"Sanningen"

Jag har en längre tid tyckt att Travronden blivit mesigare och mesigare i sin journalistik. Jag undrade också vart alla duktiga, erfarna och kritiskt granskande journalister (Lernå, Dahlgren, Freidenvall med flera) tagit vägen men på den frågan har jag sedermera fått svar. Så jag blev inte förvånad men ändå lite när jag slog upp ledaren i Travronden nr 33 undertecknad av dess chefredaktör Joakim Svensson. Rubriken är "Kivandet behöver ta slut" (https://www.travronden.se/blogg/ledare/kivandet-behover-ta-slut) och texten illustreras med ett idolporträtt på "ordföranden".

Jag är tillräckligt gammal för att minnas Sovjetunionen och jag får lite rysningar. Kommunistpartiet hade ju där ett officiellt organ: Pravda (lär betyda "sanning"). Det var naturligtvis inte den objektiva sanningen som trycktes där utan den sanning som sovjetledningen ville skulle föras ut till massorna. Jag kommer också osökt också att tänka på etiketten på de gamla stenkakorna, ”Husbondens röst” med hunden som sitter still och lydigt lyssnar på vad som kommer ur tratten. Och apropå på hundar så är det ju allom bekant att det är svansen (ATG) som viftar på hunden (ST) inom svensk travsport eller som dess generalsekreterare föredrar att uttrycka att det finns "hårda värden" och "mjuka värden" och där det uppenbart är de hårda som regerar. Men tack och lov finns det numera två oberoende röster som hörs i travvärlden som avslöjar och lägger korten på bordet: sulky­sport.se och trottosport.se.

Nåväl jag tar inte vid mig personligen av chefredaktörens uppmaning men det är ändå lite kuriöst att en journalist som har till uppgift att vakta det fria ordet plockar fram munkavlarna. Vad en sketen hästägare tycker har ju ingen i ledningen brytt sig om. Jag har inte bjudits in till VIP-tälten där tjänstemännen från ATG och ST frotterar sig. Jag och mina kompisar andelsägarna har ju inte ens fått fribiljetter till större tävlingar när våra hästar startat utan de har då varit ransonerade. Det är nämligen så man lockar publik till banorna. 

Nej, chefredaktören riktar sig säkert mot de mer inflytelserika som inte har vett att tiga utan säger sitt hjärtas mening. En sådan som exempelvis Lutfi Kolgjini som för länge sedan deklarerade att han saknar förtroende för ST:s ledning och nu alldeles nyligen meddelade att han inte heller längre tror på ATG:s ledning och att han "kan göra en lista på dumheter som de hittat på".

Det krävs extra vaksamhet när maktens män (för det är ju män) och deras språkrör börjar måla upp skräckskildringar hur världen ser ut på andra sidan muren och att vi måste hålla ihop för vi sitter ju i samma båt. Vi hästägare och alla tränare, skötare med flera som håller igång "spelobjekten" vi vet ju vilka som ror och är skeppets galärslavar.

Joakim Svensson, jag begär inte att du ska bita den hand som föder dig. Men nog måste både ST:s och ATG:s ledning tåla en kritisk granskning och öppen debatt. Annars är svensk travsport ännu värre ute än vad jag trodde. Jag tror ju medicinen mot de risker du ser med avregleringen är precis tvärtom. Istället för att sänka taket och tvinga folk att huka sig så tror jag alla i längden tjänar på högt i tak och att det vädras ofta. Och vi vet ju hur det gick med Sovjetunionen där man bara tillät en sanning.    

 

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
3 maj 2017 Anders Lindblad

För många trav- och galoppbanor i Sverige

I Sverige har vi 45 banor jämfört med Frankrike som har 72 banor. Frankrike har en folkmängd närmare sju gånger större än Sveriges, dessutom omges landet av folkrika länder.

12 september Håkan Wiik

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Hur skall vi föryngra travpubliken ?

Medelåldern på travpubliken höjs sakta men säkert. Det är ett stort problem. Hur ser det ut om tio år om inte nya satsningar påbörjas omgående?

17 juni Bengt Welén

Öppet brev till ST:s styrelse

Till Svensk Travsports styrelse

13 maj Anne Haglund, leg. veterinär med specialistkompetens i hästens sjukdomar och medlem i Skånska Travsällskapet

Ändra i reglementet nu!

Blir nog svårt att hantera om enskilda banor i framtiden får ta beslut om vilka kuskar ska få tävla där eller inte. Huruvida Svensk Travsport kan och ska döma för förseelser utomlands lämnar jag ti

10 maj Micke Hansson

Ett stort fång rosor till Halmstadtravet

Jag vill ge Halmstadtravet ett stort fång rosor för att de portar djurmisshandlare. Det vi såg i Italien ska inte vara välkommet någonstans. Tyvärr ger jag samtidigt rejält med ris till ST, alla no

8 maj Danne travspelare och djurälskare sedan länge

Sidor