Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Davidson du Pont bäst i Prix d'Amérique efter stor dramatik

Efter stor dramatik är årets upplaga av Prix d'Amérique i mål. Nicolas Bazire och Davidson du Pont var först över linjen med minsta möjliga marginal.

Publicerad:
Foto: Jean-Luc Lamaère | Le Trot
Davidson du Pont stod till sist som segrare av Prix d'Amérique 2022. Foto: Jean-Luc Lamaère | Le Trot

(TV: Bilder från Equidia)

Galius och Davidson du Pont (e. Pacha du Pont) var bägge tidigt med i den främre träffen när 2022 års upplaga skulle till att avgöras. Det var också den duon som gjorde upp över upploppet.

Med 1800 meter kvar till mål övertog Séverine Raimonds Galius och Yoann Lebourgeois ledningen och ekipaget öppnade första 1200 på 1.12,1. 500 meter senare övertog Étonnant kommandot och passerade första 1700 meterna på 1.10,8.

Genom sista sväng lyfte Lebourgeois ut Galius till ny attack och kort senare var man först på nytt. 

Lebourgeois och Galius hade ett klart grepp in på upploppet, men med stora steg närmade sig Davidson du Pont och till sist var Bazires häst förbi.

Han kom i mål på 1.11,3/2700 meter och ordnade sin första seger i storloppet. Detta efter två raka andraplatser bakom Face Time Bourbon.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Hästen är verkligen värd det här. Han är en riktig stjärna och dagen till ära hade jag på mig den kördressen som min morfar hade på sig när han körde Jalba du Pont i Prix d’Amérique. Jag hittar inte riktigt orden. Han är verkligen en stjärna den här hästen. Det betyder extra eftersom jag hade honom som passhäst till en början. Sedan har Gabriel Monthulé gjort ett perfekt jobb med honom. Att vara 21 år och vinna det här loppet innebär att jag lyckats göra något som pappa inte lyckats med vid samma ålder, sade Nicolas Bazire till Equidia.

Foto: Jean-Luc LaMaère/LeTrot
Målfoto fick skilja Galius (höger) och Davidson du Pont (vänster) åt i Prix d'Amérique 2022. Foto: Jean-Luc LaMaère/LeTrot

Jean-Michel Bazire fick inte med sig några egna prispengar bakom Feydeau Seven, men han gladdes förstås väldigt mycket med sonen Nicolas Bazires seger med Davidson du Pont.

– Jag är mäkta stolt, att ha en son som vinner Prix d'Amérique. Jag var inte så nöjd med honom i Prix de Belgique, men i dag körde Nicolas det perfekta loppet. Det är inte så lätt att få en sådan där bra start i det här loppet, speciellt inte om man är ung och fortfarande orutinerad, sade Jean-Michel Bazire i ATG Live.

Han berömde även Davidson du Pont.

– En grymt bra häst som verkligen var värd den här framgången efter att ha varit nära flera gånger tidigare.

– Det här är en väldigt stor dag. Vi räknade kanske inte med att räcka hela vägen även om vi trodde på viss chans. Det är en stor upplevelse och ännu större blir det eftersom det var Nicolas som körde. Jag tror att hästens prestation senast flyttade fram honom så pass mycket så att det blev seger idag, sade ägaren Jean-Yves Rayon, som även är Nicolas Bazires morfar, till Equidia.

Foto: Jean-Luc LaMaère/LeTrot
Davidson du Pont med tränaren och kusken Nicolas Bazire samt skötaren Gabriel Monthulé. Foto: Jean-Luc LaMaère/LeTrot
FAKTA

DAVIDSON DU PONT

  • Födelseland: Frankrike.
  • Ålder och kön: Nioårig hingst.
  • Tränare: Nicolas Bazire.
  • Far: Pacha du Pont.
  • Mor: Laguna du Pont.
  • Morfar: Pelican du Pont.
  • Resultat: 67 st: 17-12-5, 2.270.710 euro, 1.09,3ak.

Vinnarens skötare Gabriel Monthulé är bror till Hugues Monthulé som passade Bold Eagle när det begav sig.

– Det är en ära att få ta hand om en sådan här häst, sade Gabriele Mothuelé till Equidia.

Galius tog hand om andrapriset medan Flamme du Goutier blev trea. Thierry Duvaldestins Flamme du Goutier som så sent som förra söndagen var bäst i montéloppet Prix de Cornulier.

Det här var första segern i Prix d'Amérique, inte bara för Davidson du Pont utan även för Nicolas Bazire som både tränare och kusk. Förstapriset på 450.000 euro gör att Davidson du Pont tävlat in 2.270.710 euro under karriären.

– Det ligger fyra generationers arbete bakom den här segraren, och all heder till Jean-Michel Bazire som gör den här generationsväxlingen möjlig. Det är en ung körsven men han kör väldigt moget för att vara 21 år gammal. Sedan var Théo Duvaldestin trea, han är 23 år. Det är roligt att se sönerna följa i sina fäders spår, sade Jean-Pierre Barjon, ordförande för LeTrot, till Equidia.

Det blev inga framgångar för svensk del i den här upplagan. Robert Bergh och Power blev oplacerade medan Jean-Michel Bazires Zacon Gio med Björn Goop i sulkyn blev diskvalificerade.

ANNONS

Ämnen i artikeln