Kastade tomater

Som Örebroare i stort sett uppvuxen på Mariebergs läktare under 60- och 70 talet, och med ett fortsatt brinnande intresse för svensk travsport, har turerna kring Örebrotravet varit intressanta att följa.

Då jag sedan 40 år bott och verkat i Berlin har jag kanske ett annat perspektiv på vad som pågår just nu. Svensk travsport anses i Tyskland vara den stora förebilden och på så sätt blev jag som utlänning invald i styrelsen för Berlins Travsällskap. Situationen där var ungefär som i Marieberg i dag: en förfallen anläggning med läktare som var byggda för en svunnen tid och en tävlingsoval lika hård och hästfientlig som i Örebro.

Det enda sättet att få loss kapital var att sälja av de delar som inte var nödvändiga för själva tävlingsdagarna. Stallområdet, där många tränare var stationerade, hade tack vare den tyska återföreningen blivit värdefullt för bostadsbyggande. Vi i styrelsen försökte på många sätt – genom besparingar på alla fronter som prispengar, lägre service, events och så vidare – få ihop budgeten. Till slut blev vi tvingade att försöka driva igenom en försäljning av den värdefulla marken.

En svensk travtränare i förskingringen, Rolf Hafvenström, var dåtidens Hans Karlsson. Han anföll våra förslag, inte genom det skrivna ordet, utan genom att kasta ruttna tomater på den närvarande styrelsen. Naturligtvis väldigt mediemässigt när det sker på en fullsatt travrestaurang under en större tävlingsdag.

Kanske i båda fallen finns, och hade funnits, bättre sätt att gemensamt bygga en framtid. I Berlin såldes marken och travbanans framtid säkrades för en lång tid. Finns Örebrotravet kvar om tio år om inte något radikalt sker?

Att drömma om att publiken kommer tillbaka hjälper inte. Jag har några hästar i träning hos Ȧke Lindblom och var på Solvalla i början av november när han vann ett fint treåringslopp med Tonique. Vi var två åskådare vid vinnarcirkeln.

Nej, någon form av en mindre servicebyggnad på publikplats, ett servicecenter på stallbacken samt en ny hästvänlig tävlingsbana med belysning som ger bra tv-bilder. Till de tränare som i dag finns på banan bör en gemensam gård med bra träningsmöjligheter och stora hagar anskaffas i ett läge som inte är så värdefullt som dagens. Hur svårt kan det vara?

Då just nu den svenska bostadsmarknaden är ganska avkyld kan det vara möjligt att samla styrkorna runt en sådan vision att börja planeringen nu med en försäljning av marken 2021.

Sluta kasta tomater, börja en dialog för att kunna skapa framtidens travcenter i Marieberg…

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
3 december Olle Boback

Publiken tillbaka till banorna

På sociala medier cirkulerar bilder från travsporten förr i tiden.

16 november Göran Nordin

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober Bo Jondahl

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Hur skall vi föryngra travpubliken ?

Medelåldern på travpubliken höjs sakta men säkert. Det är ett stort problem. Hur ser det ut om tio år om inte nya satsningar påbörjas omgående?

17 juni Bengt Welén

Sidor