Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ger Propulsions miljöombyte nytt lyft?

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Daniel Redén åker i dag till Romme med sin världsstjärna Propulsion. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Kungen är tillbaka. Under dagens V75-omgång på Romme gör Propulsion comeback på V75 och genrepar för ett eventuellt nytt Prix d’Amerique-äventyr.
– Om hästen skulle vara bra på lördag och se fin ut så finns Paris i huvudet. Men då ska han vara extremt fin, säger Daniel Redén.

Publicerad:

Han har passerat 30 miljoner kronor insprunget och kommer närmast från seger i Mastersfinalen på Vincennes. Men det var tre månader sedan. Sedan dess har det varit ganska tyst kring svensk travsports största fixstjärna.
– Propulsion har gjort mycket sedan dess. Han har fått hoppa på sin kära bock, samlat sperma till damerna för nästa år. Det har fungerat väldigt bra, det är därför vi kunnat ta beslutet att tävla en säsong till, berättar Daniel Redén, som i fjol tog vägen via just det här loppet på Romme till Prix d’Amérique.

Den gången gick det inte som förväntat. Spelad till 10 för 10 föll Propulsion tungt mot V75-specialisten On Track Piraten – som finns bland motståndarna även denna lördag. Men det visade sig finnas en bra förklaring till floppen.
– Då stod han med feber och rörde inte maten på flera dagar efteråt. Sedan var han med i Prix d’Amérique ändå…

Trivs i nya stallet

Faktum är att Redén låter sällsynt nöjd med förberedelserna inför lördagen.
– Vi har haft lite problem med infektioner i stallet och hästarna har fått ta igen sig och ladda batterierna inför nästa år. Propulsion har fått träna på hela tiden och jag måste säga att han känns väldigt, väldigt fin.
Så fin att Redén alltså öppnar dörren för ännu en satsning mot världens tuffaste travlopp, där Propulsion deltagit tre gånger med placeringarna fyra, trea och femma.
Frågan är om det kan vara dags för fullt pott nu? Segern i Mastersfinalen var första gången som hästen lyckades vinna över Prix d’Amérique-förutsättningarna 2.700 meter på Vincennes.

Men det var i höstas, Redén har tidigare ofta påpekat att hans stjärna sällan når full form under vinterhalvåret. För att råda bot på det har man nu testat ett miljöombyte.
– Han gillar inte när det är kyligt och fuktigt, men vi har bytt stall på honom och han har blivit lite kungen i ett eget stall. Det är första gången vi gjort så, han har stått nästan på samma ställe hela sitt liv här på gården. Det är för att se om han får ytterligare en kick av det, att få stå med lite andra hästar.

"Bättre än han varit på hela året"

Tror du att det blir start i Prix d’Amerique?
– Jag tror inte att det är många hästar som ska vara med där som skulle klara fem sådana intervaller som han gick i torsdags. Men jag kan inte och vill inte svara på det nu. Vi tar det efter loppet.
– Jag har sagt att det är Elitloppet som gäller. Men nu har han tränat på så pass bra så vi gör den här starten. Vi har liksom inget att förlora på att åka till Paris, är det någon som klarar det så är det han.

En förlust på lördag ingår knappast i beräkningarna om Propulsion ska få en ny chans i den franska lejonkulan. För även om det blev förlust mot On Track Piraten i det här loppet i fjol så låter inte Redén speciellt orolig över att det ska inträffa igen.
– Det var förra året, det glömmer vi. Förhoppningsvis ska han inte ha någon sjukdom i kroppen nu. Som han har känts senaste månaden så har jag varit väldigt nöjd. Han känns nästan bättre än han har varit på hela året, avslutar Daniel Redén.

KANAL 75

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.