Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så agerar stallen i länder där travet står still

Foto: TR BILD
Sarah Bäckman, Kirsi Manninen och Frode Hamre. Foto: TR BILD

Travsporten är under lockdown i stora delar av Europa – med undantag Sverige.
Travronden har pratat med aktiva i flera länder där travsporten står stilla.
– Mina hästägare är väldigt bra och förstår situationen, säger Frode Hamre.

Publicerad:

Norges ledande tränare Frode Hamre har drygt 90 hästar på gården i Larvik söder om Oslo. Ett företag med åtta anställda.
– Vi kämpar på. Det står ju stilla just nu. Corona är ju ett samtalsämne här varje dag. Så blir det bara. Nu är det egentligen bara personal här och vi har några förhållningsregler. Dels att det inte kommer hit annat folk, dels att man är noggrann med vilka man umgås med privat. Som det är just nu är alla anställda i princip bara hemma och på gården, säger han.

"Synd – vi hade kanonform"

– Vi tränar hästarna som vi brukar. Det är lite synd, för att vi hade kanonform på stallet och hästarna har gått fantastiskt i år.
– I kväll skulle jag ha startat två på Solvalla, men norska travförbundet har rekommenderat oss att inte resa utomlands för att tävla och det respekterar vi som det är just nu. Men vi vet ju inte hur länge vi ska ha det så här. Tre veckor? Sex veckor?

Nya besked i slutet av mars?

Hamre har hopp om att möjligheten att tävla på hemmaplan ska komma tillbaka i samband med nya direktiv som kan komma 27 mars, berättar han.
 – Vi hoppas att det kanske kan komma igång vid månadsskiftet. Att man gör som i Sverige: ingen publik samtidigt som de aktiva håller avstånd.

Förstående hästägare

Har verksamheten påverkats negativt?
 – Nej, så länge jag har hästarna kvar så kan jag ha personalen kvar också. Mina hästägare har varit väldigt bra. De förstår situationen.

Just i Norge var travsporten i gungning redan innan coronakrisen. 
 – Prispengarna har gått ner kraftigt och köplusten är borta. Jag har märkt att hästägarna börjar bli trötta på travet i Norge. Det var redan kritiskt och så kommer corona på det.

Stall Juel trappar ned

Sarah Bäckman jobbar tillsammans med sambon Jeppe Juel i Danmark och stallet har ytterligare två anställda.
– De hästar som vintertränar gör det som vanligt, men hästarna som varit igång och startat har vi trappat ned lite för, då vi inte vet när det kan vara aktuellt med start igen.
– Vi kan ju inte heller åka till Sverige och starta så det är svårt att veta när man kan vara igång igen. Som jag förstått det ska danska förbundet ha ett möte på fredag och då kanske vi får nya besked.

Jobbig personalfråga

Hur oroande är läget?
– Man vill ju kunna behålla personal så det är klart att det är oroande. Många av stallets hästar är egenägda. Första storloppsdagen är den 12 april på Skive men det är nog stor risk att vi får glömma den.

Normalt på Grosbois

Kirsi Manninen jobbat för Jean-Michel Bazire på Grosbois utanför Paris.
– Många har lämnat Grosbois för sina gårdar så här års men det är ett gäng kvar. Vi tränar som vanligt men det är inga skarpare jobb vilket främst beror på att det är hästar som tävlat under vintermeetinget och har det lite lugnare.

Är du orolig?
– Vi får se vad som händer efter den 15 april, men vi får träna på. Vi kommer tillbaka.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.