solänget       0
Dannero       0
Bergsåker     6
Hagmyren    1
Bollnäs          1
Rättvik          3
Romme         1
Gävle             4 
Årjäng           1 
Åmål             0 
Färjestad      3
Lindesberg  0
Örebro         3
Eskilstuna  10
Solvalla      34
Mantorp     2
Visby           2
Axevalla      1
Åby              8
Vaggeryd    0
Kalmar        1
Halmstad    1
Jägersro    16
 
Finland       5
 
Då ska sägas att Pekka Korpis fem hästar sorterats in på Solvalla eftersom han har svensk filial tillhörig den banan.
 
Solvalla bidrar med drygt 30 procent av alla startande. Jägersro med 15 procent. Banorna från Bergsåker och norrut med elva hästar (tio procent) tillsammans varav Bergsåker självt står för sex av de hästarna. Det går också att säga att Petri Salmela, med de tre Boden-hästarna, har stor Solvallafilial. Å andra sidan har Svante Båth ett 60-tal hästar kvar på sin ”Bergsåkersgård” Solum. 
 
Där kan Svante förstås välja att låta någon eller några av Quid Pro Quo, Poochai, Västerbo Fantast, Labero Broline och Västerbo Loveboat (och fjolårets Derbyvinnare Conlight Ås när denne kommer tillbaka efter skada) ha sin bas för att förgylla de norrländska snabbloppen om han – och hästarnas ägare – känner för det.