Kastade tomater

Som Örebroare i stort sett uppvuxen på Mariebergs läktare under 60- och 70 talet, och med ett fortsatt brinnande intresse för svensk travsport, har turerna kring Örebrotravet varit intressanta att följa.

Då jag sedan 40 år bott och verkat i Berlin har jag kanske ett annat perspektiv på vad som pågår just nu. Svensk travsport anses i Tyskland vara den stora förebilden och på så sätt blev jag som utlänning invald i styrelsen för Berlins Travsällskap. Situationen där var ungefär som i Marieberg i dag: en förfallen anläggning med läktare som var byggda för en svunnen tid och en tävlingsoval lika hård och hästfientlig som i Örebro.

Det enda sättet att få loss kapital var att sälja av de delar som inte var nödvändiga för själva tävlingsdagarna. Stallområdet, där många tränare var stationerade, hade tack vare den tyska återföreningen blivit värdefullt för bostadsbyggande. Vi i styrelsen försökte på många sätt – genom besparingar på alla fronter som prispengar, lägre service, events och så vidare – få ihop budgeten. Till slut blev vi tvingade att försöka driva igenom en försäljning av den värdefulla marken.

En svensk travtränare i förskingringen, Rolf Hafvenström, var dåtidens Hans Karlsson. Han anföll våra förslag, inte genom det skrivna ordet, utan genom att kasta ruttna tomater på den närvarande styrelsen. Naturligtvis väldigt mediemässigt när det sker på en fullsatt travrestaurang under en större tävlingsdag.

Kanske i båda fallen finns, och hade funnits, bättre sätt att gemensamt bygga en framtid. I Berlin såldes marken och travbanans framtid säkrades för en lång tid. Finns Örebrotravet kvar om tio år om inte något radikalt sker?

Att drömma om att publiken kommer tillbaka hjälper inte. Jag har några hästar i träning hos Ȧke Lindblom och var på Solvalla i början av november när han vann ett fint treåringslopp med Tonique. Vi var två åskådare vid vinnarcirkeln.

Nej, någon form av en mindre servicebyggnad på publikplats, ett servicecenter på stallbacken samt en ny hästvänlig tävlingsbana med belysning som ger bra tv-bilder. Till de tränare som i dag finns på banan bör en gemensam gård med bra träningsmöjligheter och stora hagar anskaffas i ett läge som inte är så värdefullt som dagens. Hur svårt kan det vara?

Då just nu den svenska bostadsmarknaden är ganska avkyld kan det vara möjligt att samla styrkorna runt en sådan vision att börja planeringen nu med en försäljning av marken 2021.

Sluta kasta tomater, börja en dialog för att kunna skapa framtidens travcenter i Marieberg…

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
3 december 2019 Olle Boback

Hur gagnar dessa mediala satsningar sporten?

Jag har under en tid förundrats över den mediala satsning ATG gör, dels på ”nätet” och dels i de direktsända travprogrammen på televisionen.

3 mars Bengt Olson, Umeå

Svar till Ingvar Ohlin

Hej Ingvar!

24 februari Anders Strandberg

Svar till Strappa 71

Tack för responsen! Men jag håller ändå fast vid att V7 är djupt orättvist mot oss småspelare. För många av oss satsar våghalsigt och hoppas varje lördagförmiddag att vi ska bli verkligt rika.

19 februari Ingvar Ohlin

Behöver domarna syntestas?

Det är inte utan att man ifrågasätter om man ska fortsätta att spela på trav när domarna kan vara så inkompetenta och ändå få fortsätta!

17 februari Clemens Råvik

Svar till Ingvar Ohlin

De som har mest att vinna på valet att spela för "endast alla rätt" är de som spelar lite mindre, favoritbetonade system.

14 februari Strappa71

Tankar om Olenklints spelkrönika

Det finns många intressanta tankar i Daniel Olenklints spelkrönika i senaste Travronden. Särskilt viktigt tror jag det är att göra något åt sändningarna under V75-dagarna.

13 februari Ingvar Ohlin

Ta efter Nordamerika

En regel från Nordamerika som är värd att titta på: Stör du en medtävlande flyttas du bakom denna, spelar ingen roll om det är från start eller på upploppet.

11 februari Per Henriksen

Gör om V75 Champions!

Inget ont om V75 Champions, ej heller om Jörgen Westholms bravader i årets upplaga på Åbytravet. En vinnare är alltid en vinnare.

6 februari Hans Karlsson, Per-Åke Granlund

Banorna: Därför skriver vi på marknadsavtalet

För ganska exakt ett år sedan pågick debatten kring avtalet om ljud- och bildrättigheterna som varje travbana äger.

3 februari Jägersro, Romme, Rättvik, Östersund med flera travbanor

Böter

● 30.000 kronor i böter för otillåtna preparat i stallet.

● 40.000 kronor i böter för att ej hållit rakt spår på upploppet i ett travlopp.

30 januari Mats Svanhall

Sidor