Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Andra raka för Vixi Garbo

Hans Svedin fick vänta länge på årets första seger. Nu ståtar Vixi Garbo med två raka ettor i raden. Segrarna är också de första i Sverige för pappa Devious Man.

Publicerad:

(TV: Bilder från ATG)

Vixi Garbo (e. Devious Man) har nu gjort sex starter och vunnit de två senaste loppen. På fredagen startade han i Bollnäs och fick trava först utvändigt. Trots det var han starkast till slut och vann med en halv längd på 1.17,0/2140 meter för Mats E Djuse.

– Hon har överraskat sedan vi köpte honom och nu var han riktigt bra. Det såg lite kärvt ut 500 kvar men han bara klev ifrån dem och vann. Han har bara gjort sex starter och går dövad och tungt balanserad. Han är väldigt långstegad och entaktad och jag trodde att han skulle bli nedspurtad på upploppet. Men då växlade han tempo och visade lite skalle, säger tränaren Hans Svedin.

Hästen var först hos Daniel Wäjersten men flyttades till Hans Svedin i somras. Han har i nuläget sex hästar på träningslistan och det är Vixi Garbo som ordnat stallets två årssegrar.

– Vi har leasat Empire Garbo i några år som har samma uppfödare som Vixi Garbo. Han skulle sälja hästen och då blev min son Lukas Svedin erbjuden att köpa honom. Det kommer att bli en bra häst och nästa år kan vi nog sikta lite högre. Han är väldigt stor och det är därför han är lite flegmatisk. Vi kommer än så länge att starta på i vanliga lopp så han får lite mer rutin. 

Efter amerikansk hingst

Vixi Garbo är efter amerikanske Devious Man som sprang in motsvarande tolv miljoner svenska kronor och slutade tvåa i Hambletonian Stakes 2017. Han har endast fyra svenskfödda avkommor och Vixi Garbo är den första att vinna lopp på svenska mark.

– Det är få i Sverige som vet vem han är. Han är efter Credit Winner som är en legend i USA och har lämnat flera kända avelshingstar i Sverige. Men den som tjänat mest pengar är Devious Man. Det är nog ingen dålig avelshingst, och mamman Alva Garbo tränades av Svante Båth och sprang in över en halv miljon.

Bollnäs delade fredagens omgång med Boden. Där ordnade Selmer I.H. (e. Love You) karriärens 42:a seger då han spurtade bäst över upploppet. Segertiden blev 1.12,8a/2140 meter för nioåringen som har vintern som sin favoritårstid.

ANNONS

Ämnen i artikeln