Kastade tomater

Som Örebroare i stort sett uppvuxen på Mariebergs läktare under 60- och 70 talet, och med ett fortsatt brinnande intresse för svensk travsport, har turerna kring Örebrotravet varit intressanta att följa.

Då jag sedan 40 år bott och verkat i Berlin har jag kanske ett annat perspektiv på vad som pågår just nu. Svensk travsport anses i Tyskland vara den stora förebilden och på så sätt blev jag som utlänning invald i styrelsen för Berlins Travsällskap. Situationen där var ungefär som i Marieberg i dag: en förfallen anläggning med läktare som var byggda för en svunnen tid och en tävlingsoval lika hård och hästfientlig som i Örebro.

Det enda sättet att få loss kapital var att sälja av de delar som inte var nödvändiga för själva tävlingsdagarna. Stallområdet, där många tränare var stationerade, hade tack vare den tyska återföreningen blivit värdefullt för bostadsbyggande. Vi i styrelsen försökte på många sätt – genom besparingar på alla fronter som prispengar, lägre service, events och så vidare – få ihop budgeten. Till slut blev vi tvingade att försöka driva igenom en försäljning av den värdefulla marken.

En svensk travtränare i förskingringen, Rolf Hafvenström, var dåtidens Hans Karlsson. Han anföll våra förslag, inte genom det skrivna ordet, utan genom att kasta ruttna tomater på den närvarande styrelsen. Naturligtvis väldigt mediemässigt när det sker på en fullsatt travrestaurang under en större tävlingsdag.

Kanske i båda fallen finns, och hade funnits, bättre sätt att gemensamt bygga en framtid. I Berlin såldes marken och travbanans framtid säkrades för en lång tid. Finns Örebrotravet kvar om tio år om inte något radikalt sker?

Att drömma om att publiken kommer tillbaka hjälper inte. Jag har några hästar i träning hos Ȧke Lindblom och var på Solvalla i början av november när han vann ett fint treåringslopp med Tonique. Vi var två åskådare vid vinnarcirkeln.

Nej, någon form av en mindre servicebyggnad på publikplats, ett servicecenter på stallbacken samt en ny hästvänlig tävlingsbana med belysning som ger bra tv-bilder. Till de tränare som i dag finns på banan bör en gemensam gård med bra träningsmöjligheter och stora hagar anskaffas i ett läge som inte är så värdefullt som dagens. Hur svårt kan det vara?

Då just nu den svenska bostadsmarknaden är ganska avkyld kan det vara möjligt att samla styrkorna runt en sådan vision att börja planeringen nu med en försäljning av marken 2021.

Sluta kasta tomater, börja en dialog för att kunna skapa framtidens travcenter i Marieberg…

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
3 december 2019 Olle Boback

Efter travkarriären: ett ekonomiskt förslag

Fick en idé om hur spelarna och Atg kan bidra till att ta hand om våra hästar när karriären som spelobjekt är över.

17 december 2019 Anders Eriksson

Travets framtid

Publikplatser på de flesta travbanor är för stora och otidsenliga.

13 december 2019 Bengt Welén

prissänkningar

Nu när man sänker priser för oss hästägare är det bara vi som ska betala?

Vad tänker ni travtränare göra?

Sänker ni också våra kostnader eller?

13 december 2019 kulan

Publiken tillbaka till banorna

På sociala medier cirkulerar bilder från travsporten förr i tiden.

16 november 2019 Göran Nordin

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november 2019 Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober 2019 Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober 2019 Bo Jondahl

Antalet trav och galoppbanor

Nu är det så att matematik och statistik är inte allenarådande vid "analys" av tingens ordning.

20 oktober 2019 Svante Holmqvist

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti 2019 "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli 2019 Klara Dahlgren, Örebro

Sidor