Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST agerar – travtävlingar stängda för publik

Foto: Mia Törnberg/TR Bild
Arkivbild. Foto: Mia Törnberg/TR Bild

Från och med i dag stänger ST för publik.
Beslutet är förstås en konsekvens av regeringens inställning.

Publicerad:

Coronavirusets framfart skapar oro och nya riktlinjer i samhället. I går eftermiddags meddelade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) via Sveriges Radio att regeringen följer uppmaningen som Folkhälsomyndigheten lämnat gällande evenemang med över 500 persoer. 

De vill inte se så stora folksamlingar vilket i enstaka fall under vinterhalvåret drabbar travsporten. I går kväll hanterade ST:s styrelse frågan och det har kommunicerats ut internt, ett meddelande som Travronden tagit det av:

"Styrelsen i ST har fattat ett beslut om att våra travtävlingar ska genomföras utan publik/med stänga publikområden med start från och med 12 mars. Travtävlingarna ska genomföras och stallbackarna är öppna för de personer som behövs för att genomföra tävlingarna."

Strax efter nio på torsdagsmorgonen bekräftade Svensk Travsport nyheten genom ett pressmedelande. Kommunikationschef Tomas Fyhr:

Hästägare får inte komma

– Medierepresentanter är välkomna liksom Kanal 75.
Hästägare?
– Nej, för att minimera risken för smittspridning är beslutet att endast släppa in de som krävs för att genomföra tävlingsdagen. 

Oklara eknomiska konsekvenser

Vilka konsekvenser kan det här få – rent ekonomiskt – framöver då påskhelgen närmar sig och sedan storloppscirkusen?

– Travet är en stor publiksport även om det är vikande siffror och något vi kämpar med. Det är klart att det kommer att påverka och vi kan bara hoppas att det löser sig så snart som möjligt men det handlar om att vi måste ta ett samhällsmässigt ansvar. Jag kan inte säga någon siffra utan man får fråga respektive bana. 

FAKTA

Det här är coronaviruset

I slutet av 2019 upptäcktes ett nytt coronavirus i Kina, det spårades sedan till en matmarknad i staden Wuhan. Officiellt är namnet SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 

Genom resande spred sig viruset initialt i Asien men sedan även till Europa där Italien är särskilt hårt drabbade. En förklaring tycks vara att ”Patient 1” diagnosticerades med COVID-19 först en vecka efter att han uppvisat symptom och enligt The Guardian ska sjukhuset i Codogno utreda om man brustit i sina rutiner. 

Totalt har över 100 000 personer smittats och cirka 3 500 personer har avlidit (per 10 mars).

Källor: The Guardian, Wikipedia, Dagens Industri.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.