Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Karlsson har fått ultimatum

Foto: Lars Jakobsson/TR BILD
Foto: Lars Jakobsson/TR BILD

Historien kring Örebrotravet och Hans Karlsson fortsätter.
Under fredagen fick Hans Karlsson ett ultimatum från Örebros Travsällskap – sluta upp – annars sägs hyresavtalet upp.

Publicerad:

Som tidigare rapporterat stormar det rejält på Örebrotravet. Under onsdagen beslutade Örebro Travtränarförening sig för att utesluta Hans Karlsson från föreningen. Förra sommaren gjorde Örebro Travsällskap samma sak – och nu har Örebro Travsällskap gjort ytterligare ställningstagande. I ett brev, som Hans Karlsson tagit del av under fredagen ställer Örebro Travsällskap med ordförande Fredrik Askhem i spetsen, ett ultimatum till tränaren genom en anmodan om rättelse. Sluta upp med sitt tveksamma agerande – annars sägs hyresavtalet upp. Man hänvisade till en händelse som skedde på travbanan måndagen den 6:e augusti.
– När de överlämnade brevet frågade jag om de hade utrett incidenten som skedde under måndagen och fick då till svar att de hade valt att utreda mitt agerande i stället. Att jag hade varit otrevlig mot personen i fråga. Det är helt groteskt. Situationen var så prekär att jag var tvungen att agera hastigt och det är väl klart att man inte tänker på att vara artig mot den som utför en misshandel av en häst, säger Hans Karlsson.

Hur ska du gå vidare i ärendet?
– Jag ska kontakta Svensk Travsport och be om juridisk hjälp. Deras jurister måste kunna reda ut om de har täckning för sitt hot, om det går att säga upp ett hyresavtal på grund av civilkurage. För mig låter det alldeles uppåt väggarna. Nej, nästa vecka ska jag prata med Svensk Travsport och jag har det största förtroende för deras styrelse, det sitter ju en veterinär där som vet vad hon talar om.

Kommer brevet att påverka ditt agerande?
– Tills vidare kommer jag att ingripa efter den etik jag har. Gäller det djurskydd agerar jag även om jag har fått det här hotet. Den rättigheten kan ingen människa ta ifrån mig. Skulle det vara på det sättet att sådant kan kopplas till ett hyreskontrakt lever vi i ett fullständigt korrupt samhälle.

Chefsjuristen: "Att vara kritisk måste vara okej"

Många frågor kvarstår i fallet. Chefsjurist på Svensk Travsport, Göran Wahlman, har svar på en del av dessa. Exempelvis kan sällskapet inte bestämma om licensindragning.
– Nej, det är någonting som kräver ett beslut från Svensk Travsport. När det gäller prövning av licensen kan Svensk Travsports licenskommitté ta upp frågan själv eller efter en inkommen anmälan. Om licenskommitten ska pröva detta kan jag inte uttala mig om i nuläget, säger Göran Wahlman.

Kan sällskapet kräva att Hans Karlsson inte längre har licens på just deras bana?
– Nej, de kan de inte göra. Så länge han har A-licens får han ha sin tränarverksamhet var som helst i landet.

Kan man utföra så kallat tillträdelseförbud till Örebrotravet och dess anläggning?
– Ja, det är möjligt, men det låter som ett väldigt stort beslut i så fall. Jag minns för ett par år sedan där en licensinnehavare på Lindesberg fick tillträdelseförbud av sällskapet, men licensinnehavaren gick till Svensk Travsports överdomstol med beslutet, som i sin tur hävde beslutet med motiveringen att det inte fanns tillräckligt starka grunder för en sådan åtgärd.

Kan man säga upp Hans Karlssons hyreskontrakt om man anser att han inte uppfört sig på okej sätt?
– Det kan man i sak, men där gäller hyreslagen och då vill det till att man hittar något övertramp i den lagstiftningen. Jag håller det som långsökt att man ska kunna utföra en sådan åtgärd för att någon uttryckt sig kritiskt.

Kan detta vara ett övertramp mot relativt nyinstiftade code of conduct?
– Att vara kritisk, det måste vara okej. Däremot ska man följa vår uppförandekod som vi har, men än så länge har det inte kommit in någon anmälan mot Hans Karlsson gällande det, så det har vi inte kunnat pröva.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.