Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så många dopingprov var positiva 2016

Foto: MARIA HOLMÉN
Foto: MARIA HOLMÉN

Under UET:s generalförsamling i Paris i helgen presenterades dopingstatistik för tävlingsåret 2016. I Sverige gjordes 2.837 dopingtester och av dem var endast två positiva. Detta enligt travservice.dk.

Publicerad:

Dopingskandalen kring franske tränaren Fabrice Souloy gav svarta rubriker under fjolåret och fläckade delvis ned travsporten. Men sett till det stora hela är travet fortfarande en relativt "ren" sport. Något annat går inte att utläsa från den statistik som UET presenterade i helgen vid mötet i Paris. 

Totalt kördes 52.226 lopp i de 21 medlemsländerna under fjolåret och det togs 37.367 dopingtester. Av dessa var 121 stycken positiva - alltså endast 0,3 procent.

I Sverige kördes 8.850 lopp och det togs 2.873 prover. Två av proverna var positiva, vilket kan tänkas gälla Souloys Un Mec D’Heripres som hade för höga värden av kobolt i elitloppsförsöket samt finalen. 

I Norge där Souloy-härvan rullades upp hittades fyra positiva dopingtester av 1.443 prover. I Finland blev resultatet ett positivt dopingprov av 1.149 stycken. I Danmark gjordes 221 dopingprov där samtliga var negativa. 

Italien var värst i klassen med 36 positiva dopingtester av 11.668 utförda. Näst flest positiva dopingtester hade Frankrike, 32 av 16.716. Positiva dopingprov upptäcktes även i Tyskland, Österrike, Holland och på Malta.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.