Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så påverkas travet av coronaviruset

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Coronaviruset fortsätter att sprida sig över världen.
Idrottsevenemang påverkas av virusets framfart – så även travsporten.
Här redogör vi för stora och små saker som påverkas.

Publicerad:

ARTIKELN UPPDATERAS LÖPANDE!

Sverige

11 mars
Solvalla gick ut med information om att fredagens lunchtävlingar – 13 mars – körs utan publik.

12 mars
Svensk Travsport stänger helt för publik – LÄS MER HÄR.
Solänget ställer in sin travgala (14 mars) med hopp om att kunna genomföra den senare i vår.
Umåkers damklubb ställer in sin loppis (29 mars).

Örebro skjuter upp arrangemanget Glenn Strömberg (2 april) på obestämd tid.
Åby ställer in tjejkvällen (25 mars). Nytt datum 5 november.
Axevalla ställer in hingstvisningen (15 mars).

Jägersro ställer in hingstvisningen (18 mars).
Åby ställer in fotbollskvällen (18 april).
Åby flyttar fram kvällen med Leif Mannerström (14 maj) till hösten. 

Dalatravet skjuter upp sin travgala (14 mars) – nytt datum är oklart.
Gävletravet skjuter också de upp sin travgala (14 mars) – banan har inte kommit fram till nytt datum ännu.
Svensk Travsport genomför, sedan 13 mars, inte längre rutinmässigt alkotester, endast vid misstanke – läs mer här.

28 mars kom beskedet att alla ponnyverksamhet stoppas tillsvidare och 1 april meddelade ST att alla provlopp samt bygdetrav är inställda.

Utlandet

Den 10 mars beslutade Italiens regering om att stoppa alla idrottsevenemang i landet. Ett som beslut som innefattar travtävlingar och som gäller fram till den 3 april. Nu vill Agnanobanan i Neapel flytta Lotterialöpningen till hösten.

Danmark förlänger återigen sitt tävlingsuppehåll. Det gäller nu till och med den 13 april. Därmed måste Skives klassiska musketördag skjutas upp.

Momarken planerade först att köra sina V75-tävlingar (21 mars) med stänga inomhuslokaler, sen förändrades beskedet till att dagen skulle vara helt stängd för publik. Nu är alla travtävlingar helt inställda med omedelbar verkan, fram till och med påskhelgen.

Finland beslutade först att förbjuda evenemang med över 500 åskådare vilket gjort att Vermo inte kommer att hålla öppet för publik fram till och med 20 maj. Det gjorde att det finska storloppet Finlandia-Ajo sköts upp på obestämd framtid. Den 16 mars kom beskedet att Seinäjoki Race, som skulle körts den 18 april, också skjuts upp och några timmar senare stod det klart att alla offentliga tillställningar med över tio deltagare förbjuds i Finland och därmed ställs också alla travtävlingar in fram till 13 april.

I Frankrike infördes först restriktioner med antal besökare och storloppet Critérium de Vitesse kördes som bekant inför nästintill tomma läktare. 13 mars kom beskedet att man kör utan publik. 16 mars meddelandes att all fransk travsport ställs in från 17 mars fram till och med 15 april. Läs mer här

I Tyskland kördes tävlingar på Berlin-Mariendorf den 15 mars utan publik. Den 7 april kom beskedet att storloppet Grosser Preis von Deutchland ställs in. Anledningen: För få anmälda hästar till följd av världsläget.

I Nordamerika är samtliga banor stängda utom Cal Expo. Den kaliforniska banan har fått tillstånd för att tävla vidare inför tomma läktare.

I Nederländerna är allt trav nedstängt åtminstone till 6 april.

I Schweiz har man, per 1 april, beslutat att ställa in eller flytta samtliga tävlingar fram till juni på banorna Fehraltorf, Aarau, Zurich-Dielsdorf och Frauenfeld.

På sajten c19 kan du löpande följa siffror på hur coronaviruset – covid-19 – breder ut sig i Sverige.
 

FAKTA

Det här är coronaviruset

I slutet av 2019 upptäcktes ett nytt coronavirus i Kina, det spårades sedan till en matmarknad i staden Wuhan. Officiellt är namnet SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 

Genom resande spred sig viruset initialt i Asien men sedan även till Europa där Italien är särskilt hårt drabbade. En förklaring tycks vara att ”Patient 1” diagnosticerades med COVID-19 först en vecka efter att han uppvisat symptom och enligt The Guardian ska sjukhuset i Codogno utreda om man brustit i sina rutiner. 

Totalt har över 100 000 personer smittats och cirka 3 500 personer har avlidit (per 10 mars).

Källor: The Guardian, Wikipedia, Dagens Industri.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.