Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Åbys VD går till attack

Foto: MARIA HOLMÉN
Robert Bergh får stort stöd av Åbys VD Nils Andreasson. Foto: MARIA HOLMÉN

Åbytravets VD Nils Andreasson är både förvånad, frustrerad och förbannad.
Anledningen är det avslag som Robert Bergh fått vad gäller sin överklagan till Tingsrätten angående hagarna på den strandskyddade marken på sin träningsanläggning i Hajom.

Publicerad:

Travronden skrev redan i måndags om den för Robert Bergh negativa domen från Tingsrätten i Vänersborg. På grund av denna kan han nu bli tvingad att riva alla hagarna på den strandskyddade marken, som han själv äger.
Enda sättet att eventuellt slippa detta är att gå vidare juridiskt. I detta fall gäller det att söka prövningstillstånd till Mark- och miljö-överdomstolen vid Svea Hovrätt. Det här gör han i sådana fall tillsammans med Åbytravet (Vojlocken AB).
– Det är inte omöjligt att vi går vidare till Mark- och miljö-överdomstolen. Tidsfristen löper ut den 7 december och vi måste tänka över det här noga, säger Åbytravets VD Nils Andreasson.

Den sistnämnde har ingen förståelse för att först Länsstyrelsen och därefter Tingsrätten i Vänersborg gick emot Robert Bergh vad gäller hagarna.
– Nej, det är väldigt märkligt. Speciellt med tanke på det miljöprogram som Robert satte igång för att blidka kommunen. Han fick också dispens därifrån för strandskyddet, något som dragits tillbaka först av Länsstyrelsen och därefter gick Tingsrätten på samma linje.

I överklagan till Tingsätten lade Robert och Åbytravet framförallt fram två argument för att ändra Länsstyrelsen beslut. För det första fokuserade man på att jordbruksverksamhet inte innefattas av strandskyddet. Här svarade dock Tingsrätten att travverksamhet, även i den här stora skalan, inte var att betrakta som jordbruksverksamhet i laglig mening.
– Att hela hästnäringen inte anses vara jordbruksverksamhet kan ställa till det för många i hela Sverige. Jag blir både förvånad och frustrerad över det här och dessutom förbannad eftersom jag känner mig kränkt som aktiv inom travsporten. Det här borde även ST ta upp till diskussion och just den här frågan om jordbruksverksamhet kan vara en anledning till att gå vidare juridiskt i det här fallet, fortsätter Nils Andreasson.

Argument nummer två från Robert Bergh och Åbys sida var att verksamheten är att betrakta som ett ”allmänt angeläget intresse”. Hagarna med betande hästar håller kvar ett öppet landskap istället för att marken ner till ån Surtan växer igen. Både kommunen och Länsstyrelsen har framhävt Surtans riksintresse för odlingslandskap. Det här borde enligt Bergh/Åby leda till en dispens för strandskyddad mark. Men det argumentet ansåg inte Tingsrätten räckte, då det krävs extraordinära faktorer för att en sådan dispens ska ges.
– Det finns bara fem-sex liknande travanläggningar i landet och man kan även se det hela som positivt i ett glesbygdsperspektiv. Om det varit kor hade det varit okej, men inte hästar. Här ställer man djur mot djur på ett väldigt konstigt sätt. Jag fattar ingenting.

Vad händer om Robert tvingas riva alla hagarna? Kan dessa sättas upp på annan mark?
– Jag vill inte spekulera i vad som händer då, utan väljer att fokusera på vad som ska göras nu. Och nu gäller det att i första hand bestämma om vi ska gå vidare till miljö- och överdomstolen, svarar Nils Andreasson.

Har Åby fortfarande ekonomiska åtagandet då det gäller Berghs träningsanläggning?
– Vi gjorde en affärsplan och gav Robert ett överbyggnadslån för att han successivt skulle ha möjlighet till sin flytt. I övrigt är det inget som vi satsat ekonomiskt.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.