Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Glädjerus för Allaire: "Stolt över min häst"

Foto: MATILDA ÖHRMAN
Segerjubel efter Bird Parkes vinst i Prix du Bourbonnais. Till höger står tränaren Philippe Allaire. Foto: MATILDA ÖHRMAN

PARIS. När örnen "bara" slutade tvåa, var det en annan med vingar som avgjorde.
​​​​​​​Vinnare av Prix du Bourbonnais - Bird Parker, körd av unge Jean-Philippe Monclin och tränad av Philippe Allaire.

Publicerad:

Han har vunnit Grupp I-lopp som tre-, fyra-, fem- och i säsongens elfte timme nu även som sexåring. Han har dessutom segrat i grupplopp i fem olika länder, däribland Harper Hanovers lopp på Solvalla 2016. Philippe Allaires Bird Parker är kämpen, som under hela sin karriär tampats mot Bold Eagle.
Nu, i b-loppet Prix du Bourbonnais, besegrade man Sebastién Guaratos fantomhäst. Någonting tränare Philippe Allaire gav sken av var mycket stort, efter loppet. Med armarna i vädret, kindpuss efter kindpuss, och ett minst sagt brett leende, visade den så rutinerade tränaren att det var någonting extra.

– Hästen var fantastiskt bra, det går inte att säga någonting annat. Nu ska det väl sägas att Bold Eagle kanske inte var på topp, men ändå. Jean-Philippe fick till starten perfekt, vilket var skönt. Jos Verbeeck kom med tipset att starta bakom hästar, men jag tyckte tvärtom och det var skönt att han lyssnade på mig. Med en dålig start är allting över, så enkelt är det. Jag är mycket stolt över min häst, som dessutom fick visa precis hur bra han är, nu även på Vincennes, där han har haft en hel del otur på sistone, säger tränare Philippe Allaire.

"En av mina största segrar"

Otur är det minsta man kan säga. Sedan senaste segern på Vincennes, 2 maj 2015, hade hästen gjort 20 starter på Vincennes utan att få vinna. Under söndagen gick han och slog självaste Bold Eagle och övriga världseliten – på säkert sätt till slut.
– Hästen var lugn och fin i dag. Han kändes stark hela vägen, och vi vann faktiskt enkelt. Bara det att ha slagit Bold Eagle, det är stort. En av mina största segrar i karriären, säger Jean-Philippe Monclin och fortsätter.
– Vi fick en bra start, det är där som det har strulat tidigare för Bird Parker. På Vincennes är det uppfarsbacke i starten, vilket gör att han kunnat hamna i orytm, men i dag kom vi i väg fint. Det var nog en stor del till varför det gick så bra i dag.

Jean-Philippe Monclin är relativt ny i den franska eliten. Drygt 600 segrar har det blivit så här långt för 27-åringen. I fjol var första gången han körde loppet med stort L i Frankrike. I år får han chansen igen.
– Vi är återigen med i Prix d'Amerique, vi har nu dessutom vunnit ett av b-loppen. Det är jättestort, både för familjen Allaire och mig, som är relativt ung.

Ägare Elisabeth Allaire var även hon, som alla andra i kretsen runt hästen, smått chockad efteråt, även om hästen ligger henne mycket varmt om hjärtat. Framför allt med tanke på fadern till Bird Parkers mamma, Fakir du Vivier.
– Jag är så stolt. Kanske allra mest stolt är jag över att Fakir du Vivier fick en seger som morfar till hästen. Det här är stort, jag vet inte vad mer jag ska säga. Att han äntligen fick vinna här på Vincennes igen, framför så stor publik, det gör mig smått rörd, säger ägare Elisabeth Allaire.

Pilarski nöjd tvåa

Segern var hästens 17:e i karriären och tiden blev 1.12,4/2700 meter – den snabbaste tiden i Prix du Bourbonnais 51-åriga historia. 54.000 euro var triumfen värd. En triumf som "alla" trodde skulle gå till Bold Eagle egentligen. Som storfavorit i loppet fick han nöja sig med andrapriset, efter att ha fått gå tidigt till attack. Ägare Pierre Pilarski var ändå nöjd med sin häst efteråt, med tanke på allt strul som varit de senaste veckorna.
– Jag är nöjd med vad hästen presterade. Vi har inte haft helt rätta förutsättningarna inför den här starten som alla vet, med hovbölden som kom inför Prix de Bretagne, men jag både hoppas och tror att han ska komma i bättre form med det här loppet i sig, säger Pilarski.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.