Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Breeders Crown: Hector Sisu runt om

Foto: TR BILD
Hector Sisu vann lätt från ledningen. Foto: TR BILD

Midsommardagen innebär Breeders’ Crown på Rättvik.
Hector Sisu spårade runt om i treåringarnas ”försök”.

Publicerad:

Breeders’ Crown-uttagningarna löper över hela året där det handlar om att ta en placering bland de sex främsta för att vara startberättigad i semifinalerna på Solvalla på hösten. 
I den öppna klassen för treåringar tog Petri Salmelas Hector Sisu (e. Zola Boko) hand om ledningen per omgående och fick sedan dämpa till 1.15-fart första varvet. 

Genom slutkurvan tittade körande Örjan Kihlström sig omkring för att inte bjuda någon konkurrent på lucka och segern blev mycket komfortabel utan att några växlar drogs. Segertiden blev 1.13,9/2 140 meter autostart och hittills i år har treåringen inte varit sämre än tvåa någon gång. 110 000 kronor är belöningen för seger i Breeders’ Crown-försök.

Samma upplägg hos damerna

Precis likartat blev det för de treåriga stona. Björn Goop tog direkt hand om ledningen med Oscar Berglund-tränade No Business (e. The Bank) och efter att ha varvat på 1.15,1 kunde hon med lätthet glida undan på läckert vis, till synes med mycket sparade krafter, på 1.14,9/2 140 meter autostart. Goop har för övrigt kört tre hästar åt Oscar Berglund i år och vunnit med samtliga.

Kihlström körde enligt skolboken

Reijo Liljendahls Admiral As har visat skyhög kapacitet men också strulat till det för sig, vilket åter var fallet i dag. Fyraåringen galopperade bort sina möjligheter i första sväng medan Kaj Widell styrde Tabasco C.D. till ledningen. Med där bakom liftade Svante Båths Bythebook (e. Googoo Gaagaa) som kunde avgöra säkert när luckan kom. Örjan Kihlström kände till ägarnas sikte – Sprintermästaren – och valde därför att släppa.

– Jag hade det i tankarna, att ge honom ett snällt lopp för annars hade jag kanske kunnat svara ledningen. Samtidigt visste jag att det var en bra rygg att ha. Han kändes jättefin, sade Kihlström till Kanal 75.
Segertiden blev fina 1.12,0/2 140 meter autostart.

Kontrade – när huvan väl åkte av

Örjan höll på att tredje GS75-segern med Daniel Redéns Alaska Kronos, i Breeders’ Crown-försöket för fyraåriga ston, som kopplade grepp på ledande Anthara Bi (e. Donato Hanover) på upploppet men denne kontrade när Björn Goop fick av huvan.
– Huvan satt väldigt hårt, men när jag fick av den svarade hon bra. Moralen blir bättre och bättre och hon kändes fin, sade Björn Goop till Kanal 75.
Italienskfödda stoet vann på 1.13,5/2 140 meter autostart och hon har nu tjänat en knapp halvmiljon i år. 

Repris från i fjol

I fjol vann Milligan’s School (e. Yankee Glide) Midsommarloppet i Rättvik från ledningen. I år såg det mörkt, för att inte säga becksvart, ut med varvet från mål. Det fem hästar lilla fältet anfördes av jättefavoriten Mellby Free som varvat på 1.13,8 och Stefan Melanders elvafaldige miljonär satt som sistahäst på innerspår. När Ulf Eriksson styrde på i sista sväng accelererade Milligan’s School oerhört och kunde plocka ned stoet via en sanslöst snabb avslutning runt 1.06,5 sista 300 meterna. Segertiden 1.12,1/2 140 meter autostart. Det var hingsten första seger i år.

– Det har krånglat tidigare i år, i Frankrike fick han inte bra lopp och det har strulat här hemma. Nu blev det väl 1.15 på varvet för honom…men han är ruggigt bra nu, grymt fin. Han är på gång och får starta på i storloppen nu, sade Stefan Melander till Kanal 75 efter loppet.

Målettan diskad för passgång

Dramatik blev det i den första GS75-avdelningen då Rikard N Skoglund var först i mål med Mago som dock diskvalificerades för passgång och segern gick därför till Rauno Pöllänen och Västerbo Grosbois som inte bara hämtade in sina 60 meter tillägg utan drog ifrån konkurrenterna med ytterligare 20 meter… 

ANNONS

Ämnen i artikeln