"Sanningen"

Jag har en längre tid tyckt att Travronden blivit mesigare och mesigare i sin journalistik. Jag undrade också vart alla duktiga, erfarna och kritiskt granskande journalister (Lernå, Dahlgren, Freidenvall med flera) tagit vägen men på den frågan har jag sedermera fått svar. Så jag blev inte förvånad men ändå lite när jag slog upp ledaren i Travronden nr 33 undertecknad av dess chefredaktör Joakim Svensson. Rubriken är "Kivandet behöver ta slut" (https://www.travronden.se/blogg/ledare/kivandet-behover-ta-slut) och texten illustreras med ett idolporträtt på "ordföranden".

Jag är tillräckligt gammal för att minnas Sovjetunionen och jag får lite rysningar. Kommunistpartiet hade ju där ett officiellt organ: Pravda (lär betyda "sanning"). Det var naturligtvis inte den objektiva sanningen som trycktes där utan den sanning som sovjetledningen ville skulle föras ut till massorna. Jag kommer också osökt också att tänka på etiketten på de gamla stenkakorna, ”Husbondens röst” med hunden som sitter still och lydigt lyssnar på vad som kommer ur tratten. Och apropå på hundar så är det ju allom bekant att det är svansen (ATG) som viftar på hunden (ST) inom svensk travsport eller som dess generalsekreterare föredrar att uttrycka att det finns "hårda värden" och "mjuka värden" och där det uppenbart är de hårda som regerar. Men tack och lov finns det numera två oberoende röster som hörs i travvärlden som avslöjar och lägger korten på bordet: sulky­sport.se och trottosport.se.

Nåväl jag tar inte vid mig personligen av chefredaktörens uppmaning men det är ändå lite kuriöst att en journalist som har till uppgift att vakta det fria ordet plockar fram munkavlarna. Vad en sketen hästägare tycker har ju ingen i ledningen brytt sig om. Jag har inte bjudits in till VIP-tälten där tjänstemännen från ATG och ST frotterar sig. Jag och mina kompisar andelsägarna har ju inte ens fått fribiljetter till större tävlingar när våra hästar startat utan de har då varit ransonerade. Det är nämligen så man lockar publik till banorna. 

Nej, chefredaktören riktar sig säkert mot de mer inflytelserika som inte har vett att tiga utan säger sitt hjärtas mening. En sådan som exempelvis Lutfi Kolgjini som för länge sedan deklarerade att han saknar förtroende för ST:s ledning och nu alldeles nyligen meddelade att han inte heller längre tror på ATG:s ledning och att han "kan göra en lista på dumheter som de hittat på".

Det krävs extra vaksamhet när maktens män (för det är ju män) och deras språkrör börjar måla upp skräckskildringar hur världen ser ut på andra sidan muren och att vi måste hålla ihop för vi sitter ju i samma båt. Vi hästägare och alla tränare, skötare med flera som håller igång "spelobjekten" vi vet ju vilka som ror och är skeppets galärslavar.

Joakim Svensson, jag begär inte att du ska bita den hand som föder dig. Men nog måste både ST:s och ATG:s ledning tåla en kritisk granskning och öppen debatt. Annars är svensk travsport ännu värre ute än vad jag trodde. Jag tror ju medicinen mot de risker du ser med avregleringen är precis tvärtom. Istället för att sänka taket och tvinga folk att huka sig så tror jag alla i längden tjänar på högt i tak och att det vädras ofta. Och vi vet ju hur det gick med Sovjetunionen där man bara tillät en sanning.    

 

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
3 maj 2017 Anders Lindblad

Hur gagnar dessa mediala satsningar sporten?

Jag har under en tid förundrats över den mediala satsning ATG gör, dels på ”nätet” och dels i de direktsända travprogrammen på televisionen.

3 mars Bengt Olson, Umeå

Svar till Ingvar Ohlin

Hej Ingvar!

24 februari Anders Strandberg

Svar till Strappa 71

Tack för responsen! Men jag håller ändå fast vid att V7 är djupt orättvist mot oss småspelare. För många av oss satsar våghalsigt och hoppas varje lördagförmiddag att vi ska bli verkligt rika.

19 februari Ingvar Ohlin

Behöver domarna syntestas?

Det är inte utan att man ifrågasätter om man ska fortsätta att spela på trav när domarna kan vara så inkompetenta och ändå få fortsätta!

17 februari Clemens Råvik

Svar till Ingvar Ohlin

De som har mest att vinna på valet att spela för "endast alla rätt" är de som spelar lite mindre, favoritbetonade system.

14 februari Strappa71

Tankar om Olenklints spelkrönika

Det finns många intressanta tankar i Daniel Olenklints spelkrönika i senaste Travronden. Särskilt viktigt tror jag det är att göra något åt sändningarna under V75-dagarna.

13 februari Ingvar Ohlin

Ta efter Nordamerika

En regel från Nordamerika som är värd att titta på: Stör du en medtävlande flyttas du bakom denna, spelar ingen roll om det är från start eller på upploppet.

11 februari Per Henriksen

Gör om V75 Champions!

Inget ont om V75 Champions, ej heller om Jörgen Westholms bravader i årets upplaga på Åbytravet. En vinnare är alltid en vinnare.

6 februari Hans Karlsson, Per-Åke Granlund

Banorna: Därför skriver vi på marknadsavtalet

För ganska exakt ett år sedan pågick debatten kring avtalet om ljud- och bildrättigheterna som varje travbana äger.

3 februari Jägersro, Romme, Rättvik, Östersund med flera travbanor

Böter

● 30.000 kronor i böter för otillåtna preparat i stallet.

● 40.000 kronor i böter för att ej hållit rakt spår på upploppet i ett travlopp.

30 januari Mats Svanhall

Sidor